Θέμα μισθού θέτει μερίδα δημάρχων, παρότι στην εποχή του «Καλλικράτη» η αντιμισθία των αιρετών αυξάνεται σημαντικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr το θέμα έθεσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΕΔΚΕ ο δήμαρχος Λάρισας και β΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Κων/νος Τζανακούλης, με τον οποίο συμφώνησαν και άλλα μέλη του δ.σ. μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δήμαρχοι θέτουν δύο, κυρίως, θέματα:
- Ότι δεν μπορούν πλέον να λαμβάνουν όχι μόνο άλλο μισθό αλλά ούτε σύνταξη από το δημόσιο (αυτό αφορά, μεταξύ άλλων, τόσο τον Α. Φούρα – σύνταξη βουλευτή όσο και τον κ. Κακλαμάνη – σύνταξη ιατρού του ΕΣΥ)
- Ότι πλέον δεν φορολογούνται αυτοτελώς με 20% αλλά μπαίνουν στην φορολογική κλίμακα όπως οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, με αποτέλεσμα η αντιμισθία να φορολογείται πλέον με 40%
Να σημειωθεί πάντως ότι με το «μη οριστικοποιημένο» προσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών οι μισθοί των αιρετών συνδέονται με αυτούς του γενικού γραμματέα υπουργείου (περίπου 6.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή 84.000 ετησίως καθώς καταβάλλονται 14 μισθοί). Συγκεκριμένα, η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων είναι ισόποση με το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου, των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους είναι ισόποση με το 80% των ανωτέρω αποδοχών (περίπου 4800 ευρώ το μήνα, 67.200 το χρόνο) και των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων είναι ισόποση με το 60% (περίπου 3600 ευρώ το μήνα, δηλαδή 50.400 το χρόνο) . Παράλληλα οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το 40% αυτής.
Κι όμως, οι μισθοί αυξάνονται!
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η αποζημίωση ενός δημάρχου σε δήμο άνω των 100.000 κατοίκων είναι περίπου 5.000 ευρώ το μήνα (δηλαδή 60.000 ετησίως, καθώς καταβάλλονται 12 αποζημιώσεις) και σε δήμο από 50.000 έως 100.000 κατοίκων 3.800 ευρώ (δηλαδή 45.600 το χρόνο).
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν συγκρίνουμε τις αποδοχές των δημάρχων με διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές (40% για τις αποδοχές του «Καλλικράτη» και 20% για τις αποδοχές του «Καποδίστρια») βγαίνουν κερδισμένοι. Συγκεκριμένα για τους δημάρχους σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων οι νέες αποδοχές είναι 50.400 έναντι 48.000 και για κάτω των 100.000, 40.300 έναντι 36.500. Παράλληλα να υπενθυμίσουμε ότι μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου θα ισχύουν οι νέοι συντελεστές και για τις σημερινές αποδοχές των δημάρχων.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Άρθρο 92
Αποζημίωση αιρετών
1. Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων, λαμβάνουν
αντιμισθία η οποία καταβάλλεται από τον δήμο.
2. Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων είναι ισόποση με το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους είναι ισόποση με το 80% των ανωτέρω αποδοχών και των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων είναι ισόποση με το 60% των ανωτέρω αποδοχών.
3. Οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το 40% αυτής.
4. Η αντιμισθία που δικαιούνται τα αιρετά όργανα των δήμων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, προσαυξάνεται κατά 20%.
5. Σε περίπτωση που η αντιμισθία δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών
συμβουλίων της παρ. 1 του άρθρου 93, είναι μικρότερη των πάσης φύσεως αποδοχών της θέσης τους η αντιμισθία προσαυξάνεται κατά το ποσό της διαφοράς.
6. Για τους αιρετούς της παρ. 1 που είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α).
7. Αν οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων έχουν τεθεί σε αργία, την αντιμισθία τους λαμβάνουν οι αναπληρωτές τους. Αν ο αναπληρωτής είναι αντιδήμαρχος λαμβάνει αντιμισθία από ένα μόνο αξίωμα.
8. Δήμαρχοι που απουσιάζουν δικαιολογημένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, λαμβάνουν το ήμισυ της αντιμισθίας. Το υπόλοιπο ήμισυ καταβάλλεται στον αντίστοιχο αναπληρωτή. Αν απουσιάζει αντιδήμαρχος για το ίδιο χρονικό διάστημα, λαμβάνει το 1/2 της αντιμισθίας που δικαιούται.
9. Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, καθώς και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και οι σύμβουλοι που έχουν περισσότερα από ένα αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λαμβάνουν τις απολαβές μόνο από ένα αξίωμα. Οι ανωτέρω επιλέγουν τις απολαβές που λαμβάνουν από κάθε αξίωμα με υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλεται και στους δύο φορείς.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
Άρθρο 181
Οικονομική αποζημίωση
1. Οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες, οι πρόεδροι των περιφερειακών συμβουλίων δικαιούνται αντιμισθίας η οποία καταβάλλεται από την περιφέρεια.
2. Η αντιμισθία του περιφερειάρχη είναι ισόποση με τις κάθε είδους αποδοχές, τα έξοδα παράστασης και τα επιδόματα ή προσαυξήσεις του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.
3. Στον αντιπεριφερειάρχη και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου καταβάλλεται αντιμισθία ίση με το 75% της αντιμισθίας του περιφερειάρχη.
4. Η αντιμισθία που δικαιούνται τα ανωτέρω αιρετά όργανα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, προσαυξάνεται κατά 20%.
5. Σε περίπτωση που η αντιμισθία των περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών και προέδρων περιφερειακών συμβουλίων της παρ. 1 του άρθρου 182 είναι μικρότερη των πάσης φύσεως αποδοχών της θέσης τους, η αντιμισθία προσαυξάνεται κατά το ποσό της διαφοράς.
6. Για τους αιρετούς της παρ. 1 που είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α).
7. Αν ο περιφερειάρχης ή ο αντιπεριφερειάρχης ή ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου έχει τεθεί σε αργία, την αποζημίωση του λαμβάνει ο αναπληρωτής του. Αν ο αναπληρωτής είναι αντιπεριφερειάρχης λαμβάνει αποζημίωση από ένα μόνο αξίωμα.
8. Περιφερειάρχης που απουσιάζει δικαιολογημένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, λαμβάνει το ήμισυ της αποζημίωσης. Το υπόλοιπο ήμισυ καταβάλλεται στον αντίστοιχο αναπληρωτή. Αν απουσιάζει αντιπεριφερειάρχης για το ίδιο χρονικό διάστημα, λαμβάνει το ήμισυ της αποζημίωσης που δικαιούται.
9. Οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες καθώς και οι πρόεδροι των περιφερειακών συμβουλίων και οι σύμβουλοι που έχουν περισσότερα από ένα αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεούνται να εισπράττουν την αποζημίωση μόνο από ένα αξίωμα. Οι ανωτέρω επιλέγουν την αποζημίωση που λαμβάνουν από κάθε αξίωμα με υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλεται και στους δύο φορείς.
Από το http://aletri.blogspot.com/
1 σχόλιο:
Δύο λύσεις θεωρούμε ότι μπορούν να ικανοποιήσουν τα “δίκαια” αιτήματα των τοπικών αρχόντων μας.Αν φυσικά δεν υπαναχωρήσει (όπως έκανε και με τους ένστολους) η κυβέρνηση και τους δώσει λίγα περισσότερα ευρουλάκια.
Να συστήσουν μια οργανωτική επιτροπή και να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Πορεία προς τη Βουλή (ίσως να συμμαχήσουν με τους Διπλωματικούς και τους ταξιτζήδες, μπορεί και με τους φοροφυγάδες γιατρούς) διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς.
Να συσταθεί Ταμείο Αρωγής αναξιοπαθούντων Δημάρχων. Να το προμοτάρει ο Πρόεδρος της Βουλής όπως και με τον Λογαριασμό που άνοιξε για την Σωτηρία της Ελλάδας. Και να κληθούν οι Έλληνες εργαζόμενοι να ενισχύσουν τους δυστυχείς και φτωχούς τοπικούς μας άρχοντες (τους νυν και τους επόμενους)
ΞΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ……….
Δημοσίευση σχολίου