Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

«Θάλαμος αερίων» 14 οικισμοί σε Κοζάνη και Φλώρινα

Εξαιρετικά σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια PM10 καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και της Φλώρινας. Από την αξιολόγηση των μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης που πραγματοποιεί το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προκύπτει ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και ιδιαίτερα τα αιωρούμενα σωματίδια από την προηγούμενη Τετάρτη και για τρεις συνεχείς μέρες έχουν σπάσει τα... κοντέρ σε 14 οικισμούς.
Ετσι, ενώ η μέση ημερήσια συγκέντρωση PM10 δεν πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μg/κ.μ. αέρα περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο και η μέση ετήσια συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 μg/κ.μ., στους δυο νομούς και σε μια σειρά οικισμών οι μετρήσεις δείχνουν τραγικές υπερβάσεις των ορίων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στους οικισμούς: Πεντάβρυσος, Κοιλάδα, Προάστειο, Πετρανά, Κάτω Κώμη, Πτολεμαΐδα, Ποντοκώμη, Κοζάνη, Ακρινή και Μαυροπηγή. Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στους οικισμούς: Φλώρινα, Βεύη, Αμύνταιο και Ανάργυροι.
Ενδεικτικό είναι ότι στο Προάστειο οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν τα 100 μg/κ.μ. και χτες έφτασαν μέχρι τα 252 μg/κ.μ. Στους δε Αναργύρους της Φλώρινας οι συγκεντρώσεις τις τρεις τελευταίες μέρες ήταν 106 (Τετάρτη), 217 (Πέμπτη) και 241 μg/κ.μ. (Παρασκευή).
http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας