Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η θέση του Μιλτιάδη Ζορμπά για το βιολογικό της Νεραϊδας

Του Μιλτιάδη Ζορμπά*
Για πληροφόρηση επί του συγκεκριμένου θέματος, θα ήθελα ως πρώην αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού να αναφέρω τα εξής:
1. Τον Ιούλιο του 2015 όταν είχε αναφερθεί εκτεταμένα το πρόβλημα, ο κ. Δήμαρχος μου ανέφερε να διερευνήσω αν μπορεί να λυθούν τα προβλήματα βραχυπρόθεσμα για να λειτουργήσει ο βιολογικός και σε πιο μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, να εκδοθεί μόνιμη άδεια λειτουργίας.


2. Σε επίσκεψη επί τόπου στο βιολογικό μετά από δύο ημέρες και σε συννενόηση με τον πρόεδρο της Νεράϊδας κ. Βαϊζόγλου, καταλήξαμε ότι απαιτούνταν η προμήθεια κάποιων ανταλλακτικών χαμηλού κόστους με κυριότερο μία νέα υποβρύχια αντλία η οποία και παραγγέλθηκε άμεσα. Δεύτερη διαπίστωση ήταν η αποκατάσταση μιας διαρροής σε αγωγό που είναι σε σύνδεση με τη δεξαμενή διαχωρισμού. Αυτή η αποκατάσταση μπορούσε να γίνει από το συνεργείο υδρυλικών του Δήμου και ζητήθηκε να δρομολογηθεί από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τον επικεφαλής του συνεργείου. Η πλήρης αποκατάσταση αυτής της διαρροής δεν έγινε όμως ποτέ εξ όσων γνωρίζω.

3. Για την δρομολόγηση της νομιμοποίησης της λειτουργίας, μετά από συνεννόηση με το τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Κοζάνης, και αφού λάβαμε σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Νεράϊδας έγγραφα και εκθέσεις από την ΑΝΚΟ, διαπιστώσαμε ότι είχε εκπνεύσει ο χρόνος ισχύος των Περιβαλλοντικών Όρων του Έργου. Μετά από συνεργασία με την ΑΝΚΟ απευθύνθηκα σε Μελετητή Περιβαλλοντολόγο και αφού ζητήθηκε πρόσθετη έκπτωση στην αρχική προσφορά του, προχωρήσαμε στην τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και εγγραφή Πίστωσης στον Προϋπολογισμό τον Οκτώβριο του 2015. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους έγινε επίσημα μετά από επιμονή της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών η ανάθεση στο Μελετητή ο οποίος ήδη είχε πάρει αντίγραφο του φακέλλου από την ΑΝΚΟ και είχε ξεκινήσει την προεργασία από την αρχή καθότι δεν βρέθηκε πλήρες αντίγραφο της παλιάς Μελέτης.
4. Μετά την σύνταξη της νέας μελέτης, ο Μελετητής υπέβαλλε αυτήν στα αρμόδια όργανα, ώστε να λάβει όλες τις εγκρίσεις. Οι εγκρίσεις μετά από τις όποιες παρατηρήσεις (που προσαρμόσθηκαν στη μελέτη) δόθηκαν και κατατέθηκε ο φάκελλος της μελέτης στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τον Ιούνιο. Αρμόδιο για την τελική έγκριση της μελέτης είναι το ΠΕ(φερειακό).Σ(υμβούλιο).Π(εριβαλλοντικής).Α(δειοδότησης).
5. Το συγκεκριμένο όργανο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το συγκεκριμένο όργανο συνεδρίασε για τελευταία φορά το Μάϊο και αναμένουμε την απόφασή του επί της μελέτης καθώς θα εξετασθεί ο φάκελος στην επόμενη συνεδρίαση.

Ο αντιδήμαρχος κ. Παπαδόπουλος έως σήμερα, ουδέποτε ζήτησε από μένα, το μελετητή κάποια πληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Θέλω επίσης να επισημάνω, ότι πέραν των εργασιών επισκευής του Η/Μ εξοπλισμού που είναι εγκατεστημένος (το κόστος δεν είναι πολύ μεγάλο), θα πρέπει να ανατεθούν εργασίες επιμελούς καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου και περιμετρικά των δεξαμενών διαχωρισμού, (με σεβαστό κόστος εργασιών) διότι αυτός έχει 4 χρόνια να καθαρισθεί και απαιτεί και απασχόλιση μηχανημάτων έργου.

Μετά την παραίτησή μου από τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου, δεν γνωρίζω έστω και προφορικά να έχει ασχοληθεί αιρετός για το συγκεκριμένο θέμα ενώ κάποια στιγμή την Άνοιξη είχε αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες ο κ. Κυριακίδης ως εντεταλμένος σύμβουλος στα συνεργεία του Δήμου.

Θεωρώ ότι μετά τη λήξη της έγκρισης της μελέτης (που δε θα αργήσει) ο βιολογικός και με τη "βούλα" θα λειτουργεί σύννομα, άρα όφειλει η δημοτική αρχή να προχωρήσει τάχιστα στις επισκευές και τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου.

*Ζορμπάς Μιλτιάδης
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Σερβίων-Βελβεντού 


http://ai-vres.blogspot.gr/2016/10/blog-post_253.html#comment-form

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΜΠΟΝΗΡΕ

Το Προφίλ μας