Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Με το “δελτίο” οι ασκοί αίματος στην αιμοδοσία του Μποδοσάκειου

της Ρόης Βασβατέκη από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης υλικών στα νοσοκομεία αλλά και στην αγορά
Οριακά λειτουργεί από την Τρίτη η Αιμοδοσία του Μποδοσάκειου νοσοκομείου μετά την προμήθεια κάποιων ασκών αίματος, μετά την παύση αιμοληψιών που κήρυξε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου λόγω έλλειψης ασκών αίματος, όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο «Π». Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του νοσοκομείου έκανε από μέρες παραγγελία ασκών αίματος ο προμηθευτής δεν κατάφερε ακόμη να αποστείλει το σύνολο της παραγγελίας, με αποτέλεσμα να φθάσουν στο Μποδοσάκειο μόλις 30 ασκοί αίματος από τους 500 που είχε υποσχεθεί να αποστείλει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα,
και από τους 30 που παραλήφθηκαν έχουν εξαντληθεί σχεδόν οι 20, καθώς χθες πραγματοποιήθηκαν 9 αιμοληψίες στο νοσοκομείο και άλλες τόσες την Τρίτη, όπως δήλωσε στον «Π» ο ιατρός της Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Θεόφιλος Φραγκιαδάκης.
Με νέο λουκέτο απειλείται λοιπόν η Αιμοδοσία του Μποδοσάκειου εάν δεν φθάσει εντός της ημέρας το δέμα με την παραγγελία, πράγμα που φαντάζει δύσκολο, καθώς μπορεί μεν η διοίκηση να έχει παραγγείλει περί τους 2.500 ασκούς αίματος αλλά η τραγική έλλειψη ιατρικών υλικών στην αγορά αναγκάζει τους εισαγωγείς που κάνουν προμήθειες υλικών από το εξωτερικό να προμηθεύουν τα νοσοκομεία με το δελτίο!
«Αν έρθει πάντως μέσα στη βδομάδα το σύνολο της παραγγελίας που ανέρχεται σε 2.500 ασκούς αίματος, δεν θα υπάρξουν άλλα προβλήματα», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης, καθώς όπως ανέφερε η προμήθειά τους υπολογίζεται να καλύψεις τις ανάγκες του τμήματος αιμοδοσία για πάνω από 6 μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα- που έφερε στο φως ο «Π», έκανε πάταγο ανά το πανελλήνιο καθώς αποκαλύφθηκε ότι αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν τις ελλείψεις δανειζόμενα ασκούς αίματος αλλά και άλλα ιατρικά υλικά από άλλα νοσοκομεία, όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα η Αιμοδοσία του Μποδοσάκειου και όχι μόνο.
Σημειώνεται ότι το πρόβλημα παρατηρείται εδώ και ένα τρίμηνο περίπου και οφείλεται στην έλλειψη ιατρικών υλικών από την αγορά λόγω ότι πτώχευσαν εταιρείες εισαγωγής ιατρικών υλικών αλλά και λόγω έλλειψης ρευστού χρήματος από τους εναπομείναντες προμηθευτές για την πληρωμή των παραγγελιών και με εντολή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του υπουργείου Υγείας αντιμετωπίζεται- στο μέτρο του δυνατού- με δανεισμό ασκών ή άλλων υλικών αιμοδοσίας, όπως φιαλιδίων ή αντιδραστήρων, από όσα νοσοκομεία είχαν κάποιο απόθεμα στις αποθήκες τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας