Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Καποδίστριας ΙΙ: Γιατί όχι Μητροπολιτικός Δήμος Σερβίων;



του Βασίλη Παπαθανασίου
Η εμπειρία από τη λειτουργία του Καποδίστρια Ι, θεωρώ πως μας έκανε όλους μας σοφότερους. Σήμερα δίνεται η ευκαιρία για να αρθούν τα στρεβλά που δημιούργησε ο Καποδίστριας Ι, αλλά και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που θα παρέχει ο Καποδίστριας ΙΙ. Γιαυτό πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία ενιαία πρόταση για τον Καποδίστρια ΙΙ, αντί να αναλωνόμαστε στο ποιος με ποιον δεν θα συνενωθεί.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει, στο σχέδιο που προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οφείλουμε να ξεφύγουμε από λογικές του παρελθόντος και από τοπικισμούς. Οφείλουμε να λειτουργήσουμε υπεύθυνα και να προτείνουμε τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο μπορεί η περιοχή μας να ξεπεράσει τις αδυναμίες του Καποδίστρια Ι και θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Καποδίστρια ΙΙ.
Οι σημερινοί Δήμοι της περιοχής μας (Σερβίων, Βελβεντού, Καμβουνίων, Αιανής και κοινότητα Λιβαδερού λόγω του μεγέθους τους (πληθυσμιακό, γεωγραφικό) της ανεπάρκειας πόρων, του μικρού σε αριθμό προσωπικού, των ελλείψεων σε υποστηρικτικές υπηρεσίες είναι δύσκολο να διαμορφώσουν και να υλοποιήσουν πολιτικές ανάπτυξης των περιοχών ευθύνης τους, αλλά και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Στο Δήμο Σερβίων, λόγω της μεγάλης έκτασης και του μεγάλου αριθμού τοπικών διαμερισμάτων, οι παραπάνω ελλείψεις, σε συνδυασμό με την έλλειψη σαφούς πολιτικής ανάπτυξης, επέδρασαν σημαντικά στη σημερινή πραγματικότητα που βιώνει η περιοχή. Η πραγματικότητα είναι ότι πράγματι λείπει ένα σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, ακούμε αποσπασματικές εξαγγελίες και υλοποιούνται έργα χωρίς κατεύθυνση. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το ίδιο πρόβλημα βιώνουν και οι υπόλοιποι δήμοι της περιοχής μας.
Ο νέος μικρός πληθυσμιακά Δήμος Σερβίων που προτείνεται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Καποδίστρια ΙΙ, θα έχει μια ακόμη παραφωνία αφού μαζί με τον διοικητικό χάρτη θα αλλάξει και ο εκλογικός χάρτης. Η παραφωνία είναι ότι δεν θα αποτελεί από μόνος του μονοεδρική περιφέρεια, όπως θα αποτελούν οι περισσότεροι νέοι Δήμοι. Άρα θα υπάρχει ένα ελάττωμα - μειονέκτημα από την ίδρυσή του. Η λύση στα σημερινά προβλήματα μπορεί να είναι η δημιουργία Μητροπολιτικού Δήμου. Μητροπολιτικός Δήμος δεν σημαίνει κατάργηση της νομικής οντότητας των σημερινών Δήμων. Οι Δήμοι που θα ενταχτούν στο Μητροπολιτικό Δήμο, θα διατηρήσουν την νομική τους υπόσταση, αλλά με περιορισμένες δικαιοδοσίες Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες γεωγραφικές ενότητες (νέοι Δήμοι) με την αλλαγή των ορίων των σημερινών Δήμων, που θα συμβάλει στην καλύτερη κοινωνική συμβίωση και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στο χώρο της αρμοδιότητάς τους.. Η διατήρηση των σημερινών Δήμων και η δημιουργία νέων θα συμβάλει πέρα από την ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητας των περιοχών και στην καλύτερη επίλυση των τοπικών προβλημάτων και αδυναμιών που παρατηρήθηκαν από τη λειτουργία του Καποδίστρια Ι. Οι νέες γεωγραφικές ενότητες (Δήμοι) του Μητροπολιτικού Δήμου πρέπει να είναι:
Σερβίων: (Σέρβια, Πλατανόρευμα, Καστανιά, Λάβα, Κρανίδια, Αυλές, Γούλες).
Νέα γεωγραφική ενότητα: (Βαθύλακκος, Μεσιανή, Ροδίτη, Λεύκαρα, Νεράιδα, Ήμερα).
Νέα γεωγραφική ενότητα: (Τριγωνικό, Λιβαδερό, Μεταξά, Πολύρραχο, Προσήλιο)
Βελβεντού: Όπως έχει σήμερα.
Καμβουνίων: Όπως έχει σήμερα.
Αιανής: Όπως έχει σήμερα.
Το ποιες δικαιοδοσίες και τι αρμοδιότητες θα έχουν οι Δήμοι και ποιες ο Μητροπολιτικός Δήμος θα πρέπει να καθοριστούν με νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει τη δημιουργία Μητροπολιτικών Δήμων στην περιφέρεια. Στο νέο αυτό πλαίσιο, οι αρμοδιότητες των Δήμων θα περιοριστούν. Θα καλύπτουν θέματα της χρηματοδότησης συλλογικών δραστηριοτήτων, κοινωνικών υπηρεσιών, προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.
Οι αρμοδιότητες του Μητροπολιτικού Δήμου θα αποσκοπούν στη διαμόρφωση και στην υλοποίηση πολιτικών ανάπτυξης της περιοχής. Ο Μητροπολιτικός Δήμος θα πρέπει να αποκτήσει πλήρη οικονομική αυτοτέλεια και όλες εκείνες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες για την εφαρμογή των πολιτικών ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Κάθε γεωγραφική ενότητα (Δήμος) θα διοικείται από συμβούλιο. Ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου θα είναι διπλάσιος του αριθμού των τοπικών διαμερισμάτων συν ένας. Θα συγκροτείται από τους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων και ίσο αριθμός μελών που θα εκλέγεται από τα ψηφοδέλτια της γεωγραφικής ενότητας. Ο πρόεδρος της γεωγραφικής ενότητας (Δήμου) θα εκλέγεται απευθείας από το λαό.
Ο Μητροπολιτικός Δήμος θα διοικείται από το Μητροπολιτικό Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό θα το αποτελούν οι δήμαρχοι των ενταγμένων Δήμων (Σερβίων, Βελβεντού, Καμβουνίων, Αιανής και των δύο νέων γεωγραφικών ενοτήτων). Ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου θα εκλέγεται άμεσα από το λαό. Ο Μητροπολιτικός Δήμος πληθυσμιακά θα αγγίζει το 1/3 του πληθυσμού του νομού και θα αποτελεί μονοεδρική περιφέρεια. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση πάνω στην οποία οφείλουμε να συζητήσουνε και να προσέλθουμε στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει. ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ 15/12/2009

38 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλή η πρόταση γιατί εξασφαλιζονται έτσι δύο κύρια στοιχεία:
Η συνοχή και πολιτισμική συνέχεια κάθε περιοχής και η εκπροσώπηση όλων, ακόμα και των Τ.Δ. στη διοίκηση του Δήμου.
Αλλά δεν νομίζω ότι οι σημερινοί Δήμαρχοι θα θέλουν να την υιοθετήσουν ώστε να πάμε όλοι μαζί στη διαβούλευση.

Ανώνυμος είπε...

Tora antidra to Velvento me tin protasi auti tha arxisoun na antidroyn kai oi Serviotes.
Giati kathenas koitaoi ton k... toy!
Pantos kali h idea

Ανώνυμος είπε...

Ας δεχτεί πρώτα την πρόταση το Βελβεντό και μετά το συχητάμε εμείς στα στα Σέρβια.
Αυτοί έχουν τη δική τους πρόταση και δεν πρόκειται να τη δεχτούν.

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμαρχος Σερβίων έτσι κι λλιώς δεν πρόκειται να τοποθετηθεί πάνω στην πρόταση. Ας τοποθετηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση τουλάχιστον για να ξέρουμε τη θέση της.

Ανώνυμος είπε...

Η Μείζονα Αντιπολίτευση, δεν εχει...αρχηγό στα δημοτικά θέματα, μονίμως ΄΄απών΄΄!
Δια ποίου να τοποθετηθεί;Δια του αποκαλούμενου εκπροσώπου του;
Kαι τι άποψη, μπορεί να εχει άλλωστε...
***Πέραν τούτου, η Νέα Διοικητική εικονα δήμων είναι η ακόλουθη, στο πλαίσιο Καποδίστριας Νο2 για την ευρύτερη περιοχή Σερβίων.
Με ΕΔΡΑ τα ΣΕΡΒΙΑ δημιουργείται ο νέος δήμος με την ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ και περιλαμβάνει
1.Νυν δημο Σερβίων. 2.Βελβεντό.3.Καμβούνια.4.Λιβαδερό.
Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα του ΝΕΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ στον Καποδίστρια Νο2.
Ολα τα άλλα που προτείνονται για ιδεες Μητροπολιτικού Δήμου, είναι ΑμπελοΦιλοσοφίες αυτων που τα σκέφτονται και απλά για να περνά η ώρα!!!

Ανώνυμος είπε...

Κυρά μου μας κούρασες και σε βαρεθήκαμε. Κοκολικότερη του δημάρχου έχεις καταντήσει. Πες και καμιά δική σου άποψη.

Ανώνυμος είπε...

Αν έχετε κουρασθεί, μπορείτε να πάτε για...Σκί!
Δεν θα υποδεικνύετε εσεις τι θα κάμω.
Αν δεν σας αρέσουν οι Υποδειγματικοί μου Σχολιασμοί, για ολα τα θέματα, μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας.
Είναι προφανές, οτι βαρεθηκατε την ζωή σας, δεν εχετε ενδιαφεροντα και είσασθε σε αδιέξοδο.
Κάνετε και μια βόλτα στον καθαρό αέρα...

Ανώνυμος είπε...

PAPATHANASIOY, PAS GIA DIMARHOS? KAI TA LES OLA AYTA?

Ανώνυμος είπε...

Auti nomizei oti kati leei

Ανώνυμος είπε...

Φίλε αν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν τρως.Ο Καποδίστριας ΙΙ θέλει λιγότερες καρέκλες όχι περισότερες....Δεν μπορείς να τα έχεις καλά με όλους.

Υ.Σ.1Εγώ θα πρότεινα μέσα στον Δήμο Σερβίων: ΔΔ Ζευγαλατιάς ΔΔ Νταμπάχανων-Κουκουμπετσίου ΔΔ Nτόνα ΔΔ Λαβανίτσας ΔΔ Κέντρου ΔΔ Τασλίκι ΔΔ Νέας Καστανιάς κ.τ.λ.
Υ.Σ.2Κάθε Σερβιώτης και Πρόεδρος (με μισθό)

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

μη τη πειραζετε τη μαρια γιατι θα σας κανει ντα ο κοκολιος
ασχετο αυτη ολη μερα στο αι-βρες ειναι; αλη δουλεια δεν εχει;

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ. ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ- ΑΘΗΝΑ) ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.
ΑΓΑΠΗΤΕ Κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ;
ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ.
ΠΑΝΤΩΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ. (ΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΛΒΕΝΤΙΝΟΙ.) ΤΟ ΠΙΟ ΘΕΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ. ΒΑΣΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΒΕΛΒΕΝΤΙΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΗΜΟ.ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ.ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ ΑΥΤΟ? ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΜΕ ΠΑΡΕΑ.
ΥΣ.Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΡΟΦΗΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΠΣ. Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΜΟΝΟ 700.000 ΕΥΡΩ. ΜΕ ΠΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ? ΜΑΣ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΣΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΧΑΙΡΕΚΑΚΟΙ?

Ανώνυμος είπε...

12:35 στις δημοκρατίες οι λαοί αποφασίζουν τη μοίρα τους. Αλλά με στεγνό μυαλό σαν το δικό σου που μοιρολατρικά δέχεται ότι του σερβίρει το κέντρο πως να πάμε μπροστά.
1:07 Η αποκέντρωση στις δημοκρατίες είναι το οξυγόνο. Γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν συνοικιακά συμβούλια; Μπορεί να το λες ειρωνικά αλλά ...
Αν θέλουμε συγκέντρωση εξουσιών Νομαρχία έχουμε δεν χρειάζεται να υπάρχουν Δήμοι. Ένας Νομός ένας Δήμος χωρίς τίποτε άλλο.
Καλή πάντος και η αρνητική κριτική αρκεί να έχει επιχειρήματα.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ Ο Χ.Ε. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ Χ.Ε. Η ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΛΙΑΝΑ; ΕΛΕΟΣ ΔΗΛΑΔΗ.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να μάθω αν ο καποδοστριας 2 όριζε έδρα το Βελβεντό τι θα λέγατε εσεις από τα Σέρβια.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε ότι ο Δήμος Σερβίων θα είναι ο μικρότερος σε πληθυσμό Δήμος του νομού; (16734 κατοίκους)
Ξέρετε ότι ο νομός Κοζάνης θα έχει τρεις μονοεδρικές περιφέρειες;
Ξέρετε ότι θα εκλέγουμε το βουλευτή της μονοεδρικής μαζί με το Βόιο; (20.430 κατοίκους)
Άρα θα καταλαβαίνετε ότι ο βουλευτής της μονοεδρικής θα είναι πάντα από το Βόιο!!!

Ανώνυμος είπε...

6.38
αυτά είναι γνωστά μόνο σε όσους έχουν ασχοληθεί.
Θα πρέπει να ενμερωθεί ο κόσμος.
Όσοι μένουν μόνο στο με ποιον θα ενωθούν έχουν χάσει το τρένο που λέγεται ανάπτυξη.
Να υπενθιμίσω μόο ότι το 2% του ΕΣΠΑ θα πάει με μικρούς Δήμους.
Περισσότερα θα πάρουν οι επιχειρήσεις παρά οι μικροί Δήμοι.
Και άσε τους ΒελΒεντινούς να νομίζουν ότι αυτοί θα επιβιώσουν σα το χωριό του Αστερίξ και του Οβελίξ.
Οι εξελίξεις έρχονται ραγδαίες και εμείς δεν είμαστε έτοιμοι.

Ανώνυμος είπε...

Οι επαρχιακοί μητροπολιτικοί Δήμοι που έγιναν σε χώρες όπως Γερμανία, Δανία, Ισπανία είτε για γεωγραφικούς λόγους είτε λόγω συνενώσεων πολλών κοινοτήτων σήμερα είναι πρότυπα δημοκρατικής λειτουργίας και ανάπτυξης.
Γιαυτό συμφωνώ να μπει σε διαβούλευση η πρόταση Παπαθανασίου και στο τέλος να αποφασίσουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Ανώνυμος είπε...

Η προοπτική να ήταν η έδρα του νέου διερυμένου δήμου στο...Βελβεντό(!) δεν υπάρχει ποτέ και είναι απλά όνειρο απατηλό, εκείνων που δημιουργούν συναισθήματα στον κόσμο (τους) για να το πιστεύουν!Είναι γνωστό, οτι ο Βελβεντός μέχρι το 1982 χαρακτηριζόταν...ΧΩΡΙΟ και κατλοπιν εγινε δήμος, ενω τα Σέρβια ηταν ανέκαθεν Δήμος!
Να εξετάζουν οι σχολιαστές τα πραγματικά-σημερινά δεδομένα στα οποία η Κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει τον Καποδίστρια 2 και όχι στις Αμπελοφιλοσοφίες διαφόρων, που οτι κατεβάσει το μυαλό τους, αυτό προτείνουν.Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών το ξεκαθάρισε, οτι οι νέοι δήμοι που δημιουργούνται θα είναι αυτοί βάσει των σχετικών μελετών και όχι με βάση την καιροσκοπική αντίδραση του δημάρχου κάθε καταργούμενου δήμου, που προκειμένου να διατηρήσει την δημαρχία του, ζητά την διατηρηση της αυτοτέλειας του δήμου του.
Η Δημοτική αρχή Σερβίων δεν εχει λόγους να ανησυχεί για τίποτε, αφού εκ των πραγμάτων γνωρίζει και γνωρίζουν ΟΛΟΙ οτι τα Σέρβια θα αποτελούν την έδρα του νέου μεγάλου Δήμου.
Αλλωστε οι αντιδράσεις που σημειώνονται στο Βελβεντό, είναι απλά να δείξουν οτι δεν θέλουν την νέα πραγματικότητα και να παραμείνουν όπως είναι κλπ κλπ
Οσο δίκιο και να εχουν, οι προσδοκίες τους δεν μπορουν να...υλοποιηθούν, για αυτό και επίσημοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξέφραζαν την κατάπληξη τους, για αυτά που γίνονται στο Βελβεντό, με τις αντιδράσεις και τις Ημερίδες, στις οποίες ''Ιθύνων Νούς'' που τις διοργανώνει είναι ο σημερινός τους δήμαρχος, που θέλει να δείξει οτι ξεχωρίζει σε όλα.
Κανένας άλλος δήμαρχος στο Νομό Κοζάνης, δεν έδειξε τέτοια αντίδραση, ακόμα και στην Αιανή, που η Δημοτική αρχή εκεί είναι ''νηφάλια'' και ψύχραιμα θα δεχτεί την υπαγωγή της στην Κοζάνη. Και με το βάρος της σημαντικής ιστορικότητος που εχει, δεν προβαίνει σε αλαζονικές αντιδράσεις.
Η Αιανή θα αντιδρούσε έντονα, μόνο στην προοπτική Καποδίστρια 2 που θα όριζε να εσνωματωθεί στα Σέρβια, οπως προτείνει και η εκτενής ανάλυση- ''Αμπελοφιλοσοφία'' του Παπαθανασίου, που φαίνεται δεν σκέφτηκε οτι η Αιανή ποτέ δεν θα δεχόταν να υπαχθεί στο Μητροπολιτικό δήμο της Παραλίμνιας περιοχής!
Απο όλες τις απόψεις που εκφράζονται, φαίνεται οτι λίγοι εχουν συνειδητοποιήσει την νέα πραγματικότητα, που επιφέρει ο Καποδίστριας Νο2.
Ο έγκριτος δημοσιογάφος Πλιάτσιος προχτές είπε εδω μέσα, οτι πολύ δύσκολα ο Βελβεντός να μείνει ως εχει και οτι η συνενωση του με τα Σέρβια είναι αναπόφευκτη.Οταν ενας επώνυμος δημοσιογράφος ομολογεί αυτό που πρόκειται να συμβεί, γιατί μερικοί άλλοι δεν βλέπουν την υπεύθυνη εκτίμηση του δημοσιογάφου και που είναι η πλέον σωστή.
Η Κυβέρνηση δήλωσε οτι δεν έχει καμμία διάθεση να μελετά ΑμπελοΦιλοσοφίες διαφόρων, και ηδη προχωρά στην υλοποίηση του Καποδίστρια Νο2 σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών, που ηδη εχουν κατατεθεί...
Οι αντιδράσεις διαφόρων δημάρχων, Ημερίδες και Ψηφίσματα δεν πετυχαίνουν απολύτως τίποτε και είναι απλά εκδηλώσεις, για να περνά ο...καιρός!!!

Ανώνυμος είπε...

Πως είστε τόσο σίγουροι ότι δεν θα γίνουν οι διαδικασίες για τον Καποδίστρια στην Αιανή; Αν διαβάσετε λίγο παραπάνω θα δείτε ότι και η Αιανή συνεδριάζει για το ίδιο θέμα και κόντρα στη συνένωση την εβδομάδα που έρχεται. Η συνεδρίαση του Δημοτικού της Συμβουλίου έχει αυτό σαν κύριο θέμα. Τι είσε εσείς οι Σερβιώτες επιτέλους; Αποφασίζετε και διατάσσετε; ΕΝΑΣ ΑΙΑΝΙΩΤΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να κατατίθενται και άλλες τετοιες απόψεις. Συμφωνεί δεν συμφωνεί κανείς, είναι θέσεις για διάλογο, με τεκμηρίωση και επιχειρήματα που προβληματίζουν. Φυσικά, ξεφεύγουν και από την τοπικιστική κόντρα που βλεπουμε εδώ και μερικές εβδομάδες και εδώ μέσα...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

7.50
ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ
Ή Ο ΚΟΚΟΛΙΟΣ ΣΕ ΤΑΙΖΕΙ Ή ΣΕ ..Μ...
ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ!!!

ΕΚ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Οι κοντόφθαλμοι κοκολικοί που έχουν καταστρέψει την περιοχή μας τολμούν να μιλάνε και να λένε τις αηδίες τους.

Δεν έχουν καταλάβει ότι έρχεται το τέλος τους.

Με Στεργίου Δήμαρχο και ας είναι ο Δήμος Μητροπολιτικός ή όχι.

(Ο Κοκολιός είναι ικανός να νομίζει ότι ο Μητροπολιτικός Δήμος είναι αυτός που έχει τη Μητρόπολη).

Ο άνθρωπος είναι πραγματικά κενός. Η μεγαλύτερή του επιτυχία είναι ότι έχει προσλάβει δύο άτομα να απαντάν άμεσα σε όλα εδώ μέσα και να αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση και επί της ουσίας τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Για τον φίλο/η 5.21.Η καρέκλα μου δεν είναι Καποδιστριακή και αν θέλεις να την πάρεις "μολών λαβέ".Οι Καποδιστριακές καρέκλες είναι για επαγγελματίες της πολιτικής και δόξα το θεό έχουμε πολλούς επαγγελματίες του είδους στην περιοχή μας.Αν πάλι δεν με ανέχεσαι το p-c σου και σε άλλο blog....Kαι αυτά υπάρχουν πολλά....

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

ΈΜΑΘΑ ΌΤΙ Ό ΥΠΟΓΡΆΦΩΝ ΤΟ ΆΡΘΡΟ ΣΥΖΗΤΆ ΤΟ ΘΈΜΑ ΜΕ ΝΥΝ & ΠΡΏΗΝ ΔΉΜΑΡΧΟ ΠΑΡΑΛΊΜΝΙΟΥ ΔΉΜΟΥ. ΔΕΝ ΉΤΑΝ ΑΠΛΆ ΈΝΑ ΆΡΘΡΟ ΆΠΟΨΗ ΑΛΛΆ ΈΝΑ ΆΡΘΡΟ ΠΡΌΤΑΣΗ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΎ ΤΕΣΣΆΡΩΝ ΑΝΡΏΠΩΝ. ΕΊΝΑΙ Η ΑΡΧΉ.
ΕΠΊΣΗΣ ΈΜΑΘΑ ΌΤΙ ΝΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΉΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΎ ΚΑΙ ΓΝΏΣΤΗΣ ΠΟΛΎ ΚΑΛΌΣ ΘΕΜΆΤΩΝ ΤΟΠΙΚΉΣ ΑΥΤΟΔΙΟΊΚΗΣΗΣ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΌΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΈΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΉ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΚΑΙ ΘΈΛΕΙ ΓΙΑ ΆΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΆ ΝΑ ΠΕΤΎΧΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΉ ΠΡΩΤΙΆ ¨Ο ΠΡΏΤΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΌΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΌΣ ΔΉΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ¨.
Ο ΛΌΓΟΣ ΑΥΤΟΝΌΗΤΟΣ.
ΕΠΊΣΗΣ ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ 7 ΑΤΌΜΩΝ (ΜΕ ΠΛΟΎΣΙΑ ΔΡΆΣΗ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΏΜΕΝΑ- ΑΠΌ ΛΙΒΑΔΕΡΟ, ΒΕΛΒΕΝΤΌ, ΣΈΡΒΙΑ, ΑΙΑΝΗ) ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΆΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.
ΆΛΛΟ ΔΕ ΡΟΥΦΙΑΝΈΥΩ.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι με μια τέτοια πρόταση, η οποία βέβαια είναι σε πρώιμο στάδιο, θα λύσουμε πολλά τοπικιστικά προβλήματα στην περοχή μας.
Σημαντοκότατη η επισήμανση για το βουλευτή.

Ανώνυμος είπε...

7:50
Είσαι απερίγραπτος και μικρόνους.
Απόλυτα κοκουλικός και δήθεν κυβερνητικός.
κατάνησες γραφικός με το να είσαι βασιλικότερος του βασιλέως.
Δεν έχεις ακούσει ούτε για διαβούλευση της πρότασης του καποδίστρια 2 καιμάλλον δεν μπορείς να διαβάσεις ούτε καν τις προτάσεις του ΙΤΑ ή της επιτροπής για τον καποδίστρια 2.
Είσαι απλά ένας παπαγάλος! και αυτοϊκανοποιείσαι από το μεγαλοϊδεατισμό σου!

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί νομίζουν ότι ότι το κέντρο της ΓΗΣ είναι το χωριό μας.....

Χ.Ε.

Delino είπε...

«Ο Καποδίστριας 1 έχει οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό του συνολικού αριθμού των αιρετών εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών και, συνεπώς, σε απώλειες συμμετοχής και δημοκρατικής νομιμοποίησης» συμπέρασμα του ΙΤΑ.
Για να ξεπεραστεί αυτό η πρόταση για τον Καποδίστρια 2:
«Δημιουργεί επιχειρησιακή επιτροπή» και «Δημαρχιακή Επιτροπή»
«Προβλέπει θεματικούς αντιδημάρχους που ορίζει ο Δήμαρχος» και
«τοπικούς αντιδημάρχους που είναι αρμόδιοι για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές του Δήμου που ταυτίζονται με τους δήμους που συνενώνονται και εκλέγονται άμεσα»
«Προβλέπει την ίδρυση Μητροπολιτικών Δήμων (προς το παρόν αστικούς, αφήνει όμως ανοιχτό και το θέμα για περιφερειακούς) όπου οι γεωγραφικές ενότητες (νυν Δήμοι και νέοι που θα προέλθουν από τη νέα γεωγραφική κατανομή) διατηρούν την νομική οντότητα των σημερινών δήμων»
Αυτά πρέπει να συζητήσουμε στη διαβούλευση μαζί με άλλα σοβαρά θέματα που αφορούν την παρουσία του νέου δήμου μας στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται και σ αυτά νομίζω στέκεται και η πρόταση Παπαθανασίου
Ο καιρός που οι τοπικές κοινωνίες αποδέχονταν τις αποφάσεις από πάνω πέρασε ανεπιστρεπτί, μόνο που κάποιοι δεν το έχουν ακόμα καταλάβει ή θέλουν το νέο δήμο, ίδιο κακέκτυπο του σημερινού.
Το Βελβεντό διαβουλεύεται, το ίδιο και η Αιανή στις 4-1-10 τα Σέρβια δεν πρέπει;

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην ασχοληθεί ο δήμος Σερβίων με τέτοια θέματα. Η μεσαιωνική αντίληψη περί διοίκησης που έχει δεν του το επιτρέπει.
Εξ άλλου τι να πουν οι άνθρωποι!!!
Η δυστυχία του να είσαι δημότης Σερβίων.

Ανώνυμος είπε...

Λες 12:52 να τους στίχιωσαν τα μεσαιωνικά κάστρα που στέκονται από πάνω;
Λες να νιωθουν σαν τους αυτοκράτορες που ζούσαν εκεί;
Με προβλημάτισες τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 7 ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ (6ΔΗΜΑΡΧΟΙ+1) ΩΣΤΕ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 13ΜΕΛΕΣ ΟΠΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ 6ΜΕΛΕΣ?? ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ (ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ, ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ Κ.Τ.Λ.)ΩΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΣ ΥΠΕΡΔΗΜΟΣ. Ο "ΥΠΕΡΔΗΜΑΡΧΟΣ" ΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ "ΚΟΛΛΗΤΟΣ" ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ Χ ΔΗΜΟΥ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥ Ή ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΤΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΤΙΣ ΩΡΙΜΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΜΗΠΩΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΘΜΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΝΙ "ΝΟΜΑΡΧΙΑ" ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΟΥΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΟΦΟΡΟΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ "ΣΤΕΛΕΧΩΝ" ΤΩΝ ΝΥΝ ΔΗΜΩΝ ΑΣ ΜΗ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ (6+6+1) ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΛΥΣΗ.
ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ.

Ανώνυμος είπε...

gia na po ti mavri alithia me mperdepsate oli sas para poli. Ime apo tin perioxi eki alla ta teleytea xronia katiko stin kriti. thelisa lipon na enimerotho gia tis ekseliksis poy prokite na simvoun. Ti katalava? TIPOTA! prosopikes epithesis mono vlepo. Pia ine i ousia?

Ανώνυμος είπε...

Το ίδιο παράπονο εκφράζουν και αρκετοί στο μπλοκ.
Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι εργολαβικά ανέλαβαν να αποπροσανατολίζουν κάθε συζήτηση.
Μάλιστα το θεωρούν και μαγκιά αυτό.

Ανώνυμος είπε...

kai gia ton apoprosanatolismo exei parei diploma eidika i kyria pou milaei kai grafei kathareyousa. diladi ti kathareyoysa? ena valtopedi tin ekane ti glwsa mas.

Ανώνυμος είπε...

ok. kala ola ayta. me afinoun adiaforo omos. to thema pio ine? ti tha gini telika? iparxi kapia apofasi i ola osa diavasa parapano ine mono ikasies ke fimes ke tipota parapano? na matho ke go apo edo makria pou ime

Το Προφίλ μας