Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Οι δεσμεύσεις της Μπιρμπίλη στην Κοζάνη

από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
«Κλείδωσε» και αναμένεται με ενδιαφέρον η επίσκεψη της Τίνας Μπιρμπίλη στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας στις 26-27 Απριλίου. Το ενδιαφέρον είναι εύλογο, καθώς η καθ΄ ύλην αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας επισκέπτεται για πρώτη φορά το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας. Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί από τον περασμένο Ιανουάριο, σε επαφές που είχαν οι βουλευτές Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ με την υπουργό, αλλά οριστικοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Ήδη άρχισε να εκπονείται το πρόγραμμα της επίσκεψης της Τίνας Μπιρμπίλη στην περιοχή, το οποίο θα είναι έτοιμο στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, οπότε στα μπουν οι τελευταίες πινελιές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυριαρχεί η «περιβαλλοντική παράμετρος», αλλά φυσικά θα δοθεί βαρύτητα και στο κομμάτι των «αναπτυξιακών επενδύσεων» της ΔΕΗ. Άλλωστε, αυτοί οι δύο τομείς είναι παράλληλοι και δεν είναι ξεκομμένοι μεταξύ τους.
-Έτσι λοιπόν η «πράσινη» υπουργός θα επιμείνει στο μείζον θέμα της «αποκατάστασης των εδαφών» και οι ανακοινώσεις επί του θέματος αυτού αναμένονται με ενδιαφέρον. 
-Για τις μετεγκαταστάσεις η υπουργός πρόκειται να δεσμευτεί τόσο για την Ποντοκώμη όσο και για την Μαυροπηγή, δέσμευση που θεωρείται τελεσίδικη μετά το μεγάλο βήμα της ομόφωνης έγκρισης των τευχών δημοπράτησης της 5ης μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. «Οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής είναι οριστικές», θα διαβεβαιώσει η υπουργός, όπως εκτιμούν οι γνωρίζοντες που έχουν λόγο στο πρόγραμμα της επίσκεψης και στην ουσία των ανακοινώσεων που θα γίνουν.
-Επίσης, η Τίνα Μπιρμπίλη θα ανακοινώσει και την μετεγκατάσταση της Ακρινής, για την οποία υπενθυμίζεται ότι είχε «δεσμευτεί πολιτικά» ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ στην κεντρική πλατεία Κοζάνης. Βεβαίως, υπάρχουν αρκετά ζητήματα να λυθούν, με πρώτο απ' όλα αυτό της χρηματοδότησης. Εξετάζεται θετικά η πρόταση του βουλευτή Αλέκου Αθανασιάδη «για τριμερή χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης Ακρινής, δηλαδή από τη ΔΕΗ, τον Τοπικό Πόρο και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το Πρόγραμμα Κοινωνικής Αποκατάστασης». 
-«Δρομολογήθηκε ανεπιστρεπτί η κατασκευή της σύγχρονης αντιρρυπαντικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» θα είναι η δέσμευση της αρμόδιας υπουργού. Κατά την επίσκεψη που ούτως ή άλλως θα γίνει στη Φλώρινα, η Τίνα Μπιρμπίλη θα αναφερθεί στη μονάδα «Μελίτη 2». «Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το λιγνιτωρυχείο Βεύης, η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην κατασκευή της μονάδας στη Μελίτη» θα διαβεβαιώσει η υπουργός. Το θέμα είναι με ποιο τρόπο θα «κλείσει» το θέμα του ορυχείου Βεύης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα το αγοράσει ιδιώτης, με τον οποίο η ΔΕΗ θα κλείσει συμφωνία για την αγορά του λιγνίτη που θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στον ΑΗΣ Μελίτης.
-Στο νομό Φλώρινας η υπουργός θα επισκεφτεί ένα αιολικό πάρκο, δίνοντας έμφαση στην «πράσινη ενέργεια». Βεβαίως, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και θα συναντηθεί με στελέχη της επιχείρησης και με συνδικαλιστές, ενώ προβλέπονται αρκετές συναντήσεις με τους φορείς της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας