Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Κεντρική ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης του Δεκέμβρη

Η ανεργία στο 17% με πρόβλεψη για το 2012 στο 20% ή πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι, στην Κοζάνη τα νούμερα είναι εφιαλτικά τα λουκέτα στην αγορά καθημερινά. Οι άστεγοι στη χώρα μας με βάσει επίσημα στοιχεία 20.000 μια πόλη ολόκληρη. Νέα ύφεση μεγαλύτερη από τις προβλέψεις και από τις προσδοκίες της αποτυχημένης πολιτικής της Κυβέρνησης και της Τρόικας. Νέα μείωση του ΑΕΠ για φέτος από 5,5 στο 7% .


Λόγω της βίαιας βύθισης του βιοτικού επιπέδου, η εγχώρια ζήτηση θα βουτήξει φέτος στο 10% και πάνω από 6% το 2012. Το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 165% φέτος το 182% το 2012.

Η εφαρμογή της εφεδρείας κυριολεκτικά μπάχαλο και χάος. Εργαζόμενοι καλούνται να παραδώσουν κάρτες, σφραγίδες χωρίς καν να τους επιδοθεί η διαπιστωτική πράξη και οι υπηρεσίες να απορφανίζονται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό. Ήδη την περιοχή μας ολόκληρες Δημόσιες υπηρεσίες έχουν βάλει λουκέτο ή υπολειτουργούν.

Δεν τηρούνται ούτε καν οι στοιχειώδης προϋποθέσεις. Ο κίνδυνος να μείνουν εργαζόμενοι χωρίς σύνταξη κυρίως με ασφαλιστικό χρόνο σε δύο ταμεία ή και παραπάνω είναι υπαρκτός.

Εργαζόμενοι δε γνωρίζουν αν πρέπει να εργάζονται ή όχι.

Ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι περικοπές στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, όπου οι εργαζόμενοι παίρνουν τα εκκαθαριστικά τους και διαπιστώνουν μειώσεις πάνω από 35% που φτάνουν στο 40% και στο 50% .

Τραγελαφικές καταστάσεις συμβαίνουν στη χώρα μας.

Οι δύο μήνες αυτοί είναι κόλαση για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ταυτόχρονα οι απαιτήσεις του ΣΕΒ αυξάνονται προσπαθεί να διαλύσει τις Σ.Σ.Ε. και να εντάξει τους εργαζόμενους των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο ενιαίο μισθολόγιο.

Αυτό σημαίνει κέρδη 38 εκτατομμυρίων € για τους επιχειρηματίες, μεγάλη μείωση των μισθών των εργαζομένων και απώλεια για το ΙΚΑ 19 εκατομμύρια €.

Και βέβαια ανοίγει η πόρτα για νέες περικοπές στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση των Σ.Σ.Ε. Που ανθεί η αδήλωτη και μαύρη εργασία, και τελευταία η απλήρωτη εργασία, οι μηχανισμοί ελέγχου ανύπαρκτοι και ανύμποροι να αντιδράσουν λόγω και των νέων μέτρων, έχουν διαλυθεί όλα και δεν υπάρχει καμμία προστασία της εργασίας.

Πως λοιπόν μπορεί να σωθεί αυτή η οικονομία, αφού στο μεταξύ έχει χρεωκοπήσει η κοινωνία, έχει διαλυθεί το κοινωνικό κράτος και έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός.

Βέβαια οι εντολές πάγιες και συγκεκριμένες, ίδια αποτυχημένη πολιτική δύο χρόνια τώρα και συνεχίζουν αγνοώντας τους πολίτες αυτής της χώρας.

Αγνοώντας τους πολίτες της Ευρώπης που υποφέρουν από τη βαριά πολιτική λιτότητας.

Είναι δυνατόν κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, καταθέτοντας έναν αντιαναπτυξιακό προυπολογισμό καθαρά ταξικό σε βάρος των εργαζομένων που δεν δίνει έστω και μια αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα, να μην βυθιστεί στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας.

Ο προυπολογισμός αυτός είναι αμιγώς δημοσιοοικονομικός και λογιστικός με μέτρα πρωτοφανούς λιτότητας ενώ θα έπρεπε να είναι ένα εργαλείο οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης με κοινωνικούς στόχους και ρήτρα κοινωνικής προστασίας.

Με άμεσα μέτρα προστασίας και εισοδηματικής ενίσχυσης των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων για την άμβλυνση των δραματικών συνεπειών σε βάρος τους από την οικονομική και φορολογική επιβάρυνσή τους.

Με την διασφάλιση και ενίσχυση των κοινωνικών παροχών

Την ενίσχυση των αναπτυξιακών επενδυτικών πολιτικών για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της πλήρους απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, με την υλοποίηση εξειδικευμένων αναπτυξιακών σχεδίων σε κλάδους και σε περιοχές που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα ανεργίας όπως η δική μας περιοχή.

Αγωνιζόμαστε, αντιστεκόματε απαιτούμε

Την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών διατάξεων που περιέχονται σε σειρά νόμων από τις αρχές του 2010 (ν. 3833/2010, ν. 3845/2010 ν. 4024/2011) και στις επικαιροποιήσεις των μνημονιακών δεσμεύσεων που, στοχοποιώντας τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα ως βασικούς μοχλούς αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, οδηγούν στη ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και την κοινωνική περιθωριοποίηση ευρύτατων στρωμάτων του πληθυσμού, στην ανακύκλωση της ύφεσης και τη δραματική αύξηση της ανεργίας, αυτό φαίνεται ήδη και οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη χειρότεροι.

Τη διασφάλιση της συλλογικής αυτονομίας και τον έμπρακτο σεβασμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμικού πλαισίου του ν. 1876/1990 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), που θέτουν ενιαία όρια προστασίας όλων των εργαζομένων.

Καμία παρέμβαση στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και σεβασμός στις διατάξεις των ΣΣΕ που εξασφαλίζουν τα κατώτατα όρια αμοιβής και τους όρους εργασίας.


Καμία παρέμβαση του Κράτους στον καθορισμό των όρων αμοιβής και εργασίας για τους εργαζόμενους σε φορείς και οργανισμούς που καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Καμία παρέμβαση στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Τήρηση της υποχρέωσης καλόπιστης συλλογικής διαπραγμάτευσης με τις νόμιμα εκλεγμένες και υπεύθυνες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων.

Διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων.

 Άμεση κατάργηση του αντεργατικού μέτρου της «εργασιακής εφεδρείας», που αγνοεί προκλητικά τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις πραγματικές ανάγκες στελέχωσης των υπηρεσιών και εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου και απειλεί με ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και με ανεπανόρθωτο ρήγμα την κοινωνική συνοχή.

 Άμεσα μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας από καταχρηστικές πρακτικές εργοδοτών, που, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, προβαίνουν σε αυθαίρετες μειώσεις μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, διαθεσιμότητες, απολύσεις και κάθε μορφής ευελιξίες, που έχουν προκαλέσει πλήρη εργασιακή ανασφάλεια και αγανάκτηση στους εργαζόμενους.

 Άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των ανέργων. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού ασφαλείας και επιμήκυνση της διάρκειας καταβολής του. Οριζόντιες πολιτικές επιδότησης της ανεργίας στο πλαίσιο ενιαίας και συνεκτικής πολιτικής, με στόχο την επαρκή υποστήριξη της ομαλής μετάβασης του ανέργου (νέου ανέργου, μακροχρόνια ανέργου) στην αγορά εργασίας και σε θέση πλήρους και σταθερής εργασίας.

Διασφάλιση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ως θεμελιώδους θεσμού κοινωνικής προστασίας με αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της κοινωνικής αποτελεσματικότητάς του, καμία μείωση αλλά και προστασία των επικουρικών συντάξεων.

Αυστηρή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής, των ανείσπρακτων οφειλών προς τα Ταμεία. Διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, αντί της σχεδιαζόμενης περικοπής της λίστας ΒΑΕ.

Υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των Οργανισμών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας από τα κερδοσκοπικά ιδιωτικά μονοπώλια, με γνώμονα την προστασία του δημόσιου και εθνικού συμφέροντος και την καθολική εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Αυστηρή και αποφασιστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και των ανείσπρακτων οφειλών προς τα Ταμεία. Άμεση ανάκληση των σκληρών και άδικων εισπρακτικών μέτρων σε βάρος του κόσμου της εργασίας με την επιβολή ισοπεδωτικών και άδικων φορολογικών επιβαρύνσεων και κυρώσεων, όπως του «κεφαλικού» φόρου, της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα, της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στα 5.000€ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Λέμε ΟΧΙ στην ΚΙΝΕΖΟΠΟΙΗΣΗ των εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών συνθηκών στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Λέμε ΟΧΙ στα δεσμά των Μνημονίων των άδικων, σκληρών, υφεσιακών και αδιέξοδων φορολογικών, οικονομικών και αντικοινωνικών μέτρων του προϋπολογισμού.

Διεκδικούμε έναν προϋπολογισμό ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, αποδεσμευμένο από τα δεσμά των μνημονίων.

αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε την ακύρωση και ανατροπή των πολιτικών που οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή.


Ο Πρόεδρος
του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης

Τολιόπουλος Αθανάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας