Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Η αλήθεια είναι... πικρή

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Οταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα.
Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για την αντίδραση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για το δημόσιο χρέος.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σοβαρότητα, ούτε την επιστημονική κατάρτιση του Γιάννη Δραγασάκη.
Είπε μια αλήθεια τοποθετώντας τα γεγονότα στη σωστή διάσταση και όλοι ξεσηκώθηκαν, είτε να εκμεταλλευτούν, είτε να πάρουν αποστάσεις από την πραγματικότητα, όπως την διατύπωσε.
Η αντιπολίτευση έσπευσε να δηλώσει ότι δικαιώνεται για τη θέση της και αντίθετα πολλοί στη συμπολίτευση να διαφοροποιηθούν, επιμένοντας στην αρχική και ανεδαφική εκείνη θέση για ακόμη και μονομερή διαγραφή του χρέους.
Τι είπε ο αντιπρόεδρος; Είπε ότι δεν είναι βέβαιος πως το θέμα του χρέους θα τελειώσει στο τέλος του έτους και ότι είναι μια διαδικασία που μπορεί να περάσει και το 2018.

Πρόσθεσε όμως μία πιο σημαντική αλήθεια. Παρουσίασε ακριβώς τα πράγματα ως έχουν. Είπε πως «δεν είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια μεγάλη απομείωση μόνο για την Ελλάδα, χωρίς να μειωθεί και το χρέος που έχουν οι δανειστές μας, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που είναι και αυτοί υπερχρεωμένοι, γι' αυτό και θα πρέπει να διεκδικήσουμε την ιδέα της πανευρωπαϊκής διευθέτησης».
Για να καταλήξει στη λογική και ρεαλιστική άποψη ότι «τώρα προέχει να διεκδικήσει η χώρα ό,τι καλύτερο μπορεί και μαζί με όλους τους άλλους να ανοίξουμε αυτή την πανευρωπαϊκή διευθέτηση του χρέους συνολικά».
Αλλά, περιέργως, όλα αυτά τα ρεαλιστικά ενοχλούν και τους μεν και τους δε.
Αφού όλοι επιδιώκουν και επιζητούν δικαίωση μιας προηγούμενης θέσης τους για το χρέος και μιας καταδίκης όσων οι πολιτικοί αντίπαλοί τους υποστήριζαν κατά καιρούς.
Και όλοι, χωρίς να το ομολογούν, αγνοούν φυσικά την πραγματικότητα.
Αυτή που ορίζει ότι καμία Βουλή, καμίας ευρωπαϊκής χώρας, δεν μπορεί να δεχθεί και να ψηφίσει εφάπαξ μείωση ή διαγραφή του ελληνικού χρέους σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών της, επειδή έτσι το θέλουν οι Ελληνες.
Κυρίως να διαγράψουν το χρέος της Ελλάδας προς αυτές, όταν οι ίδιες αυτές χώρες είναι υπερχρεωμένες στη διεθνή αγορά και ορισμένες μάλιστα δανείζονται με ακριβότερο επιτόκιο σε σχέση μ' αυτό με το οποίο δανείζουν στην Ελλάδα.
Αλλά είπαμε. Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις απόψεις μας, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα.
Άλλωστε, μ' αυτή τη λογική κτίστηκαν πολιτικές καριέρες και σχηματίστηκαν ακόμη και κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που κυβέρνησαν την Ελλάδα.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας