Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Πανηγύρισε ιεροπρεπώς το εξωκλήσι του Αγίου Αποστόλου Θωμά Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Πανηγύρισε ιεροπρεπώς για δεύτερη χρονιά φέτος (το 2016) το ιερό εξωκλήσι του Αγίου Αποστόλου Θωμά Βελβεντού. Με την αθρόα προσέλευση και συμμετοχή κληρικών και λαϊκών τελέστηκαν κατά την εκκλησιαστική τάξη ιεροπρεπώς και πανηγυρικά όλες οι ιερές Ακολουθίες στη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Θωμά εκ των Δώδεκα στο νεόκτιστο εξωκλήσι του, στο Βελβεντό, στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2016.

Το εσπέρας (5-10-2016) τελέστηκαν ο Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία και η ευχή κολλύβων εις μνήμην εορταζόμενου αγίου.

Το πρωί (6-10-2016) έγινε ο Αγιασμός στο Νάρθηκα και τελέστηκαν πανηγυρικά ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ψάλθηκε μνημόσυνο.

Η μνήμη του αγίου αποστόλου Θωμά τιμάται στις 6 Οκτωβρίου. Είναι η μνήμη του μαρτυρικού θανάτου του Αποστόλου Θωμά, που υπέστη στις Ινδίες για τη μαρτυρία του σταυρωμένου και αναστημένου Ιησού Χριστού, λογχευθείς από 5 στρατιώτες κατ’ εντολήν του βασιλιά Μισδαίου στα πλευρά του.

Η Κυριακή μετά το Πάσχα (η Κυριακή του Θωμά) είναι η ανάμνηση της ψηλάφησης της πλευράς του αναστημένου Χριστού από το Θωμά και της σωτήριας ομολογίας του: ο Κύριός μου και ο Θεός μου.   

Στις ιερές Ακολουθίες συλλειτούργησαν οι πατέρες: πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος Βελβεντού και εφημέριος αγίου Διονυσίου Βελβεντού, πρεσβ. Αλέξανδρος Γεωργανάκης (Παλαιάς και νέας Λάβας), πρεσβ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ίμερας και Αύρας), πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανής και Κουβουκλίων), πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (Λευκάρων).  Έψαλαν εν χορώ και καλλίφωνα οι ψάλτες: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Καραγιάννης, Γιάννης Παπαγόρας, Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά, Βασίλης Καρανώτας, Αριστείδης Σταμάτης και Θωμάς Πουλιάνας.

Το εξωκλήσι κοσμείται από καλαίσθητο ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του ξυλογλύπτη Αθανασίου Κουμαντζέλη από την Ελασσόνα. Την αγιογράφηση (φορητές εικόνες και τοιχογραφίες) η ‘’διαχειριστική επιτροπή’’ του εξωκλησιού ανέθεσε στην Αναστασία (Νατάσα) Παπαγόρα. Ο Παντοκράτωρ στην οροφή, η Πλατυτέρα στην κόγχη του Ιερού, η Παναγία, ο άγιος Θωμάς και ο άγιος Δημήτριος στο τέμπλο, στο προσκυνητάρι ο άγιος Θωμάς κοσμούν ιεροπρεπώς το νέο εξωκλήσι.      

Το εξωκλήσι του αγίου αποστόλου Θωμά Βελβεντού είναι χτισμένο σε οικόπεδο, δωρεά της Μαρίας και του Γεωργίου Καραγιάννη και είναι η υλοποίηση της σκέψης και της πρωτοβουλίας του ‘’Παραρτήματος συνδικάτου οικοδόμων Βελβεντού’’ έτους 2003 με πρόεδρο τον Δημήτριο Παραλούκα, αντιπρόεδρο τον Αντώνιο Πολύζη και μέλη τον Αλέκο Χατζηθαβώρη, τον Αργύρη Μαλλού, το Βασίλη Μανώλα, το Γιώργο Τσιαπανίκα και το Δημήτριο Μαγκουρέτσιο. Οι οικοδόμοι συναντήθηκαν στο αρχονταρίκι του αγίου Διονυσίου Βελβεντού με το Μητροπολίτη κυρό Αμβρόσιο (Γιακαλή) το καλοκαίρι του 2003, ο οποίος έδωσε την ευλογία για την ανέγερση. Η θεμελίωση έγινε τον Ιούλιο του 2005 από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο. Η πρώτη Θεία Λειτουργία έγινε στις 6 Οκτωβρίου 2016.

Πηγαίνοντας στο ‘’Σκεπασμένο’’ και περνώντας τον χείμαρρο ξερόλακκα, στα 100 μ. υπάρχει πινακίδα με την ένδειξη προς τα αριστερά: Εξωκλήσι Αγίου Αποστόλου Θωμά. Μπαίνεις στο χωματόδρομο. Στα 300 μ. συναντάς το εξωκλήσι.  

Η σημερινή ‘’Διαχειριστική επιτροπή του εξωκλησίου αγίου αποστόλου Θωμά Βελβεντού’’ (θητείας 2014-2016) είναι διορισμένη από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παύλο με την εξής σύνθεση: πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας πρόεδρος, Πουλιάνας Θωμάς ταμίας, Μαγκουρέτσιος Δημήτριος, Γκαμπράνης Ιωάννης, Κρήτος Τηλέμαχος, Γηραλέας Ευθύμιος και Αγοράτσιος Αθανάσιος μέλη.

Τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής είναι άξια επαίνων. Είναι όλοι τους εργατικοί, αγαπούν το εξωκλήσι, έχουν ευσέβεια, κάνουν το σταυρό τους πριν από κάθε εργασία, δημιουργούν μέσα και έξω από αυτό στον αύλειο χώρο του, νοούν και συνεννοούνται, ρωτούν, συζητούν και συνεργάζονται με τον εφημέριο.  

Στη Θεία Λειτουργία (6-10-2016) λειτουργήσαμε με ιερά σκεύη (άγιο Ποτήρι, δισκάριο κλπ.) δωρεά του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Παύλου. Ερμηνεύουμε τη χειρονομία του Σεβασμιωτάτου ως ευλογία, όχι αποκλειστικά και μόνο προς το συγκεκριμένο εξωκλήσι, αλλ’ ως ευλογία, έπαινο και ενθάρρυνση που πάει σε όλα τα εξωκλήσια και σε όλους τους εργατικούς και φιλότιμους εκκλησάρηδες όλων των εξωκλησιών της αρχιερατικής περιφέρειας Βελβεντού. Είναι μια πρόσκληση για όλους στο Κοινό Ποτήρι της εν Χριστώ ζωής για να αποχτήσει και η κοινωνία των ανθρώπων χαρακτηριστικά όντως ανθρώπινα, συμφιλίωσης και ενότητας.  

Το ιερό μνημόσυνο που τελέσαμε ήταν υπέρ αναπαύσεως: Αμβροσίου (Γιακαλή) αρχιερέως, Αλεξάνδρου (Χατζηθαβώρη), Νικολάου (Καραγιάννη) και Γρηγορίου (Φωκίδη).


















Τα εορταστικά εδέσματα ήταν προσφορά του Θωμά Παπασπανού και της Αλέκας Καραγιάννη.

Ευχαριστίες στο Δήμαρχο Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιο Κοσματόπουλο και στον Πρόεδρο της Δ.Κ. Βελβεντού Δημήτριο Πιτσιάβα για το καθάρισμα του χείμαρρου ‘’ξερόλακα’’ στο ύψος του εξωκλησιού, που έκανε δυνατή τη διάβαση των ΙΧ οχημάτων. 

Απολυτίκιον. Ήχος γ’ .
Απόστολε, άγιε Θωμά, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχη ταις ψυχαίς ημών.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος (7-10-2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας