Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Σε αδιέξοδο για τον Τοπικό Πόρο!

του Π.Π. από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης, και η νέα συνάντηση που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αντικείμενο τη συζήτηση για την επικείμενη, νέα Υπουργική Απόφαση (την 4η κατά σειρά) που θα διέπει όλες τις λεπτομέρειες και την κατανομή του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης.


Στη σημαντική αυτή συνάντηση-σύσκεψη, υπό την προεδρία του υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου, συμμετείχαν οι περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου Γιώργος Δακής και Πέτρος Τατούλης αντίστοιχα, οι δήμαρχοι ττου Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, αλλά και ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ζητά και διατύπωσε εκ νέου το αίτημα για το χαρακτηρισμό του Δήμου του ως «ενεργειακού».
Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, διαπιστώθηκε το τεράστιο χάσμα που χωρίζει Περιφέρειες και Δήμους, με τους περιφερειάρχες και, φυσικά, τον Γιώργο Δακήν και ζητούν την παραμονή του ισχύοντος καθεστώτος κατανομής των κονδυλίων του Πόρου, το οποίο και προβλέπει 50% για τις Περιφέρειες και το υπόλοιπο 50% για τους Δήμους. Αντίθετα, οι δήμαρχοι των λεγόμενων «Ενεργειακών Δήμων», διεκδικούν την επαναφορά του παλαιότερου «καθεστώτος», ζητώντας το 99% του Τοπικού Πόρου να το διαχειριστούν οι Δήμοι (Κοζάνης και Εορδαίας στην Π.Ε. Κοζάνης) και μόνο το 1% να κατευθυνθεί στην Περιφέρεια.
Να σημειωθεί πως με την τελευταία και ισχύουσα μέχρι και σήμερα υπουργική απόφαση του 2008 (ΦΕΚ 12/Β/11.01.2008 διαμορφώθηκαν τα ποσοστά κατανομής ως εξής: για τους νομούς Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας σε ποσοστό 50% του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε νομό χωριστά στις τότε Ν.Α Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας. Σε ποσοστό 35% του συνολικού ποσού στους ενεργειακούς δήμους και σε ποσοστό 15% του συνολικού ποσού στο σύνολο όλων των μη ενεργειακών δήμων και κοινοτήτων των αντίστοιχων τότε, Ν.Α Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας.
Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, στην τοποθέτησή του, ανέφερε πως «Ο Τοπικός Πόρος ιστορικά χρηματοδότησε και ωρίμασε, μελετητικά τις διαδικασίες μετεγκατάστασης και βοήθησε την παρακολούθηση – υποστήριξη της όλης διαδικασίας. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο η διαχείριση του Τοπικού Πόρου να ασκείται από τον φορέα που καλείται να υλοποιήσει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης (θεσμικά ζητήματα – μελέτες – έργα), δηλαδή τους Δήμους».
Τη τελική απόφαση, πάντως, που…αναγκαστικά θα δυσαρεστήσει είτε τη μια, είτε την άλλη πλευρά  θα λάβει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το ΥΠΕΚΑ και ο ίδιος ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

1 σχόλιο:

Ξενοφώντας Βαΐζογλου είπε...

Για να μην ξεχνιόμαστε
Σημαντικό ποσό του πόρου οφείλουν στην Νεράϊδα μια και είναι το μοναδικό χωριό που κατακλύσθηκε εξ ολοκλήρου από την λίμνη

Το Προφίλ μας