Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Ich bin ein.... Papakonstantinou !

του Παν. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ

«Είμαστε όλοι…Παπακωνσταντίνου»!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και όλοι οι φορείς της οικονομίας, η είδηση ήταν, λίγο-πολύ, αναμενόμενη: Έτσι, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε Α2 από Α1, προχώρησε χθες, η Moody's, επικαλούμενη τα διογκούμενα ελλείμματα, αποτελώντας τον τρίτο μεγάλο οίκο που μειώνει την αξιολόγηση της χώρας αυτό το μήνα. Μάλιστα, η Μoody's διατήρησε τις «αρνητικές προοπτικές», κάτι που σημαίνει ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, η οποία θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης (διαρκής αύξηση των φορολογικών εσόδων και/ή την αποτελεσματικότητα στη συγκράτηση των δαπανών). Ωστόσο, το γεγονός ότι μείωσε την αξιολόγηση κατά μόνο μία βαθμίδα, κρίνεται θετικό, καθώς αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μπορούν να δοθούν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας, ακόμα και από τις αρχές του 2011.
Όμως, μεγάλη σημασία έχουν οι δηλώσεις της επικεφαλής αναλύτριας δημοσίου χρέους της Moody's για την Ελλάδα, η οποία δήλωσε πως «Θα κοιτάμε επίσης την κοινωνική αποδοχή των όποιων μέτρων θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, επειδή αυτό πραγματικά είναι το κλειδί για την επιτυχία ή την αποτυχία τους. Δεν υπάρχει ξεκάθαρα ιστορικό κοινωνικής αποδοχής, άρα δεν μπορούμε να το λάβουμε αυτό ως δεδομένο. Συνεπώς, αυτό που αναζητούμε είναι να αποδώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και τότε θα εξάγουμε συμπεράσματα για το τι σημαίνει αυτό για την αξιολόγηση της χώρας». Προσέξτε τον όρο της «κοινωνικής αποδοχής». Που, ουσιαστικά, είναι κομβικής σημασίας για την επιτυχία ή όχι των όποιων μέτρων λάβει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα, λοιπόν, με κάποιες δημοσκοπήσεις (όπως της Public Issue στην «Καθημερινή») φαίνεται να υπάρχει μια κατ’ αρχήν αποδοχή από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού της αναγκαιότητας λήψης ακόμη και επώδυνων μέτρων. Όμως, ως φαίνεται, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από την κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά «σπατάλησε» δυο μήνες, χωρίς να έχει εξειδικεύσει όλα τα μέτρα, αλλά και να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα καθησυχάσει και τους ευρωπαίους εταίρους μας και τις αγορές και τους διεθνείς οίκους. Αλλά και, παράλληλα, που θα πείσει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού πως δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά τα «σκληρά» μέτρα. Το σχέδιο, ως φαίνεται τις τελευταίες ημέρες, υπήρχε και υπάρχει. Όμως, κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση φαίνεται να ήθελαν, αλλά και να προκρίνουν μια άλλη, λιγότερο «επώδυνη» λύση και μια διαφορετική γραμμή. Και αυτή η εικόνα μόνο προβλήματα προκαλεί. Για το λόγο αυτό, όσο πιο σύντομα αμβλυνθούν οι διαφορές και στηριχθεί απόλυτα η γραμμή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου (ο οποίος απολαμβάνει μεγάλης αποδοχής από τους ευρωπαίους ομολόγους του), τόσο πιο σύντομα θα πειστούν όλοι για τις προθέσεις και τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας το έθεσε ξεκάθαρα και παραστατικά, στη «Real News»: «Είμαστε όλοι Παπακωνσταντίνου»! Το θέμα είναι να τον ακούσουν και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

QQQQQ

Το Προφίλ μας