Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ο αριθμός 348 δισ. και η οικονομία

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Ολη η κακοδαιμονία της ελληνικής οικονομίας διατυπωμένη σε ένα και μόνο αριθμό.
Μέσα στα τελευταία 15 χρόνια το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έφθασε στο ιλιγγιώδες ύψος των 348 δισ. ευρώ.
Είναι ο αριθμός-κλειδί και η «ιατρική γνωμάτευση» από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων για την αρρώστια που ταλανίζει την ελληνική οικονομία.
Κανένα άλλο στοιχείο δεν αποκαλύπτει τόσο έντονα και τόσο ανάγλυφα το μέγα πρόβλημα της χώρας και τη γενεσιουργό αιτία για όλα τα δεινά.
Αυτό και μόνο το στοιχείο δείχνει γιατί το δημόσιο χρέος έφθασε στα δυσθεώρητα ύψη και έφερε έως τώρα τρία Μνημόνια, αυτό δείχνει και εξηγεί γιατί υπάρχει αυτή η ακρίβεια στην αγορά και ερμηνεύει τη μεγάλη ανεργία που απειλεί την κοινωνική συνοχή.
Δεν χρειάζονται βαθιές γνώσεις οικονομίας για να αντιληφθεί κανείς ότι το εμπορικό ισοζύγιο είναι ο «καθρέφτης» μιας οικονομίας.

Το έλλειμμα δείχνει ότι η χώρα δεν είναι πλέον ανταγωνιστική και γι' αυτό εισάγει αγαθά υπερβολικά μεγαλύτερης αξίας, από αυτή που αντιπροσωπεύουν τα εξαγόμενα προϊόντα.
Δεν μπορεί να παράξει προϊόντα για να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει παρόμοια εισαγόμενα και κυρίως αδυνατεί να παράξει αγαθά ποιότητας που όχι μόνο θα εκτοπίσουν τα ξένα από την εγχώρια αγορά, αλλά θα μπορούν να διεισδύσουν με αξιώσεις και στις ξένες αγορές.
Και μόνο το γεγονός ότι στα 15 τελευταία χρόνια εισήχθηκαν δημητριακά αξίας 6,5 δισ., φρούτα και λαχανικά 6,3 δισ., γαλακτοκομικά 11 δισ., κρέατα 15,2 δισ. και ρούχα 18 δισ., δείχνει ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική και για βασικά αγαθά είναι εξαρτώμενη από το εξωτερικό.
Εάν σ' αυτά τα προϊόντα προστεθούν και είδη που αδυνατεί να παράξει η χώρα, όπως αυτοκίνητα (που στη 15ετία δαπανήθηκαν 37,5 δισ.) ή φάρμακα (35 δισ.), τότε εξηγείται γιατί η χώρα δανείζεται κάθε χρόνο όλο και πιο πολλά.
Έτσι ακριβώς έφθασε το δημόσιο χρέος στα 348 δισ. ευρώ και η ανεργία παραμένει στο σύνολο του πληθυσμού σταθερά κοντά στο 25%, με την ανεργία των νέων να ξεπερνά το 50%.
Κι αν αυτό το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα δεν το εξισορροπούσε εν μέρει το θετικό ισοζύγιο στον τουρισμό και η μεταφορά πόρων από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε η αντιμετώπιση και «θεραπεία» του θα απαιτούσαν υπερδιπλάσιους πόρους που όλοι τους φυσικά θα είχαν προέλθει από δανεικά.
Σε μια τέτοια περίπτωση φυσικά το δημόσιο χρέος θα απεικονίζονταν με πολλαπλάσια δισεκατομμύρια, γεγονός που θα σηματοδοτούσε τη χρεοκοπία της χώρας.
Αλλά αυτό δεν μπορεί να προσφέρει καμία παρηγοριά. Απλώς η δεινή εικόνα της οικονομίας δεν γίνεται ακόμη πιο τραγική.
Άλλωστε, το μεγαλο εμπορικό έλλειμμα χτυπά εδώ και χρόνια την καμπάνα. Και κάποιος επιτέλους πρέπει να την ακούσει. Με δανεικά δεν μπορούμε οιονεί να καλύπτουμε ως χώρα όλες τις ανάγκες. Χρειάζεται μια γενική αναδιάρθρωση της οικονομίας.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας