Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τον μηχανισμό στήριξης

Η χώρα μας είναι έτοιμη να πατήσει το πράσινο κουμπί για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, όπως αυτός συμφωνήθηκε, με κάποιες όμως διευκρινήσεις στο πώς θα εφαρμοστεί. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο ύστερα από πολλές παραλείψεις και ολιγωρίες των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες δεν έδωσαν λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή τη δύσκολη θέση. Έτσι τα προβλήματα διογκώθηκαν και μαζί με αυτά και το δημοσιονομικό έλλειμμα. 
Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.) είναι αντίθετο με τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας μιας και υποστηρίζει πως θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δίνει λύσεις σε τέτοια προβλήματα μόνη της, χωρίς την παρέμβαση τρίτων, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η πρόταση που κατατέθηκε από το ΕΣΚ, αποτελεί μια μόνιμη και προοδευτική λύση η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και στο μέλλον σε παρόμοιες περιπτώσεις που ίσως χρειαστεί, με βάση την αλληλεγγύη των χωρών της Ευρωζώνης. 
Το ΕΣΚ για την διευθέτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την οικονομική ενδυνάμωση των χωρών της Ευρωζώνης, προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Δημοσιονομική Σταθερότητα, ο οποίος θα προστατεύει τα κράτη-μέλη από τους κερδοσκόπους της αγοράς και θα ενισχύει τη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μηχανισμός μπορεί να δημιουργηθεί άμεσα από το ECOFIN, ο οποίος θα ελέγχεται απ’ ευθείας από την Κομισιόν.
Έτσι όταν κάποιο κράτος-μέλος που αποδεδειγμένα δέχεται την επίθεση των κερδοσκόπων, θα ενεργοποιείται αυτός ο μηχανισμός ο οποίος θα δανείζεται από τις αγορές και στη συνέχεια θα δανείζει στο κράτος-μέλος που έχει ανάγκη. Ήδη στην Ε.Ε. υπάρχουν ειδικοί σε θέματα ομολόγων που θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτό το μηχανισμό. Για να δανειστεί κάποιο κράτος-μέλος από αυτό το μηχανισμό, θα πρέπει να βασίζεται σε συμφωνία με το ECOFIN και να ακολουθεί μια σειρά από αρχές, οι οποίες θα διασφαλίζουν την δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνοχή. Ο στόχος του μηχανισμού είναι να επαναφέρει το κράτος-μέλος σε τροχιά ανάπτυξης, βάση της αλληλεγγύης των χωρών της Ευρωζώνης, χωρίς να δοθεί επιδότηση από την Ε.Ε..
Για να διασφαλιστεί η επιτυχία αυτού του μηχανισμού, το κράτος-μέλος θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση της Ε.Ε., όμως τα κριτήρια που θα τεθούν δεν θα έχουν μόνο οικονομικό χαρακτήρα αλλά θα πρέπει να εξασφαλίζουν και την κοινωνική συνοχή. Σε περίπτωση που το κράτος-μέλος δεν υλοποιήσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, το ECOFIN μπορεί να διακόψει την χρηματοδότηση του δανείου. Τέλος, όταν το ECOFIN κρίνει πως το κράτος-μέλος έχει ανακτήσει την αξιοπιστία του στην αγορά και μπορεί να δανείζεται μόνο του με λογικά επιτόκια, τότε ο μηχανισμός θα απενεργοποιείται. Τα οφέλη από έναν τέτοιο μηχανισμό είναι πολλαπλά. Πρώτα από όλα προστατεύονται τα κράτη-μέλη από τους κερδοσκόπους της αγοράς. Θα πρέπει να τονιστεί πως εάν είναι αναγκαίο να παρθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης των κρατικών δαπανών, τα μακροπρόθεσμα μέτρα ανάπτυξης, όπως οι δημόσιες επενδύσεις, θα συνεχίσουν να ισχύουν. Σ’ αυτό το μηχανισμό, η δημοσιονομική σταθερότητα αποτελεί έναν μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο στόχο, μιας και πρωταρχικό στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη. Οι οικονομικές πηγές, εκτός του κρατικού προϋπολογισμού, θα πρέπει να αξιοποιούνται για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο μηχανισμός είναι απλός και δίκαιος. Εάν εφαρμοστεί, μπορεί να προστατεύσει τις οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης από τον κίνδυνο της αναξιοπιστίας προς τις αγορές. Επίσης, μπορεί και συνδυάζει τόσο την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, όσο και την οικονομική ανάπτυξη. Πολύ σημαντικό είναι ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής, η οποία ξεκινά με την διευθέτηση της Ελληνικής περίπτωσης και στοχεύει στην ενδυνάμωση της οικονομικής πολιτικής για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΕΣΚ κ. Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν προς τους γερμανούς φορολογούμενους , αυτό το σχέδιο δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ. Βλέπουμε πως υπάρχουν λύσεις για να διευθετηθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών, μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο ανήκει σε μια ευρύτερη πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο. Δυστυχώς σήμερα οι συντηρητικές πολιτικές που ακολουθούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μιας και οι συντηρητικοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατέχουν την πλειοψηφία, δίνουν λύσεις που αποδυναμώνουν την Ε.Ε. και ανοίγουν την πόρτα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μιας και η ευρωπαϊκή οικονομία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ για να λύσουμε τα προβλήματα μας.
Ο μηχανισμός που επιλέχθηκε σε συνεργασία με το ΔΝΤ, ίσως να αποτελέσει μια λύση για την Ελλάδα, μια βάναυση λύση, αλλά το σίγουρο είναι ότι εάν και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης χρειαστούν ανάλογη βοήθεια, πχ Ισπανία, Πορτογαλία, θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα και τις καθυστερήσεις που αντιμετώπισε και η χώρα μας. Άρα, ακόμη και εάν στην περίπτωση της Ελλάδας δοθεί λύση, αυτό δεν συνεπάγεται ότι η Ε.Ε. δεν θα αντιμετωπίσει ξανά το ίδιο πρόβλημα. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία θέλουμε; Ο στόχος δεν είναι να βοηθήσουμε το σύστημα όπως σήμερα με μεγάλη επιτυχία το καταφέρνουν η κα. Μέρκελ και ο κ.Σαρκοζί, αλλά να βοηθήσει η E.E. κάθε κράτος-μέλος της που το έχει ανάγκη, βασιζόμενη στο άρθρο 122 της συνθήκης της Λισαβόνας.
Το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύσσωμα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δώσουν έναν αγώνα από κοινού, ώστε να οι λύσεις στα προβλήματα να είναι μόνιμες, για να υποστηρίξουμε το εγχείρημα της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.
Ζιούζιος Δημήτρης 
Marketing Manager 
MSc Επιχειρηματική Πληροφορική
Μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κοζάνης 
Εθελοντής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας αφορά πρωτίστως τους Ελληνες και το πολιτικό τους σύστημα. Οι απο μηχανής θεοί μας τελείωσαν καθώς το ελληνικό δράμα απέτυχε να συγκινήσει- όπως το ανάλογο αρχαιοελληνικό- τους ''κουτόφραγκους'' Ευρωπαίους. Οι αναλύσεις τέτοιου είδους αποπροσανατολίζουν και δεν βοηθούν. ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ....

Το Προφίλ μας