Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Μητρώο Αγροτών και συνδικαλιστικό κίνημα στο Υπουργικό

από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δύο προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν το μητρώο αγροτών και την αναμόρφωση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος συζητήθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου. 
Η πρώτη ρύθμιση έχει να κάνει με το περίφημο "μητρώο αγροτών" και τον "ορισμό" του αγρότη, θέματα για τα οποία έχει γίνει ουκ ολίγες φορές λόγος, κυρίως κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων και η δεύτερη ρύθμιση έχει να κάνει με τις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Όσον αφορά το σχέδιο νόμου που προτείνεται προς ψήφιση στην Εθνική Αντιπροσωπεία για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, θεσπίζεται ένα νέο ολοκληρωμένο καθεστώς για τη ρύθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος στο πεδίο της εν γένει αγροτικής δράσης. Βασικοί άξονες του νομοσχεδίου αποτελούν : 
-ο εξορθολογισμός του συνδικαλιστικού κινήματος με τη δημιουργία και λειτουργία κλαδικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στον πρώτο βαθμό, ώστε να προασπίζονται αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα εκάστου κλάδου (φυτικής παραγωγής, ζωϊκής παραγωγής, θαλάσσιας και εσωτερικής αλιείας), 
-η ενοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος με τη δημιουργία και λειτουργία συνδικαλιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε ευρύτερες περιφέρειες. Έτσι στον πρώτο βαθμό η περιφέρεια του κλαδικού Αγροτικού Συλλόγου ορίζεται κατ’ ελάχιστον στα διοικητικά όρια ενός δήμου και μεγίστη στα διοικητικά όρια δύο όμορων δήμων. Στο δεύτερο βαθμό, η Περιφερειακή Οργάνωση Αγροτικών Συλλόγων έχει περιφέρεια τα όρια μιας Διοικητικής Περιφέρειας. Η μία και ενιαία Τριτοβάθμια Οργάνωση έχει περιφέρεια την Επικράτεια και εκπροσωπεί θεσμικά τον αγροτικό συνδικαλισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην τριτοβάθμια συμμετέχουν ως μέλη και εκπροσωπούνται με αντιπροσώπους οι δευτεροβάθμιες αλλά και οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις όλης της χώρας. 
-η εμβάθυνση της δημοκρατικής συμμετοχής με την προτεινόμενη ποσόστωση συμμετοχής γυναικών και νέων αγροτών στα ψηφοδέλτια καθώς και την υποχρεωτική αυτοπρόσωπη συμμετοχή κατά την εκλογή του ΔΣ, της ελεγκτικής επιτροπής και των αντιπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων .
-η λειτουργική ευρυθμία και η οικονομική αυτοτέλεια των Συνδικαλιστικών Αγροτικών Οργανώσεων (ΣΟΑ) όλων των βαθμίδων που εξασφαλίζεται
Μητρώο Αγροτών Στόχος του Μητρώου είναι η καταγραφή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, με στόχο να «εντοπίζονται» οι πραγματικοί δικαιούχοι των κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων, όπως δήλωσε η υπουργός Κ. Μπατζελή. 
Τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής: 
-Υποχρεωτική καταγραφή στο Μητρώο όλων των ενήλικων φυσικών και νομικών προσώπων (συμπεριλαμβανομένων των μικτών αγροτικών εκμεταλλεύσεων) που ασκούν στην επικράτεια αγροτική δραστηριότητα σε έναν τουλάχιστον από τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, δηλαδή φυτική, ζωική ή αλιευτική παραγωγή. 
-Για την ένταξη στο ΜΑΑΕ, οι αγρότες συμπληρώνουν και υποβάλλουν μηχανογραφικό έντυπο αίτησης στα κατά τόπους παραρτήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Σε περίπτωση που παραλείψουν να υποβάλουν το έντυπο ή το συμπληρώσουν με ανακριβή στοιχεία, τότε χάνουν το δικαίωμα στα ευεργετήματα που προβλέπουν τα μέτρα γενικής στήριξης.
-Η εγγραφή του επαγγελματία αγρότη στο ΜΑΑΕ είναι προϋπόθεση για την εγγραφή του στην πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών. 
-Ορίζονται ως αγρότες και άρα υποχρεωμένοι να εγγραφούν οι επαγγελματίες αγρότες που κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση, είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α. ή συνταξιοδοτούνται από τον Ο.Γ.Α. 
Επίσης, αγρότες θεωρούνται όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευση τουλάχιστον κατά 50% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους και λαμβάνουν από την απασχόλησή τους αυτή το 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους (έναντι 50% που ίσχυε προηγουμένως). Όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες που αφορούν στο ΜΑΑΕ θα εκδοθούν μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας