Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Ιατρίδη

Της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου
Κύριε Ιατρίδη,
σας ευχαριστώ πολύ γιατί με την ανάρτησή σας μου δίνετε την ευκαιρία να ενημερώσω τους πολίτες της Περιφέρειας και της Καστοριάς ιδιαίτερα, για μια σημαντική πρωτοβουλία, που πήρα το 2011, ως Ειδική Γραμματέας του ΕΣΠΑ και που σίγουρα οι Δήμαρχοι, με τους οποίους συνεργάστηκα την περίοδο εκείνη, τη θυμούνται.


Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την έλλειψη πόρων των Δήμων για να κάνουν μελέτες και να ωριμάσουν τα έργα τους προκειμένου να τα εντάξουν στο ΕΣΠΑ, καθώς και τους περιορισμένους πόρους Τεχνικής Βοήθειας που είχαν τα ΠΕΠ της κάθε Περιφέρειας, ανέλαβα την πρωτοβουλία αξιοποίησης των πόρων της Τεχνικής Βοήθειας του Υπουργείου για το ΕΣΠΑ..

Με την ενέργεια αυτή καταλαβαίνετε ότι οι Περιφέρειες της Χώρας και φυσικά και  η δική μας, αποκτούσαν περισσότερους πόρους για πρόσθετες  μελέτες.

Στο πλαίσιο αυτό και με την ευαισθησία προφανώς που υπήρχε και για τον τόπο μου προώθησα για ένταξη, στην Κεντρική Τεχνική Βοήθεια η οποία υλοποιείται μέσω της ΜΟΔ, μελέτες που πρότειναν οι Δήμοι της Χώρας και φυσικά και οι Δήμοι της δικής μας Περιφέρειας.

Το ύψος των μελετών για τη Δυτική Μακεδονία ανέρχονταν στα 7.785.000€,   ποσό ιδιαίτερα σημαντικό, αν σκεφθεί κανείς ότι η Τεχνική Βοήθεια του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας δεν ξεπερνούσε τα ~10εκ€.

Οι πόροι αυτοί δόθηκαν στους Δήμους της Περιφέρειας προκειμένου, με διαγωνιστικές διαδικασίες που οι ίδιοι θα έκαναν, να  ωριμάσουν τα έργα τους.

Μεταξύ αυτών, όπως πολύ σωστά αναφέρετε, ήταν και η μελέτη του ΔΗΝΑΚ και του Πνευματικού Κέντρου Καστοριάς ύψους 2εκ € (1εκ € η κάθε μια από αυτές).

Η ένταξη των μελετών αυτών στην Τεχνική Βοήθεια ήταν απολύτως κανονική, καθώς διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν, και φυσικά δεν νομίζω να πιστεύετε ότι ο αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας για την τήρηση της Κανονικότητας και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα προωθούσε κάτι μη Κανονικό.

Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες υλοποιήθηκαν από τους Δήμους στις οποίες χορηγήθηκαν, στη Χώρα και στη Περιφέρειά μας,  την μια εξ αυτών μάλιστα την αναφέρετε και ο ίδιος (45.000 ευρώ, μελέτη που αφορούσε την λίμνη Ορεστιάδα), γεγονός που αποδεικνύει, ακόμη περισσότερο, ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα…. κανονικότητας.

Είναι γεγονός ότι ο κος Γιαννούσης όσες μελέτες δεν είχαν συμβασιοποιηθεί μέχρι το 2014, τις απένταξε, με το αιτιολογικό κυρίως της αδυναμίας ολοκλήρωσής τους μέχρι το τέλος του Προγράμματος (31.12.2015) και όχι για λόγους μη Κανονικότητας όπως λανθασμένα αναφέρετε.

Το γιατί το έκανε αυτό και γιατί το δέχθηκε ο τότε Περιφερειάρχης κος Δακής, είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουν εκείνοι.

Αυτό όμως που πρέπει να απαντήσετε εσείς είναι γιατί ειδικά σήμερα που η αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ είναι σε μηδενικά επίπεδα, κάποιοι σας μετέφεραν αυτή την διαστρεβλωμένη σκόπιμα πληροφορία και βέβαια   γιατί ασκείτε κριτική σε εμένα, που ως Ειδική Γραμματέας του ΕΣΠΑ, διασφάλισα επιπλέον 7.785.000€ για μελέτες ιδιαίτερα σημαντικών έργων για την Περιφέρειά μας και όχι σε αυτούς που μπλόκαραν, ότι μπόρεσαν εκ των υστέρων, στερώντας από το Δήμο Καστοριάς την ευκαιρία, να έχει σήμερα ώριμα έργα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Με εκτίμηση
Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας