Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Πρώτη και τελευταία φορά Αριστερά

Του Νότη Παπαδόπουλου
Στην ΔΕΘ ανεβαίνει το Σαββατοκύριακο ο κ. Τσίπρας για να μιλήσει- ως είθισται- για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του τον επόμενο χρόνο. Μην περιμένετε ,ωστόσο, να ακούσετε τίποτα επί της ουσίας για το θέμα. Πέρα από τα «κατορθώματα» της κυβέρνησης με τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών - παρά το ότι η διαδικασία μπορεί να ακυρωθεί από τα δικαστήρια.
Όμως για το μείζον θέμα της χώρας, την ύφεση της οικονομίας (που το δεύτερο τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο) και την έξοδο της χώρας στην ανάπτυξη που όλο έρχεται κι όλο καθυστερεί δεν πρόκειται να γίνετε σοφότεροι.
Ούτε φυσικά για την τεράστια ανεργία που
συνεχίζει - 6 χρόνια μετά από το πρώτο μνημόνιο - να  ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο πολίτες, πόσο μάλλον για τις ξένες επενδύσεις που όλοι περιμένουμε αλλά κανείς δεν βλέπει να έρχονται.
Δυστυχώς οι διοικητικά ανεπαρκείς και οικονομικά άσχετοι  πολιτικοί που κυβερνούν σήμερα τη χώρα  ούτε τα αστεία προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου με βάση των οποίων επρόκειτο μέσα στο μήνα να εισπράξει η Ελλάδα 2,8 δισ ευρώ, δεν έχουν καταφέρει να συνυπογράψουν.
Εκ των οποίων σχεδόν 1,7 δισ ευρώ -για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες- το περιμένει πώς και πώς η γονατισμένη και εξουθενωμένη αγορά .Για να πάρει μιαν ανάσα που θα επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές ,τους εργαζόμενούς τους και προς τις τράπεζες για να αποφύγουν το λουκέτο και την μιζέρια που τους απειλεί καθημερινά.
Για τα υπόλοιπα  τα πιο δύσκολα και απαιτητικά ούτε λόγος. Αν δεν μπορείς να δέσεις τα κορδόνια των παπουτσιών σου πώς να κάνεις περίπλοκους ναυτικούς κόμπους - ψαλιδιές, οκτάρια και καντηλίτσες;
Αποτέλεσμα: τα έσοδα του προϋπολογισμού  είναι πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ  βρίσκεται σε νέο χαμηλό ρεκόρ,  οι αποκρατικοποιήσεις  έχουν βαλτώσει (με συνεχείς τρικλοποδιές και πανηγυρισμούς της εσωκομματικής αριστερής αντιπολίτευσης)κι οι ξένοι επενδυτές  βλέπουν την Ελλάδα με το κιάλι. Κι ο "κόφτης" παραμονεύει.
Κι αντί ο κ.Τσίπρας να βρίσκεται σε μόνιμο συναγερμό, αναλώνει το χρόνο του μεταξύ τηλεοπτικών αδειών, εγκαινίων έργων που έχουν κατά κύριο λόγο έχουν κατασκευάσει οι προηγούμενοι,  πολιτικών συναντήσεων με ξένους ηγέτες για τα μάτια του κόσμου και διχαστικών επιθέσεων ή ομιλιών με κύριο αντικείμενο τις κυβερνητικές επιτυχίες ανάταξης της οικονομίας που όπου νάναι έρχονται,  και τα προγράμματα στήριξης των μη προνομιούχων που οσονούπω δρομολογούνται.
Μ αυτά και μ αυτά ,τα δύο τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία έγινε φτωχότερη  , μπούχτισε στο ψέμα και στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις , έκανε άλματα πίσω σε όλα τα σημαντικά θέματα ( παιδεία, υγεία , δημοκρατία, ασφάλεια, πολιτισμό) και περιμένει- όπως δείχνουν η μία μετά την άλλη όλες οι δημοσκοπήσεις - πότε ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει να κάνει εκλογές για να μας αδειάσει την γωνιά μπας κι η χώρα γυρίσει σελίδα.
Μάλιστα, για ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που είχε εναποθέσει τις ελπίδες της για καλύτερες μέρες στην αριστερή διακυβέρνηση, η πρώτη φορά Αριστερά αποδεικνύεται τόσο λίγη , απαρχαιωμένη,  και επικίνδυνη που είναι πολύ πιθανό να αποδειχτεί τελευταία φορά Αριστερά.  
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

backlinks

Follow by Email

Το Προφίλ μας

Google

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου