Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Δυτική Μακεδονία: Ξεκινά ο εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας

Με την ρίψη δολωμάτων-εμβολίων από αέρος με ειδικά αεροσκάφη ξεκινά  το επόμενο διάστημα από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, τα Γρεβενά, την Καστοριά και την Φλώρινα  ο εμβολιασμός κατά της λύσσας των αλεπούδων που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη.
Πρόκειται για την 5η εκστρατεία για τον από του στόματος εμβολιασμό των αλεπούδων κατά της λύσσας.
Το 2012 είχε σημειωθεί κρούσμα Λύσσας σε περιοχή της Κοζάνης η οποία άμεσα είχε τεθεί σε «καραντίνα» σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων, μετά το κρούσμα λύσσας που εντοπίστηκε σε αλεπού ενώ άμεσα τοποθετήθηκαν τότε και σχετικές πινακίδες που προειδοποιούσαν για τη νόσο. Σε όλη την χώρα μάλιστα από το 2012 και μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 48 κρούσματα λύσσας σε ζώα στην χώρα.
Η λύσσα αποτελεί ιογενή λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται συνήθως μέσω του σάλιου από το δήγμα μολυσμένου ζώου. Πρόκειται για σοβαρότατη ζωοανθρωπονόσο που εκδηλώνεται με τη μορφή εγκεφαλίτιδας στον άνθρωπο. Τα εμβόλια – δολώματα που θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των αλεπούδων περιέχουν ζωντανό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης ιό της λύσσας και απαγορεύεται η οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο που περιέχεται μέσα στο εμβόλιο, θα πρέπει άμεσα να αναζητείται ιατρική βοήθεια. Ο από του στόματος εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπάνω ασθένειας.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Κοζάνης κ. Θεόφιλος Κατζόγλου τα δολώματα είναι χρώματος καφέ μεγέθους πακέτου τσιγάρων και φέρουν διακριτικά να μην αγγίζονται. Θα γίνει ρίψη 25 δολωμάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και καλό είναι αν κάποιος ιδιοκτήτης σκύλων αντιληφθεί τον σκύλο ιδιοκτησίας του να τρώει το δόλωμα να του επιτρέψει να το καταπιεί και να μην επιχειρήσει να του το αφαιρέσει.
Στόχος των δράσεων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής είναι η ανοσοποίηση του πληθυσμού των κόκκινων αλεπούδων, ώστε να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της ασθένειας.
ΕΡΤ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας