Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2016

Τι επιχειρούν να ξεπλύνουν

Γράφει ο Γιώργος Προκοπάκης

Με τίτλο «Τι επιχειρούν να ξεπλύνουν» ο Γιώργος Προκοπάκης με κείμενό του στα social media βάζει στη θέση τους όσους καραμανλικούς και… μη, επιχείρησαν να ανατρέψουν την πραγματικότητα σχετικά με το έλλειμμα του 2009, με αφορμή την παραπομπή σε νέα δίκη του Ανδ. Γεωργίου.

Ο προϋπολογισμός του 2009 είναι ακόμη κρεμασμένος στην ιστοσελίδα του ΥΠΟΙΚ. Ευχάριστο ανάγνωσμα. Ο τιτάνας Αλογοσκούφης προέβλεπε έλλειμμα €12 δισ. Οι ανάγκες πληρωμής τόκων σκάρτα €12 δισ. Δηλαδή, πρωτογενώς ο προϋπολογισμός ήταν ισοσκελισμένος. Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους για το 2009 ήταν €30 δισ.


Χοντρικά λοιπόν, η χώρα έπρεπε να σηκώσει από τις αγορές χρέους €42 δισ.
Την πρώτη βδομάδα Ιανουαρίου 2009 ο Παπαθανασίου αντικατέστησε τον Αλογοσκούφη. Μέχρι τον Αύγουστο ο νέος ΥΠΟΙΚ δανείσθηκε €67 δισ. Ολόκληρα €25 δισ παραπάνω από τις ανάγκες ολόκληρου του έτους! Γιατί;
Έτοιμη η απάντηση: στους δύσκολους καιρούς που έρχονται, με την αβεβαιότητα, σηκώνουμε πολλά λεφτά για να μην έχουμε πρόβλημα. Πλην όμως, ο Παπαθανασίου φρόντισε να μην έχουμε. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου την 30/9/2009 (τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές) ήταν €14 δισ και έπρεπε να πληρωθούν καμιά δεκαριά δισ μέχρι το τέλος του έτους σε χρεολύσια και τόκους. Αν κάνει κανείς τους υπολογισμούς βλέπει πως ενώ έπρεπε ο Καραμανλής να αφήσει στον ΓΑΠ «ταμείο» τουλάχιστον €35 δισ, οπότε ο ΓΑΠ θα τούλεγε και «ευχαριστώ για τις εθνικές σου υπηρεσίες που φρόντισες να έχουμε λεφτά σε καιρούς αβεβαιότητας», άφησε €14 δισ.
Αν καταλαβαίνετε καλά, το πρώτο εννεάμηνο 2009 δαπανήθηκαν €21 δισ παραπάνω από το προβλεπόμενο για όλο το έτος! Τουλάχιστον! Υποθέτουμε έντιμη διαχείριση, αλλά το κράτος που είχαν φτιάξει ο Καραμανλής με τον Παυλόπουλο έπρεπε να ταϊστεί.
Η χρονιά έκλεισε με €24 δισ πρωτογενές έλλειμμα. Τουλάχιστον τα €21 δισ απ’ αυτά είχαν ήδη δημιουργηθεί την ημέρα που παρελάμβαναν οι ΓΑΠ-Παπακωνσταντίνου. Πλέον οι τόκοι €12 δισ, το έλλειμμα ήταν ήδη €33 δισ, κάπου 13.5% του ΑΕΠ.
Ποιός φταίει για το μνημόνιο και για την κρίση; Ο ΓΑΠ βέβαια, που είχε ως εκτελεστή τον Γεωργίου που φούσκωσαν το έλλειμμα για να έλθει η τρόικα. Αμφισβητεί κανείς;
Η διαχείριση του πρώτου εννεαμήνου 2009 ήταν εγκληματικά καταστροφική. Επιστέγασμα της αλόγιστης πολιτικής από τον Σεπτέμβεριο 2007. Η αντικατάσταση του Αλογοσκούφη (ο οποίος όσο και εάν ακούγεται αντίθετο με την κοινή αντίληψη, ήταν απείρως πιο σφικτός διαχειριστής από τον διάδοχό του) ήταν κομβική. Έπρεπε να βρεθεί πρόθυμος εκτελεστής της οικονομίας. Μπορεί να ήταν ένα σενάριο στο περιορισμένης αντίληψης επιτελείο καραμανλοπαυλόπουλων η «παρένθεση ΓΑΠ» – με καμμένη γη πόσο μακριά θα πήγαινε; Αυτό είναι το καλό σενάριο, το οποίο στράβωσε, όχι για τους φωστήρες που το σκέφτηκαν αλλά για τους πολίτες – στράβωσε πάρα πολύ.
Όλη η προσπάθεια με τις εξεταστικές που άλλες γίνονται και άλλες όχι, τον παραλογισμό της δίωξης Γεωργίου, αλλά και η συνωμοσιολογία εξυπηρετούν ένα στόχο. Το ξέπλυμα Καραμανλή και των συν αυτώ. Τακίμιασαν με τους τσιπροκαμμένους και ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό.

2 σχόλια:

  1. Stefanos Manos

    Διώκεται ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου για "ψευδή βεβαίωση" του δημοσίου ελλείμματος του 2009. Τη δίωξη ασκεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
    Θα μπορούσα να κατανοήσω δίωξη το 2010. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων βασισμένη σε αντίθετες εκτιμήσεις. Αλλά από το 2009 μέχρι σημερα έχουν περάσει 7 χρόνια. Αν το έλλειμα ήταν μικρότερο κατά 10 δις το 2009 όπως φαίνεται να πιστεύει η κα εισαγγελεύς, έ κάπου θα είχαν φανεί τα λεφτά. Από το 2009 όμως μέχρι σήμερα η Ελληνική Διοίκηση, όλοι οι διεθνείς Θεσμοί και Οργανισμοί ενεργούν με βάση τα στοιχεία όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Γεωργίου. Κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει ότι κάπου κρυμμένο από το 2009 είναι ένα ποσό της τάξεως των 10 δις όπως φαίνεται να πιστεύει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Δεν γνωρίζω τα διαδικαστικά, αλλά κατά τη γνώμη μου πρέπε να βρεθεί τρόπος να ακυρωθεί αμέσως η δίωξη και να ζητηθεί δημόσια συγγνώμη από τον κ. Γεωργίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για πες μας ρε μάγκα που δούλευε πριν ο Γεωργίου; να σου πω εγώ; στο ΔΝΤ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

backlinks

Follow by Email

Το Προφίλ μας

Google

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου