Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Συμπολίτες της Ακρινής…προτείνω να θυσιαστείτε!

Του Γιάννη Κοσμίδη
Μέχρι τώρα οικτιρούσαμε το «κράτος» που δεν κάνει την μετεγκατάσταση των οικισμών που πλήττονται άμεσα από την εξόρυξη του λιγνίτη. Η μάνα ΔΕΗ που είναι καλή όταν μας διορίζει και κακή όταν δεν μας κάνει τα χατίρια ήταν όλο στο ήξεις- αφίξεις .Το έργο απαιτεί μεγάλο κεφάλαιο βλέπετε δεν είναι παίξε γέλασε.
Μας έριχναν μερικούς πολυπόθητους διορισμούς και περνούσε ο καημός μας  για τους ‘’συμπολίτες μας που αναπνέουν τον θάνατο’’. Λέγαμε και ευχαριστώ μάλιστα.Όσο για τους πολίτες της περιοχής;Θυσιαζόταν για το κοινό καλό. Τώρα που οριστικοποιήθηκε και επίσημα επιτέλους το θέμα, μας φταίει ο Χατζηπετρής. Ο Χατζηπετρής είναι πως μέρος του κόστους της μετεγκατάστασης θα καλυφθεί από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης. Ο οποίος να θυμίσω πως θεσμοθετήθηκε από το κράτος ως ανταπόδοση στην ‘’ενεργειακή καρδιά’’ της Ελλάδας, όπως αρεσκόμαστε να αυτοαποκαλούμαστε .Το ποσό διαφοροποιείται κάθε χρόνο, όμως είναι πάνω-κάτω 15 εκ. Ε  για τον νομό Κοζάνης.

Κάθε νουνεχής πολίτης θα σκεφτεί πως διατίθεται, το διόλου ευκαταφρόνητο αυτό ποσό, για ανάπτυξη (το λέει και ο τίτλος του ανόητε Γιάννη), αλλά και αποκατάσταση των περιοχών που πλήττονται άμεσα από την εξόρυξη. Ανάμεσα σε δεκάδες τέτοια έργα που είναι ορατά σε όλους(βεβαίως) μιας και έχουν αλλάξει την καθημερινότητα μας (βεβαίως-βεβαίως) γίνονται και μερικά άλλα, πιο μεγαλεπήβολα με χαρακτηριστικότερο την κατασκευή W.C στην πάλαι ποτέ Νομαρχία, με κόστος  έργου 250 χιλιάδες ολόκληρα και όμορφα ευρώ(http://www.mikrovalto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=245:2010-03-06-22-22-49&catid=69:2009-11-10-18-14-41&Itemid=186).
Φυσικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπερτιμολογήθηκαν  υλικά και εργασία από φίλα προσκείμενους εργολάβους,το διευκρινίζω αυτό.Η Οικολογική Κίνηση της πόλης μας έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη για τον τρόπο χρήσης του Τ.Π.Α (διασπάθιση λένε οι κακοηθέστατοι).Οι κοιμώμενη ως τώρα κοινωνία μας δεν αντιδρούσε.Οι πολιτικοί του νομού μας αντιδρούν τώρα αλλά για τον Τοπικό Πόρο.Είναι οι ίδιοι που αντιδρούσαν για το αεροδρόμιο,την γραμμή του τραίνου,την Εγνατία οδό ,αλησμόνητος ο κ.Λωτίδης με τις ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο όπου έκρουε τον κώδωνα ¨τι θα γίνουν οι πατατοπαραγωγοί του Πολύμυλου τώρα με την Εγνατία’;
Ειρήσθω εν παρόδω, βραβείο αντιμάνατζμεντ στους εκλεγμένους μας που ούτε την εξαιρετική πατάτα της περιοχής φρόντισαν να διοχετεύσουν σε δυναμικές αγορές της παγκοσμιότητας, ούτε την απείρου κάλους ομορφιά της περιοχής εκμεταλλεύθηκαν. Η Καστανιά κάνει ίσα με 17 Αράχωβες. Εννοείται πως αν γινόταν όλα αυτά θα μιλούσαμε για επιχειρήσεις,δουλειές,προοπτικές και νέο πλούτο στην περιοχή μας προς όφελος των πολιτών.Αλλά ποιος να τα σκεφτεί όλα αυτά; Αυτός που η μεγαλύτερη καινοτομία που μπορεί να σκεφθεί για να αναζωογονήσει την αγορά της Κοζάνης είναι η ανατίναξη της Εγνατίας οδού ως άλλος Γοργοπόταμος; Αυτός που ανακοίνωνε χιονοδρομικό στο Βελβενδό και τώρα έχει πάθει το επάρατο μόκο; Αυτός που ανακοίνωνε το Big Dream με το όνομα ΖΕΠ και το χαρακτήριζε έξυπνο χωριό; Από την πολύ εξυπνάδα βέβαια έμεινε στάσιμο αφού πρώτα κόστισε ίσαμε 137 ανόητες πόλεις. Αυτός που τον Μάιο μας ανακοίνωνε ανάπλαση του Ιστορικού κέντρου;Το μόνο ιστορικό που βλέπουμε είναι ένα τεράστιο ιστορικό τίποτα.
Επειδή όμως απεχθάνομαι και την αποποίηση ευθυνών,ποιος πολίτης τους ψήφιζε όλους αυτούς;Αυτός που ψηφίζει με κριτήριο αν είναι κάποιος γνωστός του μπατζανάκη,της τρίτης ξαδέρφης, του φίλου, του κολλητού του.Αυτός που ψηφίζει αυτόν που πάει στο πανηγύρι του χωριού του.Αυτόν που ψηφίζειόποιον τους παίρνει δώρο τα κρέατα για τον χορό του συλλόγου.Ο πολίτης που  αν τον βάλουν σε μια θεσούλα τα ξεχνάει όλα με μια εθελούσια λοβοτομή.
Αγαπημένοι συμπολίτες της Ακρινής,προτείνω να θυσιαστείτε. Μπρος στο κοινό καλό τι είναι λίγος,τόσος δα καρκίνος;Εξάλλου να σας ρωτήσω και κάτι; Πείτε μου αλήθεια,αν μετεγκατασταθεί το χωριό σας με λεφτά του Τοπικού Πόρου θα μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι το βράδυ;
Εγώ μάτι δεν θα έκλεινα. Αλήθεια οι συνδικάλες που δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα τι έχουνε να πούνε;
Υ.Γ Αν είμαι λίγο αψύς συγχωρέστε με, είμαι και εγώ ένας κλασσικός νεοέλλην.Προτερήματα:Είμαι πολύ δίκαιος,λέω πάντα το σωστό,δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου.Μειονεκτήματα:είμαι πολύ ειλικρινής,είμαι ΄καθαρός’,τα λέω όλα μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας