Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ομιλία του Γιάννη Βλατή, στην Ολομέλεια, για τον Προϋπολογισμό του 2012

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο φετινός Προϋπολογισμός διαφέρει σε πολλά από όλους τους προηγούμενους που έχουμε ψηφίσει, ακόμα και ως προς το χρόνο. Γίνεται πολύ πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων αυτή τη φορά. Όμως, όπως είναι γνωστό σε όλους, δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Οι προθέσεις μας, οι πολιτικές μας, οι ενέργειές μας, κρίνονται καθημερινά εντός και εκτός συνόρων και πρώτα πρώτα κρίνονται από τον ίδιο το χρόνο. Έχουν διαρκείς επιπτώσεις. Αυτό που αποφασίζουμε σήμερα, μπορεί αύριο να καταστεί ανεπίκαιρο και μη εφαρμόσιμο. Ο χρόνος λοιπόν είναι πολύτιμος.
Έπειτα, μία άλλη διαφορά είναι η Κυβέρνηση που τον καταθέτει, μία Κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά καλούμαστε να ψηφίσουμε έναν Προϋπολογισμό, που -όπως πολύ ορθά το έθεσε και ο εισηγητής μας- συντάχθηκε από άλλη κυβέρνηση, εγκρίθηκε και κατατέθηκε στην Ολομέλεια από άλλη και θα εφαρμοστεί από μία τρίτη. Αυτόν τον Προϋπολογισμό δηλαδή -και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά- καλούμαστε να τον στηρίξουμε, όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι, γιατί θα αποτελέσει την αφετηρία μίας νέας σελίδας στην ιστορία της χώρας. Εάν το πιστεύουμε αυτό, τον στηρίζουμε. Ούτε με μισόλογα, ούτε επειδή ισχύει το «σπρώξε με να πέσω».

Τέλος, είναι το χρονικό και οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ψηφίζεται ο φετινός Προϋπολογισμός. Η χώρα μας, αλλά και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία. Οι πολιτικές και κυρίως οι οικονομικές πολιτικές που ασκεί το κάθε κράτος-μέλος της ευρωζώνης έχουν τεράστιες επιπτώσεις στο κοινό μας νόμισμα και στο μέλλον της κοινής μας συνύπαρξης υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και εδώ θα πρέπει ο καθένας να ξεκαθαρίσει τη θέση του, αν θέλουμε αυτή τη σκέπη- και στο μέλλον της κάθε χώρας ξεχωριστά, που και εδώ ο καθένας θα πρέπει να πει καθαρά τι θέλει για το μέλλον αυτής της χώρας. Και αναφέρομαι και σ’ αυτούς που λένε να φύγουμε από το ευρώ και σ’ αυτούς που λένε να πάμε στη δραχμή και σ’ αυτούς που λένε οτιδήποτε άλλο.
Είναι ίσως η πρώτη φορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που η ψήφιση του Προϋπολογισμού συνοδεύεται όχι μόνο από οικονομικά, αλλά και από βαθιά πολιτικά και ηθικά, αν θέλετε, διλήμματα. Ο φετινός Προϋπολογισμός και η ορθή, συνετή και σταθερή υλοποίησή του μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από την οικονομικοκοινωνική κρίση που σήμερα αντιμετωπίζουμε.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την εκλογή της μέχρι και τη διαδοχή της από τη σημερινή Κυβέρνηση παρά τις όποιες αστοχίες –και πώς μπορούσαν να μην υπάρχουν αστοχίες- έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφύγει τη χρεωκοπία της χώρας. Εκείνος, όμως, που έκανε πραγματικά μια συγκλονιστική προσπάθεια για να αποφύγουμε τη χρεωκοπία της χώρας ήταν ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός που επί δύο συναπτά έτη με μεγάλες θυσίες στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και συνέβαλε με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας.
Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι δύσκολες μέρες αποτελούν πλέον παρελθόν. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας και δεν θα είναι εύκολος αυτός ο δρόμος. Ωστόσο, οι προσπάθειές μας δεν είναι χωρίς αντίκρισμα. Νομίζω ότι η δημοσιονομική πολιτική της χώρας μας και η προσαρμογή τα δύο τελευταία χρόνια είχαν ένα αποτέλεσμα. Είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα. Και για να μην ξεχνάμε, δηλαδή, από πού ξεκινήσαμε, θα ήθελα να θυμίσω ότι το 2009 είχαμε πρωτογενές έλλειμμα 24 δις και το 2012 πιστεύουμε ότι θα είναι χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα. Και θα το πετύχουμε αυτό. Το αξίζουμε αυτό. Ο ελληνικός λαός αξίζει να δει τους κόπους του να πιάνουν τόπο. Μπορεί το πρωτογενές πλεόνασμα να μην λέει πολλά από μόνο του στους πολίτες. Ωστόσο, όσα αυτό συνεπάγεται μπορεί να έχουν ουσιαστικές θετικές επιπτώσεις στη ζωή του. Διότι είναι αλήθεια ότι ένας Προϋπολογισμός πρωτογενούς πλεονάσματος –όσο μικρό και αν είναι αυτό- συνεπάγεται προοπτική για ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα, προσδοκούμε ότι ο Προϋπολογισμός του 2012 θα είναι ένας Προϋπολογισμός πραγματικής μείωσης του δημόσιου χρέους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω του προγράμματος που σήμερα εφαρμόζεται. Η σημαντική μείωση των τόκων που καταβάλλει κάθε έτος η χώρα με την πλήρη εφαρμογή του PSI δεν θα περιορίσει απλώς το δημόσιο χρέος, αλλά σε βάθος χρόνου θα εξοικονομήσει πραγματικούς πόρους για την ελληνική οικονομία.
Αυτή τη φορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός δεν συνοδεύεται από δέσμες φορολογικών μέτρων. Και αυτό δεν είναι και τόσο παράδοξο και παράξενο, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τα τόσα φορολογικά μέτρα έχουν ήδη επιβληθεί στους Έλληνες μέχρι σήμερα.
Είναι γεγονός ότι τα εισπρακτικά μέτρα των δύο τελευταίων ετών επιδείνωσαν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής των Ελλήνων. Φόροι, έκτακτες και πάγιες εισφορές οδήγησαν τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση και συχνά τον πολίτη σε απόγνωση, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του εισοδήματός του. Η ανεργία έχει αυξηθεί και η ύφεση που επικρατεί στην αγορά δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια να ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει σύντομα και χωρίς προσπάθεια. Ας μην ξεχνούμε ότι περίοδο ύφεσης διανύει ολόκληρη η Ευρώπη και αυτό καθιστά την προσπάθειά μας για ανάκαμψη ακόμα δυσκολότερη. Όμως, αυτό είναι μονόδρομος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο φετινός Προϋπολογισμός είναι ταυτισμένος για μένα με τη συνειδητή επιλογή της πλειοψηφίας των εκπροσώπων του ελληνικού λαού να αφήσουν πίσω τον κακό τους εαυτό, να βάλουμε μπροστά το εθνικό μας συμφέρον έναντι κάθε κομματικού, μικροπολιτικού και προσωπικού, προκειμένου να εδραιώσουμε την παραμονή μας στο κοινό νόμισμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να θέσουμε ισχυρά θεμέλια για μια Ελλάδα με προοπτική και εθνική υπερηφάνεια και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Τα λάθη του παρελθόντος, που έγιναν από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα που μεταπολιτευτικά είχαν τα ηνία της χώρας, έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο το μέλλον της χώρας μας. Το 2012 μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας μεγάλης κινητοποίησης όλων των πολιτικών δυνάμεων με στόχο την επαναδραστηριοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε μάθει να καταναλώνουμε και όχι να παράγουμε. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αλλάζει ήδη. Η χώρα μας έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι μια χώρα που μπορεί να επιβιώσει χωρίς δανεισμό, που μπορεί να είναι ανεξάρτητη δυνατή και να συμμετέχει ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δε θα είναι εύκολο το νέο έτος. Θα είναι όμως καλύτερο απ’ αυτό που διανύουμε. Γιατί πλέον πήραμε το μάθημά μας και έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι, πολιτικοί και πολίτες, ότι η προσωπική ευδοκίμηση είναι απολύτως συνυφασμένη με την ευδοκίμηση του συνόλου. Το νέο έτος είναι μια πρόκληση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και στις προκλήσεις απαντούμε καθαρά, είτε θετικά, είτε αρνητικά, χωρίς μεσοβέζικα λόγια.
Γι’ αυτό σας καλώ να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό αλλά και να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης για όσο χρόνο θα βρίσκεται εδώ για να ολοκληρώσει με επιτυχία αυτά τα θέματα που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας