Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Όντως οι αντιμνημονιακοί μαζεύουν αλλιώς τα σκουπίδια από τους μνημονιακούς… με 100% αυξημένο κόστος διαχείρισης!

Με σχεδόν διπλάσιο κόστος κατασκευής και λειτουργίας σε σχέση με αντίστοιχες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα γίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, με τεχνολογίες που δαιμονοποιούσε και σε περιοχή που θεωρούσε περιβαλλοντικά παντελώς ακατάλληλη, προχωρά εν τέλει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Γραμματικό.
Αυτά προκύπτουν από τη με αρ. 483/2016 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, με την οποία εγκρίθηκε η προμελέτη για την κατασκευή Μονάδας στο Γραμματικό, που θα διαχειρίζεται 80.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως (60.000 σύμμεικτα και 20.000 βιοαπόβλητα).

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της προμελέτης, το κόστος κατασκευής της Μονάδας θα εκτοξευτεί στα 60 εκ. € και το κόστος λειτουργίας στα 57,5 ευρώ / τόνο με τη διαφορά σε σύγκριση με άλλα, παρεμφερή έργα διαχείρισης απορριμμάτων να προκαλεί ίλιγγο :
• Η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ήπειρο δυναμικότητας 150.000 τόνων θα κοστίσει 50 εκ. € και το κόστος λειτουργίας της θα ανέλθει στα 39 €/ τόνο.
• Το κόστος κατασκευής των τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αττική μέσω ΣΔΙΤ, που ακυρώθηκαν, ήταν 435 εκ. € με δυναμικότητα 1,35 εκ. τόνων ετησίως.
Σε σύγκριση δηλαδή με τις παραπάνω μονάδες το κατασκευαστικό κόστος είναι φουσκωμένο κατά 100 % και το κόστος λειτουργίας κατά 50 %, το δε κόστος λειτουργίας σε σύγκριση με αυτό που ισχύει σήμερα (εάν αφαιρεθούν οι δαπάνες για αντισταθμιστικά οφέλη) είναι αυξημένο σχεδόν κατά 200 %!!! (βλ. συνημμένα γραφήματα)
Το συγκεκριμένο μάλιστα κόστος θα βαρύνει υπέρογκα τους ήδη εξουθενωμένους από την υπερφορολόγηση, την ανεργία, την υπανάπτυξη, οικογενειακούς προϋπολογισμούς των 5 εκ. πολιτών της Αττικής, καθώς θα δουν από την έναρξη λειτουργίας των μονάδων να αυξάνονται κατακόρυφα τα δημοτικά τέλη για τη διαχείριση των αποβλήτων τους.
Το ιδιαιτέρως αξιοπερίεργο ωστόσο της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι η τιμή ασανσέρ της Μονάδας. Και τούτο διότι το κόστος κατασκευής της λίγο καιρό πριν είχε αποτιμηθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ με την 364/2016 απόφαση (επισυνάπτεται), στα 40 εκ. €. Μέσα όμως σε έξι μήνες η τιμή της πήρε την ανιούσα κατά 20 εκ. €, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως λογικοφανής αιτιολόγηση για αυτή την εξόφθαλμη προς τα πάνω διαφοροποίηση.
Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο έργο θα γίνει σε χωροθέτηση και σύμφωνα με εγκρίσεις, που βασίζονται στον παλιό Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, – δεν πρόκειται δηλαδή για νέο έργο, αλλά για συνέχεια του προηγούμενου σχεδιασμού – απλά μειώθηκε κατά τι η δυναμικότητα και αυξήθηκε το κόστος – και για την χρηματοδότηση του θα υποβληθεί πρόταση στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Μόνο που σε αντίθεση με τα έργα ΣΔΙΤ, που για να υλοποιηθούν δεν χρειάζεται να απορροφήσουν από το ΕΣΠΑ παρά το μισό σχεδόν του κόστους κατασκευής τους (το υπόλοιπο μισό το καλύπτει ο ιδιώτης), το συγκεκριμένο, όπως και όλα όσα θα γίνουν στην Αττική, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί στο σύνολο του από κοινοτικούς πόρους, που όπως είναι γνωστό δεν επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν το σύνολο των προγραμματισμένων δράσεων διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα.
Εκτός όμως από τις σοβαρές οικονομικές παραμέτρους του έργου, εγείρονται για ακόμη μια φορά μείζονα ζητήματα ηθικής τάξεως για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αφού άλλα έλεγε πριν λίγο καιρό, άλλα υποσχόταν και άλλα κάνει.
Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά και μετεκλογικά η κα Δούρου είχε χαρακτηρίσει τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στο Γραμματικό ως περιβαλλοντικό έγκλημα που θα σταματούσε, ενώ ως προς τις τεχνολογίες η παράταξή της είχε πολλές φορές αντιταχθεί σε επιλογές που θα οδηγούσαν σε καύση των αποβλήτων.
Εν τέλει το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στο Γραμματικό θα γίνει «πρώτο και καλύτερο», ενώ η τεχνολογία που προκρίθηκε να επιλεγεί (για τους 60.000 τόνους) είναι αυτή της μετατροπής των εισερχομένων απορριμμάτων σε δευτερογενές καύσιμο (SRF) που θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου. Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει…
«Στην κοινωνία μας αυτούς που λένε άλλα και κάνουν άλλα, χωρίς να αναγνωρίζουν το λάθος τους ή να ζητάνε συγγνώμη, τους λένε δημαγωγούς ή ψεύτες και παύουν κάποια στιγμή να τους πιστεύουν και να τους εμπιστεύονται. Στην πολιτική μάθαμε πρόσφατα από τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής – που ακολουθεί απ’ ότι φαίνεται κατά γράμμα τις πρακτικές της κυβέρνησής της – ότι αυτό λέγεται νέο ηθικό υπόδειγμα άσκησης διοίκησης. Όσο ζει κανείς μαθαίνει» δήλωσε σχετικά ο Γιάννης Σγουρός και πρόσθεσε «Τελικά η κα Δούρου έστω και με καθυστέρηση επιβεβαιώθηκε. Όντως οι αντιμνημονιακοί μαζεύουν διαφορετικά τα σκουπίδια σε σχέση με τους μνημονιακούς. Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα
http://limani24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας