Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Το λάθος του υπουργείου «έκοψε» τις μετεγγραφές!

από ΤΑ ΝΕΑ
Το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών από πανεπιστημιακές σχολές της περιφέρειας προς πανεπιστημιακές σχολές κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχει επισημανθεί από αρκετές πλευρές ότι «αδειάζει» τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Oι όποιες προσπάθειες ανάπτυξης πολλών περιφερειακών τμημάτων υπονομεύονται καίρια τα τελευταία χρόνια από μια «ύπουλη» αιμορραγία φοιτητών τους προς ομοειδείς σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων. Σε καθεστώς συρρίκνωσης του αριθμού των φοιτητών τους βρίσκονται πολλά Τμήματα των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης, Κρήτης, Ιονίου και Πελοποννήσου. Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς λόγω του συστήματος των μετεγγραφών φοιτητών σε άλλα πανεπιστήμια μειώνεται δραματικά ο - ούτως ή άλλως- μικρός αριθμός φοιτητών στο Πανεπιστήμιο. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, λόγω μετεγγραφών περισσότερο από 10% αυξάνονται κάθε χρόνο οι εισακτέοι των κεντρικών πανεπιστημίων λόγω των μετεγγραφών από τα περιφερειακά. Για παράδειγμα, η αύξηση των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την ακαδημαϊκή χρονιά 2008/09 ήταν 14,61%, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 12,91%, στο ΕΜΠ 8,29% και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 8,11%. Ωστόσο, αν είναι πρόβλημα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια το γεγονός ότι χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, με οικονομικά προβλήματα, με προβλήματα υγείας) εξαιτίας κυρίως της ανυπαρξίας φοιτητικής μέριμνας κάνουν χρήση του νόμου περί μετεγγραφών για να έρθουν σε σχολή κοντά στον μόνιμο τόπο καταγωγής τους, ακόμη μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα όταν από κακή διαχείριση του υπουργείου Παιδείας φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφής αποκλείονται από αυτήν.
Συγγνώμη... το ξεχάσαμε Πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2009, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ανάμεσα σε άλλα ότι στο μηχανογραφικό των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2009 συμπεριλαμβάνονται τρία νέα πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία πρόκειται να λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2009-10. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την Κομοτηνή. Στο τμήμα πέτυχαν την εισαγωγή τους 150 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών. Περίπου εξήντα από αυτούς με βάση τον νόμο για τις μετεγγραφές ζήτησαν μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα στον τόπο μόνιμης κατοικία τους λόγω πολυτεκνίας. Και τότε βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν είχε φροντίσει να συμπεριλάβει το τμήμα στον κατάλογο των αντιστοιχιών πανεπιστημιακών τμημάτων που συντάσσεται κάθε χρόνο λίγο πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από τους υποψηφίους. Οι γονείς των υποψηφίων καθώς βρέθηκαν μπροστά στην άρνηση των άλλων Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων να κάνουν τη μετεγγραφή των παιδιών τους διαμαρτυρήθηκαν στο υπουργείο Παιδείας για το απίστευτο κι όμως αληθινό γεγονός. Τότε το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) να «τρέξει» την απόφαση αντιστοιχίας του τμήματος με τα άλλα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και έγινε το... αδιανόητο: σύμφωνα με πληροφορίες το ΣΑΠΕ αποφάνθηκε ότι δεν θεωρεί αντίστοιχο το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Θράκης με τα άλλα, ανά την Ελλάδα, πανεπιστημιακά Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων! Γιατί; Γιατί όπως ισχυρίζεται το ΣΑΠΕ, το νέο Τμήμα του Δημοκριτείου δεν έχει καταθέσει ακόμη το πλήρες πρόγραμμα των σπουδών του! Απίστευτο και πρωτοφανές, αλλά αληθινό και... νεοελληνικό.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το απίστευτο και Νεοελληνικό είναι να περνάς Θράκη και να πας σε μια μέρα στην Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...

ως ποτε θα πληρωνουμε λαθη της προηγουμενης κυβερνησης;

Ανώνυμος είπε...

Ο Κ. Καραμανλής έκανε κοινωνική πολιτική που δεν κοστίζει στο Κράτος. Άκου εκεί μεταγραφές λόγω τριτεκνίας! Ποτέ δεν τις κατάλαβα, γιατί ένας πολύτεκνος να φεύγει από μια φτηνή πόλη και να πάει σε μια πανάκριβη.

Ανώνυμος είπε...

mipws gt stis megales poleis uparxoun pio polla tmimata k einai polu pio pi8ano aderfia n spoudazoun stn idia poli k n meiwnontai me auto tn tropo ta e3oda???
apisteuto k neoelliniko einai n uparxei midamini foititiki merimna alla to trisxeirotero einai n 8ewroume ta diasparta tmimata ana tn ellada anaptu3i k n perimenoume n ta konomisoume apo tous foitites..

Ανώνυμος είπε...

opou kai na pame sto elladistan ta panepistimia idia einai.alla to kalytero elliniko panepistimio einai stin kozani .to exei o Kandilis kai paragei ta kalytera touvla.

Ανώνυμος είπε...

EIMAI MIA ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΜΗΤΕΡΑ.Ο ΕΝΑΣ ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΕΚΕΙ.Ο ΑΛΛΟΣ ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ ΔΠΘ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩ ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ.ΣΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΡΙΑ ΣΠΙΤΙΑ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

Το Προφίλ μας