Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το νέο χαράτσι στο νερό

Νέο χαράτσι στη βάση οδηγίας της ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο νερό, ενώ παράλληλα απαλλάσσει προκλητικά από αυτό μονοπωλιακούς ομίλους, τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής :
«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μεθοδεύει την επιβολή χαρατσιού στο νερό, του λεγόμενου «περιβαλλοντικού τέλους», για την ύδρευση των λαϊκών νοικοκυριών και την άρδευση της αγροτικής παραγωγής, στο όνομα της «προστασίας» των υδάτων και της  «εξοικονόμησης της κατανάλωσης ύδατος».
Από το νέο χαράτσι εξαιρούνται οι «υπηρεσίες ύδατος για ενεργειακή χρήση», δηλαδή η χρήση του νερού από μονοπωλιακούς ομίλους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντάς τους μηδενικό κόστος, αλλά και «χρήστες οι οποίοι, με την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών ορθής διαχείρισης, συμβάλλουν στη διατήρηση ή/και βελτίωση της καλής κατάστασης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης λυμάτων» (δηλαδή βιομήχανοι και μεγαλοξενοδόχοι που έχουν πάρει επιδοτήσεις για αμφίβολης αποτελεσματικότητας βιολογικούς καθαρισμούς).
Το 97,5%  του χαρατσιού, που θα εισπράττουν οι εταιρείες ύδρευσης - αποχέτευσης, θα πηγαίνει στο «πράσινο ταμείο», γνωστό για χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον.
Η απόφαση αυτή είναι δε ευθυγραμμισμένη με την οδηγία 2000/60/ΕΚ που εμπορευματοποιεί το νερό και εξασφαλίζει κέρδη για το κεφάλαιο.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή :
- στο ότι με απόφαση της κυβέρνησης που βασίζεται σε ευρωενωσιακή οδηγία προωθείται η επιβολή χαρατσιού στο νερό για τα λαϊκά νοικοκυριά και η παράλληλη απαλλαγή των μονοπωλιακών ομίλων, ενώ το νερό και η χρήση του αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα;».
30/08/2016                           Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας