Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ
– Πολλά καθημερινά προβλήματα στο Βελβεντό
– Εντείνονται οι επαφές με κυβερνητικά και άλλα στελέχη
Την ανάγκη να ανεξαρτητοποιηθεί το Βελβεντό επεσήμανε μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Μανώλης Στεργίου, πρώην δήμαρχος Βελβεντού και πρόεδρος στην Κοινωνία Πολιτών Βελβεντού, με αφορμή τη γενική συνέλευση του οργάνου, προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής.  Στον ίδιο σκοπό είναι συστρατευμένη και η συντονιστική επιτροπή, όργανο που βγήκε από την κοινωνία του Βελβεντού.


Ο κ. Στεργίου μίλησε για τις δεκάδες επαφές που έχουν γίνει για το θέμα, όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τελευταία, μάλιστα επεσήμανε ότι έχουν φτάσει να ενημερώσουν μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα ακόμη: «Σε συνεργασία με τη συντονιστική επιτροπή έγιναν μια σειρά επαφών στην Αθήνα με φορείς της κυβέρνησης αλλά και τοπικό πολιτικό προσωπικό, βουλευτές νομού και νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ . Έγιναν αρκετές προσπάθειες. Συνολικά, έγιναν πάνω από 55-60 επαφές με όλους τους υπουργούς, υφυπουργούς, περιφερειάρχες μέχρι και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παντού βρίσκουμε ανοιχτά αυτιά, αλλά δεν έχουμε ακόμη το πολυπόθητο αποτέλεσμα για το σύνολο της κοινωνίας του Βελβεντού, την ανεξαρτησία του δήμου».
Πόσο πιθανό είναι να ανεξαρτητοποιηθεί το Βελβεντό; Ο κ. Στεργίου απαντάει: «Αν λάβουμε υπόψη τις αγώνες που κάναμε, τα δημοψηφίσματα, τις κινητοποιήσεις, μια μοναδική κοινωνία αντιστέκεται. Όταν ξεκινήσαμε τον αγώνα μας ήταν προφητικά όσα γίνονται τώρα . Εμείς ζητούμε το αυτονόητο, να αρθεί μια αδικία, μας έκαναν νόμο με τον Καλλικράτη, μας αφαίρεσαν την ανεξαρτησία και μας συνένωσαν σε έναν μεγάλο αχανή Καλλικρατικό δήμο μετά από 15 ημέρες. Μια αδικία που έγινε σε βάρος των πολιτών, μια κοροϊδία σε βάρος τους και στην τοπική ιστορία που καταγράφηκε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο στο Βελβεντό».
Σχολιάζοντας τις προσπάθειες που γίνονται για θεσμικές αλλαγές στον Καλλικράτη, ο κ. Στεργίου είπε ότι «το αίτημα του Βελβεντού είναι το πιο δίκαιο και το πιο ώριμο όλων. Συνδυάζεται και από την πρακτική πλευρά, που αποδείχθηκε από τον ίδιο τον Καλλικράτη. Αχανή μορφώματα που θεωρήθηκαν καλλικρατικοί δήμοι. Το δικό μας παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: Ξεκινάει ο δήμος από το Σαραντάπορο και φτάνει μέχρι τα Ριζώματα και από τις παρυφές του Πολυμύλου μέχρι τις παρυφές της Κατερίνης. Πως μπορεί όλο αυτό να αυτοδιοικηθεί;», αναρωτήθηκε.
Τόνισε, επίσης, ότι στα μελλοντικά τους σχέδια είναι να ενταθούν οι επαφές, ώστε να είναι σαν κοινωνία μέσα στα πράγματα, ενώ θα γίνουν επαφές με πολιτικούς παράγοντες για να επιβεβαιωθεί η πολιτική βούληση υπέρ της ανεξαρτησίας » καθαρά και αταλάντευτα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η κοινωνία του Βελβεντού επιθυμεί διακαώς την ανεξαρτησία, οι συνθήκες στον τωρινό δήμο δεν είναι και οι καλύτερες, ενώ το Βελβεντό αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα καθημερινότητας. Όπως σχολίασε σχετικά ο κ. Στεργίου: » Εμείς ως κοινωνία, κάναμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές του δήμου, ως μέσω πίεσης. Υπήρξαν κάποιοι συμπολίτες μας που εκλέχθηκαν . Μετά από 1.5 χρόνο λειτουργίας οι Βεβεντινοί υποψήφιοι παραιτήθηκαν . Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Με τις προεκλογικές εξαγγελίες ο κόσμος παρασύρθηκε και είχε προσδοκία ότι κάτι θα γίνει . Έρχεται η καθημερινότητα, όμως, που διαψεύδει πολλά. Τα προβλήματα είναι πολλά: Υπάρχει πρόβλημα με το πόσιμο νερό που είναι θολό κάθε φορά που βρέχει, τα αδέσποτα κατέκλυσαν την πόλη, με τα σκουπίδια αφού αραίωσε η συχνότητα αποκομιδής απορριμμάτων (πρόβλημα και με τα χρέη στη ΔΙΑΔΥΜΑ). Καμένες λάμπες στους δρόμους, πρόβλημα στο οδόστρωμα. Πρόβλημα στην καθαριότητα μέσα στον οικισμό από περιττή βλάστηση αλλά κυρίως στον κάμπο, όπου έγιναν πάνω από 60 χ.λμ. αγροτικοί δρόμοι. Ο δήμος έπρεπε να είναι πολύ πιο μπροστά και οργανωμένα σε θέματα καθημερινότητας. Περιγράφουν ακριβώς το έλλειμμα αυτοδιοίκησης που υπάρχει σε αυτόν τον τόπο» κατέληξε.


Β.Σ.