Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Κοινοβουλευτικές Παρέμβασεις ΚΚΕ για Παιδικούς Σταθμούς και για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Άμεσα μέτρα για να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

Με βάση τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο τέλος Αυγούστου και που αφορούν στο ποια και πόσα βρέφη και νήπια θα πάνε δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ –ΜΕΑ παραμερίζονται οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης
ότι τάχα οι αλλαγές στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα είχαν σαν συνέπεια αυτό να κυλούσε «γρήγορα και ομαλά» και θα στήριζε τάχα «τα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά κατά προτεραιότητα»!
Την πρώτη ημέρα ανακοίνωσης επαληθεύτηκαν μια προς μια οι ενστάσεις και οι καταγγελίες σωματείων, συλλόγων γονέων, Δημάρχων που με έγκαιρη παρέμβαση τους καλούσαν τον αρμόδιο υπουργό να μην προχωρήσει σε αλλαγές, χαρακτηρίζοντας τες επικίνδυνες για τη λειτουργία και τον χαρακτήρα των παιδικών σταθμών και προειδοποιώντας τον ότι αν η χρηματοδότηση ακολουθήσει τον γονιό και όχι τη δομή και κατά προτεραιότητα τη στήριξη των δημόσιων δομών, οι Παιδικοί Σταθμοί και τα ΚΔΑΠ στους Δήμους θα βρεθούν στον αέρα!
Όλοι οι παραπάνω φορείς ανεδειχναν τα αδιέξοδα που θα δημιουργούνταν για γονείς, παιδία και εργαζόμενους και απαιτούσαν την απόσυρση του Voucher αφού οδηγεί στην ενίσχυση των ιδιωτικών δομών σε βάρος των δημόσιων – δημοτικών δομών.
Δεν εισακούστηκαν.
Αντίθετα με δηλώσεις τους αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ακόμα και σήμερα προκλητικά διαλαλούν «ότι για πρώτη φορά η χρηματοδότηση αγγίξει τους φτωχούς και τους άνεργους», «ότι για πρώτη φορά η μάνα θα αξιολογήσει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επιλέγοντας μόνη της».
Την ώρα που πάνω από 10 χιλιάδες νέοι γονείς που κληρώθηκαν με βάση τη φτώχια και την ανεργία τους το Voucher δεν βρίσκουν δομή στην περιοχή τους (δημόσια ή ιδιωτική) να πάνε τα παιδιά τους! Προκλητική και απάντηση στους γονείς: το Voucher θα δοθεί σε επιλαχόντες άλλων περιοχών που υπάρχουν θέσεις!!!  Οι θέσεις στις δημοτικές δομές, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν καλύφτηκαν κι όμως χιλιάδες γονείς ακόμα ψάχνουν για μια δωρεάν θέση στους παιδικούς σταθμούς και εργαζόμενοι κινδυνεύουν με απόλυση.
Πολλαπλές οι καταγγελίες για σειρά από ιδιωτικές δομές που συμμετείχαν και αύξησαν κατά πολύ το μερίδιο τους στην πίτα του προγράμματος (που σημειωτέον η κρατική συμμετοχή έχει φτάσει στο 50%του προγράμματος) αλλά οι θέσεις για τους «πελάτες γονιούς» έχουν «κλείσει» πριν τα αποτελέσματα! Η κυβέρνηση ανοίγει την ομπρέλα της κρατικής χρηματοδότησης στους ιδιώτες την ώρα που η χρηματοδότηση των δημοσίων - δημοτικών δομών μειώνεται σταθερά από ΚΑΠ και από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το πρόβλημα χρηματοδότησης και η χρόνια ανεπάρκεια σε δημόσιες σύγχρονες δομές για την φροντίδα και αγωγή του παιδιού αποκαλύπτεται ως εμπαιγμός και πρόκληση για το νεαρό λαϊκό νοικοκυριό

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν προτίθεται η κυβέρνηση:
·        Να διασφαλίσει με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις την διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση κατάλληλων κτηρίων - πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού) για όλα τα παιδιά που είτε συμμετείχαν με αίτηση των γονιών τους στο πρόγραμμα και σήμερα δεν εγκρίθηκαν ή δεν βρίσκουν θέση σε δομή της περιοχή τους είτε έχουν κατάθεση το αίτημα τους στους Δήμους.
·        Να πάρει έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των Δήμων ώστε να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές για ΚΔΑΠ- ΑΜΕΑ και ΚΔΑΠ, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
·        Να διασφαλίσει για όλους τους δήμους την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα χωρίς όρους και προϋποθέσεις και αν επιτέλους θα προχωρήσει στην μονιμοποίηση τους .


Ο βουλευτής
Μανώλης ΣυντυχάκηςΕρώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.
Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ερώτηση έχει ως εξής :
«Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα» εργασίας προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν επιδότηση - από κονδύλια του ΟΑΕΔ που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων - για να προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους σαν δωρεάν εργατικό δυναμικό.
Μαζί με ανάλογα προγράμματα για «κοινωφελή εργασία», «πρακτική άσκηση», «κατάρτιση», «επιταγή εισόδου», η κυβέρνηση με το πρόγραμμα  «επιδοτούμενων ανέργων» αυξάνει όσους εργάζονται δωρεάν για την εργοδοσία, καταστρατηγώντας τη σταθερή εργασία και τα εργατικά δικαιώματα κι οδηγώντας σε νέο κύμα απολύσεων ήδη εργαζόμενων όπως και σε νέες εκβιαστικές μειώσεις μισθών.
Έτσι ανοίγεται ουσιαστικά ο δρόμος για την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας που σήμερα λαμβάνει μόλις 1 στους 10 ανέργους. Ήδη σε πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ το επίδομα ανεργίας συνδέεται με την παροχή «κοινωφελούς εργασίας».
Δεδομένου ότι εντός του β’ εξαμήνου του 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί μελέτη της Ευρ. Επιτροπής σχετικά με ένα «ευρωπαϊκό σύστημα επιδομάτων ανεργίας»,
ερωτάται η Ευρ. Επιτροπή :
- Αυτή η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης εντάσσεται στο «ευρωπαϊκό σύστημα επιδομάτων ανεργίας» που απεργάζεται η ίδια και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών;
- Πώς τοποθετείται επίσης στο γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας, το οποίο προέρχεται από εισφορές-ιδρώτα των εργαζομένων, θα χαρίζεται σε επιχειρήσεις προκειμένου να αυξάνουν την κερδοφορία τους προσλαμβάνοντας πάμφθηνους εργαζόμενους;».
07/09/2016                           Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

backlinks

Follow by Email

Το Προφίλ μας

Google

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου