Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

«Το πνεύμα πρόθυμον, αλλά...»

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Σίγουρα η επιχειρούμενη για τις αρχές του 2017 δοκιμαστική έξοδος στις αγορές με την έκδοση ομολόγων θα είναι ένα ισχυρό και κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία.
Αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν από τώρα, και πιο πολύ η κυβέρνηση, πως η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη, ούτε είναι μία διαδικασία που επαφίεται στον αυτόματο πιλότο.
Εάν επικρατήσουν παρόμοιες λογικές, οι συνέπειες μίας αποτυχίας θα είναι βαρύτατες και αρκετά οδυνηρές.
Και τούτο γιατί σε έναν χρόνο από την πειραματική αυτή έκδοση θα έχει λήξει και το τρίτο Μνημόνιο και μαζί με αυτό η χρηματοδοτική κάλυψη από τις χώρες της Ευρωζώνης.
Τυχόν άρνηση των ξένων επενδυτών να καλύψουν την έκδοση με επιτόκιο φυσικά που μπορεί να αντέξει η οικονομία, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

Ενα τέτοιο σήμα στις διεθνείς αγορές θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία και από μόνο του θα επιβεβαιώνει ότι η χώρα δεν έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη στις αγορές.
Αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι τέτοιο, ο κίνδυνος είναι άμεσος. Δεν διορθώνεται ούτε με απόπειρα για νέα έκδοση (τουναντίον μάλιστα επιδεινώνεται η κατάσταση), ούτε «καλύπτεται» με τεχνητές αγορές ομολόγων από το εσωτερικό.
Τότε το αδιέξοδο θα είναι μπροστά και η μόνη λύση θα είναι ένα τέταρτο Μνημόνιο με νέο δανεισμό της χώρας, εάν καταφέρει βέβαια να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία.
Που σημαίνει ότι έξοδος της χώρας στις αγορές δεν είναι ένα απλό πείραμα, το οποίο και να αποτύχει μπορεί να επαναλαμβάνεται εσαεί, χωρίς συνέπειες και σε βάθος χρόνου.
Οι αρχές του 2017 απέχουν μόλις λίγους μήνες από τώρα και τίποτε δεν προμηνύει ότι η Αθήνα προετοιμάζεται επαρκώς.
Αντίθετα, παρά την εμφανή στροφή στον ρεαλισμό, σε πολλά υπουργεία διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ακόμη πολλές «εστίες αντίστασης» για συμμόρφωση προς τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος πρωθυπουργός συγκαλεί τα κυβερνητικά όργανα και δίνει εντολή για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αλλά υπουργοί αμέσως μετά επιδίδονται σε ηρωικές δηλώσεις για να εξασφαλίσουν το πιστοποιητικό αριστεροσύνης.
Ηδη, το αποτέλεσμα αυτής της άρνησης είναι να μετατίθεται για τον Οκτώβριο η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. και μάλιστα να κινδυνεύει να χαθεί όλο το ποσό, εάν δεν προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα έως το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.
Ετσι ο χρόνος τελειώνει, αλλά η προετοιμασία της οικονομίας για τα δύσκολα καθυστερεί.
Και όταν σε λίγο επιχειρηθεί το μεγάλο άλμα στις αγορές τίποτε να μην είναι εξασφαλισμένο.
Αλλά τότε μπορεί να αποδειχθεί πως «το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής», όπως ορίζει και η ευαγγελική ρήση.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας