Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Πεντάμηνη απασχόληση σε Δήμους-Όλες οι λεπτομέρειες!

του Π.Π από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται η πρώτη προκήρυξη στο πλαίσιο του προγράμματος πεντάμηνης απασχόλησης ανέργων σε δημοτικά έργα. Οι πρώτες 15.000 – 20.000 προσλήψεις θα πρέπει να αναμένονται έως τα τέλη Φεβρουαρίου.Όπως ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, μέχρι τα τέλη του 2014 θα διατεθούν 200 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για απασχόληση ανέργων στο πλαίσιο εκτέλεσης έργων αυτεπιστασίας σε δήμους και νομικά τους πρόσωπα.

Η διάθεση των κονδυλίων θα γίνει με βάση Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης Ανέργων του ΟΑΕΔ ενώ οι προσλήψεις θα γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΚΣΙΑ (Αυτοδιοίκηση- Κοινωνική Συνοχή- Ισόρροπη Ανάπτυξη). Σε μια τριετία αναμένεται να δημιουργηθούν 120.000 θέσεις εργασίας 5μηνης διάρκειας, έκαστη.
 

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Λόγο», ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας χαρακτήρισε ως «σημαντικότατο» το εν λόγω πρόγραμμα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «αν κρίνουμε και με βάση τη στενότητα των οικονομικών πόρων της αυτοδιοίκησης, αλλά και τα ποσοστά της ανεργίας, που είναι δυστυχώς πολύ υψηλά, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία του εν λόγω προγράμματος. Έργα αυτεπιστασίας με 135 μεροκάματα δεν κάναμε καθόλου το 2011. Ο Δήμος Κοζάνης ήταν από εκείνους τους Δήμους που διαχρονικά εκτελούσαν προγράμματα με αυτεπιστασία. Και αυτό ακριβώς θα πράξουμε και τώρα. Να εξαντλήσουμε, να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους μπορούμε, ώστε για να κάνουμε έργο, αλλά και να προσφέρουμε μια ανάσα στους συμπολίτες μας που περιμένουν πώς και πώς ένα μεροκάματο. Ήδη έχει αρχίσει η προεργασία από το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Φεβρουάριος θα είναι η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στον ΟΑΕΔ….Εμείς, παράλληλα, τρέχουμε για να προετοιμάσουμε τα έργα μας, με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να είμαστε έτοιμοι και να συμπέσουμε. Όταν είναι έτοιμος ο ΟΑΕΔ πρέπει να είμαστε έτοιμοι και εμείς…».

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος
Η σχετική ΚΥΑ των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας αναμένεται σύντομα, ενώ ο ΟΑΕΔ έχει ετοιμάσει τον ηλεκτρονικό πίνακα κατάταξης των ανέργων και έχει ήδη εξασφαλίσει τη σχετική έγκριση από το ΑΣΕΠ
Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, πρόκειται για μια προσπάθεια «τόνωσης της απασχόλησης σε επίπεδο δήμων, αντιμετώπισης της ύφεσης και τόνωσης των τοπικών αγορών», ενώ συγχρόνως, με αυτόν τον τρόπο «θα συντηρηθούν οι τοπικές υποδομές».
Στη συνέντευξη Τύπου διευκρινίστηκαν οι όροι, οι προδιαγραφές και οι αποδοχές των ανέργων που θα απασχοληθούν σε όλους τους δήμους της χώρας για έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας που αφορούν υποδομές, υποστήριξη ορεινών όγκων, προστασία περιβάλλοντος κ.ά. Θα απασχοληθούν οκτώ ειδικότητες: εργάτες γενικών καθηκόντων, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, οδηγοί, οικοδόμοι, σιδεράδες, υδραυλικοί και διαχειριστές μηχανημάτων. Όπως προαναφέρθηκε, η απασχόληση θα είναι πεντάμηνη και κάθε άνεργος θα αμείβεται με 135 ημερομίσθια το χρόνο. Οι μηνιαίες αποδοχές θα είναι 770 ευρώ μεικτά και 625 ευρώ καθαρά. Η επιλογή θα γίνεται αυτόματα από Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης Ανέργων του ΟΑΕΔ και δεν θα υπάρχει ανθρώπινη παρεμβολή.
Τόσο ο υπ. Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, όσο και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Η. Κικίλιας, σημείωσαν η διαδικασία μοριοδότησης θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα. Για το λόγο αυτό και οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά. Βοήθεια στην υποβολή της αίτησης, διευκρίνισε ο υφ. Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλος, θα προσφέρουν οι δήμοι και τα ΚΕΠ Οι λίστες θα ελέγχονται κάθε φορά από το ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις θα γίνονται μετά την έγκριση του ΑΣΕΠ. Για κάθε έτος η διαδικασία θα ξεκινά από τον Οκτώβριο και θα επαναλαμβάνεται έπειτα από ένα 6μηνο. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους 78 δήμους της χώρας που στερούνται τεχνικής υπηρεσίας – οπότε τυπικά δεν μπορούν να αναλάβουν έργα αυτεπιστασίας.
Σύμφωνα με τους κ.κ. Κουτρουμάνη και Κικίλια, στην ηλεκτρονική λίστα του ΟΑΕΔ έχουν ληφθεί υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια και μόρια, ώστε να εντάσσονται κάθε φορά στο πρόγραμμα όσοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Κριτήρια αποτελούν ο χρόνος της ανεργίας, η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, αλλά και οι ειδικότητες που σε κάθε δήμο θα ζητούνται ανάλογα με το έργο που θα γίνεται. Προτεραιότητα έχουν οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι έχουν άνεργη σύζυγο και παιδιά, οι νέοι έως 29 ετών και όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό όλοι οι άνεργοι να έχουν προσκομίσει βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης στον ΟΑΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας