Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Εκατό κάτοικοι διεκδικούν 30 εκ. ευρώ από τη ΔΕΗ

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Ομαδικές αγωγές κατά της ΔΕΗ ετοιμάζονται να καταθέσουν οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Δημητρίου, του δήμου Ελλησπόντου Κοζάνης. Οι αγωγές θα κατατεθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου, ο οποίος διαμαρτύρεται για την υπέρβαση των ορίων ρύπων στο ενεργειακό λεκανοπέδιο και για τη μη εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων από τη ΔΕΗ. 
Με το σχέδιο της αγωγής που είναι ήδη έτοιμο και το υπογράφουν σε πρώτη φάση εκατό κάτοικοι, κυρίως από τον Άγιο Δημήτριο, οι ενάγοντες ζητούν αποζημίωση της τάξης των 300.000 ευρώ ο καθένας. Τεκμηριώνουν αυτή την οικονομική απαίτηση, επικαλούμενοι τη ρύπανση που επικρατεί στην περιοχή σχεδόν σε καθημερινή βάση, εξ αιτίας της οποίας υπόκειται μεγάλη φθορά η υγεία τους. 
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου, Ηλίας Τεντζογλίδης, «για μας η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι θέμα ηθικό, αλλά έχει σαφώς και την οικονομική διάσταση, η οποία είναι σημαντική. Η ΔΕΗ δεν νομιμοποιείται να μην τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους. Η έλλειψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, σημαίνει για μας που τα χωριά μας βρίσκονται περικυκλωμένα από σταθμούς και ορυχεία, ότι ζούμε σε ένα εφιαλτικό τοπίο, με άμεσες συνέπειες στην υγεία όλων των κατοίκων». Ο πρόεδρος του συλλόγου, πρόσθεσε ότι «πέραν της ηθικής δικαίωσης, διεκδικούμε οικονομική αποζημίωση, ώστε με τα χρήματα που θα πάρουμε, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μετεγκατάσταση σε χώρο με πιο υγιεινό περιβάλλον, αφού ως γνωστό, σε αντίθεση με άλλους οικισμούς, για το χωριό μας δεν προβλέπεται μετεγκατάσταση, επειδή στο υπέδαφος δεν υπάρχει λιγνίτης. Επειδή όμως πληττόμαστε περιβαλλοντικά όσο κανείς άλλος, θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα μείς και τα παιδιά μας να ζήσουμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον». 
Σύμφωνα με τον Η. Τεντζογλίδη, η υπόθεση έχει ανατεθεί σε τρεις δικηγόρους της Κοζάνης, οι οποίοι με την βοήθεια του συλλόγου έχουν ήδη έτοιμο τον σχετικό φάκελο, καθώς έχουν συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που δείχνουν την μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων εκ μέρους της ΔΕΗ, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην ομαδική αγωγή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας λειτουργεί χωρίς άδεια, οι μετρήσεις των σταθμών μέτρησης της νομαρχίας Κοζάνης και της ΔΕΗ δείχνουν σχεδόν καθημερινές υπερβάσεις αιρούμενων σωματιδίων, οι ταινιόδρομοι κινούνται με υπερβολική ταχύτητα και επί το πλείστον είναι ακάλυπτοι, όπως ακάλυπτα κυκλοφορούν με μεγάλες ταχύτητες και τα φορτηγά αυτοκίνητα. Στις αμέσως προσεχείς ημέρες ο φάκελος θα κατατεθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κοζάνης. Οι υπεύθυνοι του Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου, εκτιμούν ότι οι εκατό υπογραφές κατοίκων θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, επομένως οι αγωγές κατά της ΔΕΗ θα ξεπεράσουν τις εκατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας