Επίκαιρα Θέματα:

Ο Καιρός: «Χρειαζόμαστε μια νέα αλλαγή»...

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Οι τζάμπα μάγκες

Του Σταύρου Θεοδωράκη από το protagon.gr
Θα έχετε ακούσει κάποια από τα επιχειρήματα (!) των φοροφυγάδων. «Δεν πληρώνω γιατί δεν είναι καλοί οι δρόμοι. Δεν πληρώνω γιατί δεν έχω καλή υγεία. Δεν πληρώνω γιατί δεν υπάρχουν καλές συγκοινωνίες. Δεν πληρώνω γιατί δεν έχουμε καλά σχολεία….». Και αν δεν πεισθείς από όλα αυτά σου πετάνε τον «άσο τους»: «Δεν πληρώνω γιατί τα λεφτά τα τρώνε οι πολιτικοί».
Αυτές τις μέρες έλαβα πολλά ιμείλ διαφόρων νεοσύστατων οργανώσεων που μου θύμισαν την επιχειρηματολογία (!) των φοροφυγάδων. «Δεν πληρώνω τα διόδια γιατί δεν έχουμε καλούς δρόμους. Δεν πληρώνω το εισιτήριο στα νοσοκομεία γιατί δεν έχουμε καλή υγεία. Δεν πληρώνω στα λεωφορεία γιατί δεν έχουμε καλές συγκοινωνίες»…  


Μέχρι και «δεν πληρώνω τη ΔΕΗ γιατί μολύνει το περιβάλλον» άκουσα. Και βεβαίως δεν πληρώνω δάνεια, δεν πληρώνω τέλη στο δήμο, δεν πληρώνω κλήσεις. Επωδός και σε αυτό το «κίνημα των τσάμπα» ή («τσάμπα κίνημα» δεν έχω καταλάβει) είναι ότι «οι πολιτικοί τα φάγαν τα λεφτά». Και μας καλούν λοιπόν να γίνουμε όλοι πολιτικοί και μεγαλοεργολάβοι και να φάμε και εμείς ότι μπορούμε. Είναι η βολική εκδοχή της επανάστασης. Που να τα αλλάζω όλα; Που να πιάνω τα λαμώγια; Που να αλλάζω τους κανόνες; Που να χτίζω μια καινούργια κοινωνία; Να γίνω και εγώ ένας από αυτούς που δεν πληρώνει και να πάει ο τόπος να χεστεί.

Το ξέρω ότι πολλοί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει. Πλάκα κάνουν. Και είναι εντελώς διαφορετικό να αρνούμαστε να πληρώσουμε μια συγκεκριμένη υπηρεσία πιέζοντας με αυτό τον τρόπο να διορθωθεί (να λέμε δηλαδή «δεν πληρώνουμε αυτά τα συγκεκριμένα διόδια μέχρι να φτιαχτούν οι κακοτεχνίες στον συγκεκριμένο δρόμο») και εντελώς διαφορετικό το γενικευμένο απολίτικο «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω». Μέχρι και το «δεν πληρώνουμε τις πιστωτικές κάρτες» προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες!


Να προσέξουμε λοιπόν γιατί θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα δούμε στο καθρέφτη το πρόσωπο του κτήνους που υποτίθεται ότι πολεμάμε.

5 σχόλια:

 1. Ανώνυμος31/1/11 18:04

  Όταν οι νεόπτωχοι που είναι "τσάμπα μάγκες" σας κάνουν τα μούτρα μαύρα να δούμε αν θα συμφωνείς και τότε με το καθεστώς.

  Γερμανοτσολιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος31/1/11 18:09

  ΑΝΟΗΤΕ Ε ΑΝΟΗΤΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος31/1/11 18:22

  @6:04
  Θα πρέπει οι νεόπτωχοι να βρουν τους υπάιτιους και να μην τα βάζουν με τον εαυτό τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος31/1/11 18:53

  Εισαι χορτότατος καραγκιόζη Θεοδωράκη γιαυτό μάς κάνης τόν μάγκα πουστογλείφτη του MEGA

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος1/2/11 12:10

  Οι εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο δεν άφησαν ασυγκίνητους τους Έλληνες και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η ώρα της ελληνικής εξέγερσης πλησιάζει. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;  Οι Τυνήσιοι και οι Αιγύπτιοι έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να εξεγερθούν επειδή δεν χρωστάνε – ή, τέλος πάντων, χρωστάνε αλλά δεν έχουν υπαχθεί στο ΔΝΤ. Εμείς θα πρέπει πρώτα να ξεπληρώσουμε τα χρέη και –αφού τα ξεπληρώσουμε- θα έχουμε το δικαίωμα να εξεγερθούμε. Πότε θα συμβεί αυτό; Το υπολογίζω γύρω στο 2250.

  Δεν έχει καμία σημασία που η ελληνική κυβέρνηση δεν μας έχει πει ακόμα τι χρωστάμε, σε ποιον και για ποιο λόγο. Ούτε έχει καμία σημασία που τα χρήματα τα έφαγαν οι πολιτικοί παρέα με τους ψηφοφόρους-πελάτες τους, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοεκδότες, τους καναλάρχες και άλλους εθνικούς ευεργέτες. Η εξέγερση θα γίνει, αφού πρώτα πληρώσουμε τα χρέη του Κώστα, του Γιώργου, του Άκη, του Φώτη, του Βαρδή, του Σωκράτη, του Ανδρέα και των υπόλοιπων ευπατρίδηδων. Αυτό είναι το σωστό.

  Αν η Αίγυπτος ήταν στο ΔΝΤ, οι Αιγύπτιοι θα κάθονταν φρόνιμοι και θα έτρωγαν στη μάπα τον Μουμπάρακ και την παρέα του για άλλα τριάντα χρόνια. Θα ξεπλήρωναν τα χρέη του Μουμπάρακ και των φίλων του, και μετά θα εξεγείρονταν. Πρώτα ξεχρεώνουμε τα φέσια που μας έβαλαν οι πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ –καταστρέφοντας τις ζωές μας - και μετά επαναστατούμε εναντίον τους.

  Ίσως φαίνεται περίεργο, αλλά αυτή είναι η άποψη που προσπαθεί να περάσει η πολιτική και επιχειρηματική χούντα με τα παπαγαλάκια της: «καθίστε φρόνιμα μέχρι να ξεχρεώσετε εσείς τα λεφτά που φάγαμε εμείς». Και –για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να αντιληφθώ- τα καταφέρνουν περίφημα μέχρι στιγμής.

  Πολλοί Έλληνες βλέπουν τα παιδιά τους να αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα για να βρουν μια δουλειά στο εξωτερικό και –αντί να πάρουν ανάποδες- το θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό. Δηλαδή, φεύγουν οι νέοι άνθρωποι που μπορούν –και πρέπει- να αλλάξουν τη χώρα και παραμένουν όλοι αυτοί που την ξέσκισαν.

  Ένας –άλλοτε- περήφανος λαός μοιάζει υπνωτισμένος και προσκυνημένος. Κακά τα ψέματα, η Ελλάδα είναι σήμερα ο Άγιος Παντελεήμονας της Ευρώπης. Μόνο που οι μετανάστες –σε αυτήν την περίπτωση- είμαστε εμείς. Μετανάστες στην ίδια μας τη χώρα.

  Ενώ είμαστε -και ζούμε- στον Άγιο Παντελεήμονα της Ευρώπης, γύρω μας υπάρχουν χιλιάδες μετανάστες από άλλες χώρες. Τους μισούμε γιατί ξέρουμε καλά–άλλο που κάνουμε πως δεν το γνωρίζουμε- πως δεν θέλουν να μείνουν στον Άγιο Παντελεήμονα της Ευρώπης. Κανείς τους δεν θέλει να μείνει. Το όνειρό τους είναι να φύγουν από τον Άγιο Παντελήμονα και να πάνε στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία. Αλλά ξέμειναν κι αυτοί στον Άγιο Παντελεήμονα, όπως κι εμείς.

  Το μάτι μας παίζει προς την Αίγυπτο και την Τυνησία. Τους θαυμάζουμε – ελάτε, παραδεχτείτε το. «Κοίτα, αυτοί ξεσηκώθηκαν. Εμείς;». Εμείς θα ξεσπάσουμε στους μετανάστες και τους πρόσφυγες από άλλες χώρες που ζουν ανάμεσά μας. Θέλει θάρρος και τόλμη να τα βάλεις με την εξουσία που σε ξεσκίζει, αλλά είναι εύκολο να βρίσεις, να εξευτελίσεις και να πλακώσεις στο ξύλο έναν Αφγανό πρόσφυγα που δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Κάν' το λοιπόν. Αν είναι να αισθανθείς καλύτερα, κάν' το. Να θυμάσαι, όμως, πως αυτό ακριβώς είναι το σύνδρομο του ραγιά: δουλοπρέπεια προς τον ισχυρό και νταηλίκι στον αδύναμο. Αυτό είναι και το σύνδρομο του μπάτσου.

  Μια φίλη μου από την Αλεξάνδρεια το έθεσε πολύ σωστά (αν και με καθόλου πολιτικά ορθό τρόπο): «Ως και οι αραπάδες ξύπνησαν. Μόνο εμείς κοιμόμαστε ακόμα όρθιοι».


  http://pitsirikos.net/2011/02/%ce%b...f%84/#more-8386

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Το Προφίλ μας