Επίκαιρα Θέματα:

Ο Καιρός: Από το συνεχές ξεβράκωμα, βρακί δεν έμεινε στον κ*** μας

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Τα Τζουμέρκα, ο Αι Γιώργης Ομορφοκκλησιάς και το νέο έτος 2012


Με την διήμερη εκδρομή στα Τζουμέρκα όπως και την προσκυνηματική εκδρομή σε Μοναστήρια της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς έκλεισε ο κύκλος των φετινών διοργανώσεων  του Νεοσύστατου Συλλόγου Κοζανιτών Χαλκιδικής «Ο Άγιος Νικάνωρ».
Η πιο πρόσφατη εκδρομή του Συλλόγου στην Περιφερειακή 
Ενότητα Καστοριάς, περιελάμβανε αρχικά εκκλησιασμό στο Μοναστήρι των Αγ. Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς το οποίο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα της περιοχής. Ιδρύθηκε σύμφωνα με τους ιστορικούς το 1080 επί Κομνηνών.
Στο μοναστήρι τιμώνται σήμερα οι Άγ. Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός καθώς και ο Ιαματικός Παντελεήμονας. Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Κορησού όπου κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα φιλοξενήθηκε ο Παύλος Μελάς. Στον Βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ομορφοκκλησιάς, οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις τοιχογραφίες του, που ανάγονται στον 13ο αιώνα. Σε αψίδωμα μάλιστα στο βόρειο τοίχο του ναού, έχει τοποθετηθεί η μοναδική ανάγλυφη εικόνα του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα. Πάνω σε αυτό το ξυλόγλυπτο, οι πιστοί συνηθίζουν να τοποθετούν κέρματα τα οποία παραμένουν εκεί κολλημένα, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορεί να δοθεί μια εξήγηση του φαινομένου. Μέσα στο ναό φυλάσσεται επίσης και λείψανο του Αγίου Γεωργίου σε ειδική θήκη, στο οποίο αποδίδονται θαυματουργές ιδιότητες. Τελευταίος σταθμός της προσκυνηματικής εκδρομής, υπήρξε η Παναγία Μαυριώτισσα, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση.

 Οι επόμενες δράσεις και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, όπως και οι «αποδράσεις» σε διάφορα σημεία της χώρας μας, θα ανακοινωθούν με την έλευση της νέας χρονιάς 2012, για την οποία ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο σας εύχονται υγεία, αγάπη, αλληλεγγύη και ειρήνη.

Σύλλογος Κοζανιτών
Χαλκιδικής «Ο Άγιος Νικάνωρ»
Τηλ. 6973341433.


Ο Πρόεδρος
και το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας