Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Δώστε τη ΔΕΗ στον Αρτέμη Σώρρα

του Γιώργου Κακούση από το Lionnews.gr
Η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης ή μη της ΔΕΗ και οι εσωτερικές κόντρες του ΣΥΡΙΖΑ, κρύβουν μέσα τους άλλη μια ιστορία απίστευτης κυβερνητικής υποκρισίας, από αυτές που σχεδόν έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε.
Τόσο το ξαφνικό αντάρτικο του Πάνου Σκουρλέτη στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο  οι «πλάτες» που του βάζουν οι «53+» αλλά και η ζοχάδα του Αλέξη Τσίπρα με τον άλλοτε εκπρόσωπο Τύπου του, δεν είναι παρά ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, με γενναίες δόσεις «αριστεροσύνης».
Εξηγούμαι:
Ο Σκουρλέτης είχε εδώ και μήνες στοχοποιήσει τον Στέργιο Πιτσιόρλα του ΤΑΙΠΕΔ ότι θέλει – κόντρα στις κυβερνητικές «αριστερές» πολιτικές- να ξεπουλήσει άρον άρον το 17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Τον στόλιζε, λοιπόν, σε κάθε συνέντευξή του κατηγορώντας τον ως νεοφιλελεύθερο θύλακα μέσα στο στενό κομμάτι των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στις οποίες δήθεν ο ίδιος (και ο Αλέξης Τσίπρας φαντάζομαι) αντιστεκόταν σθεναρά.
Ποια είναι όμως η αλήθεια; Στο τρίτο Μνημόνιο – το πρώτο της Αριστεράς- οι δικοί μας πολέμιοι του νεοφιλελευθερισμού, προτίμησαν να απαξιώσουν την ΔΕΗ και να καταβαραθρώσουν την αξία της, προκειμένου να αποφύγουν την ιδιωτικοποίησή της που θα τους άφηνε έκθετους στα μάτια των συντρόφων τους.
Αντί να ιδιωτικοποιήσουν το 17% της εταιρίας, δέχτηκαν να εκχωρήσουν το 50% της αγοράς (2,5 δισ. ευρώ κάνει αυτό σύντροφοι!) στους ιδιώτες ανταγωνιστές της, μόνο και μόνο για να μην τους κατηγορήσει κανείς για νεοφιλελευθερισμό
Τι έκαναν λοιπόν; Σε μια επίδειξη περίσσιας κουτοπονηριάς, δεσμεύθηκαν στους δανειστές ότι μέχρι το 2019 η ΔΕΗ θα πρέπει να εκχωρήσει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ το 50% του μεριδίου της αγοράς σε ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας!
Δηλαδή, αντί να ιδιωτικοποιήσουν το 17% της εταιρίας, δέχτηκαν να εκχωρήσουν το 50% της αγοράς (2,5 δισ. ευρώ κάνει αυτό σύντροφοι!) στους ιδιώτες ανταγωνιστές της, μόνο και μόνο για να μην τους κατηγορήσει κανείς για νεοφιλελευθερισμό! Αν η μνήμη μου δεν ρετάρει για τα καλά, ο κ. Σκουρλέτης ψήφισε το Μνημόνιο και με τα δύο χέρια.
Ταυτόχρονα, αυτή η πολύ… αριστερή πολιτική, συνέπεσε με μια σειρά εξαιρετικά επιτυχημένων επιλογών, οι οποίες οδήγησαν στα εξής αποτελέσματα:
Η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ στις 26 Ιανουαρίου 2015 (όταν ήρθε η εθνική υπερηφάνεια)   ήταν 5,82 €. Σήμερα μετά βίας φτάνει τα 3 €. Από blue chip έγινε blue μαρέ!
Η αξία της εταιρίας κατρακύλησε από τα 1,35 δισ. ευρώ, στα 691 εκατομμύρια. Σχεδόν στο μισό!
Η εταιρία έχει υποβαθμιστεί πιστοληπτικά από τους διεθνείς οίκους και ένας Θεός ξέρει ποιο θα είναι το επιτόκιο δανεισμού όταν τους επόμενους μήνες θα βγει στις αγορές εκδίδοντας ομόλογο.
Τα φέσια από τους πελάτες της, υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε 20 μήνες και πλησιάζουν τα 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία προσπαθεί τώρα να μαζέψει πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, χτίζοντας προφίλ δήθεν κοινωνικής πολιτικής.
Μην απογοητεύεστε όμως… Υπάρχουν και καλές ειδήσεις: ένας πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ανέλαβε ως ο καταλληλότερος μεταξύ όλων των μάνατζερ, να αναλάβει το τιμόνι της εταιρίας. Μάνατζμεντ από… τα Lidl!
Ποιο μυστικό γνωρίζουν, λοιπόν, όλοι αυτοί που τώρα δήθεν προτάσσουν τα στήθη τους για να μην πουληθεί η ΔΕΗ;
Ότι στην κατάσταση που έφεραν σήμερα την εταιρία και με δεδομένο ότι σε τρία χρόνια θα της έχει μείνει μόνο ο μισός τζίρος, είκοσι χιλιάδες υπάλληλοι και ένας ακριβός στη χρήση του εξοπλισμός, ο μόνος που θα μπορούσε να επενδύσει στη ΔΕΗ, θα ήταν ο Αρτέμης Σώρρας, σπαταλώντας ένα μικρό κομμάτι του ομολόγου της Τράπεζας της Ανατολίας.
Ποιος τρελός θα ερχόταν τώρα να βάλει τα ωραία του εκατομμύρια για να μπει μέτοχος σε μια εταιρία που θα έχει μείνει «μισή» σε 2,5 χρόνια από τώρα;
Και το debate είναι πλέον αν θα «εκποιηθεί» ή θα «αξιοποιηθεί» μια εταιρία  την οποία, δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει κανείς!
Τώρα, πάνω από το κουφάρι της άλλοτε κραταιάς ΔΕΗ, προσπαθούν να λύσουν και τους δικούς τους εσωκομματικούς λογαριασμούς.
Οι περισσότεροι δεν μπορούν να προβλέψουν πόσος καιρός τους μένει αλλά δεν θυμάμαι στην Πομπηία να σώθηκαν όσοι δήλωναν Αριστεροί…
(photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας