Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Πρεμιέρα με τιμές που «καίνε» για το πετρέλαιο θέρμανσης

Το ένα ευρώ θα αγγίξει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Το ένα ευρώ θα αγγίξει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας καθώς μετά το διπλό χτύπημα της εφορίας –με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% και με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 230 ευρώ ανά 1000 λίτρα στα 280 ευρώ ανά 1000 λίτρα- ήρθε και το «ράλι» των διεθνών τιμών για να στείλει την τιμή στα ύψη.
Η σημερινή πρεμιέρα, θα βρει το πετρέλαιο να πωλείται προς 92-93 λεπτά του ευρώ στην Αττική ενώ στις περιοχές που παραδοσιακά επικρατούν υψηλότερες τιμές –Κέρκυρα, Χίος, Καστοριά, Γρεβενά, Λευκάδα, Κρήτη κλπ- η τιμή θα κυμαίνεται από 95 έως τα 98 λεπτά.

Μοναδικός σύμμαχος αυτή τη στιγμή για τους καταναλωτές είναι η καλοκαιρία που επιτρέπει –τουλάχιστον σε αρκετές περιοχές της χώρας- την αναβολή της αγοράς κάτι που περιμένουν άλλωστε και οι εκπρόσωποι των εμπόρων πετρελαιοειδών.
Σε κάθε περίπτωση, η πρεμιέρα θα βρει το πετρέλαιο να πωλείται προς 92-93 λεπτά του ευρώ στην Αττική ενώ στις περιοχές που παραδοσιακά επικρατούν υψηλότερες τιμές –Κέρκυρα, Χίος, Καστοριά, Γρεβενά, Λευκάδα, Κρήτη κλπ- η τιμή θα κυμαίνεται από 95 έως τα 98 λεπτά.
Για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 1000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου να βγάλει τη σεζόν –αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί περίπου σε ένα τριάρι σε μια περιοχή της χώρας όπου δεν επικρατούν έντονες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα- η επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι, θα κυμανθεί φέτος από τα 80 έως τα 100 ευρώ. Πέρυσι, η σεζόν ξεκίνησε με την τιμή του λίτρου να διαμορφώνεται στα 82-83 λεπτά ανά λίτρο καθώς και ο ειδικός φόρος ήταν χαμηλότερος, και ο ΦΠΑ ήταν στο 23% αλλά και η διεθνής τιμή κυμαινόταν σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.
Η «εργοστασιακή» τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ήταν στο τέλος Σεπτέμβρη στα 683 ευρώ ανά 1000 λίτρα (σ.σ σε αυτή την τιμή προστίθεται το εμπορικό κέρδος αφρού γίνει η προσαρμογή του ειδικού φόρου στα επίπεδα της χειμερινής σεζόν ενώ επιβάλλεται και ο ΦΠΑ). Αν παρέμενε σε αυτά τα επίπεδα, τότε τα νοικοκυριά θα είχαν σοβαρές ελπίδες να γεμίσουν τις δεξαμενές χωρίς επιβάρυνση από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη. Ύστερα από 10 διαδοχικές ανατιμήσεις, η εργοστασιακή τιμή εκτοξεύτηκε στα 722,338 ευρώ (σημερινή τιμή) με την ποσοστιαία ανατίμηση να προσεγγίζει το 6% μέσα σε λίγες ημέρες.
Ενώ η χειμερινή σεζόν ξεκινάει σε λίγες ώρες –η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ολοκληρώνεται στο τέλος Απριλίου- το υπουργείο Οικονομικών ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τους όρους διάθεσης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ποσότητες για τις οποίες θα επιδοτούνται τα νοικοκυριά, να διαφοροποιούνται όχι μόνο βάσει του νομού αλλά και βάσει του υψομέτρου. Εφόσον αυτό το σενάριο –που αυξάνει τον βαθμό πολυπλοκότητας του επιδόματος- επιβεβαιωθεί, οι κάτοικοι των πεδινών περιοχών θα χάσουν και από το ύψος του επιδόματος σε αντίθεση με τους κατοίκους ορεινών περιοχών οι οποίοι θα ενισχυθούν.
thetoc.gr

1 σχόλιο:

Ντέμος Δημήτριος - Δημιουργός fuelGR είπε...

Από χθες (14/10) υπάρχει διαθέσιμο πετρέλαιο θέρμανσης και στα Σέρβια με τιμή στα 0.93/lt

Το Προφίλ μας