Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Τέσσερις (;) Δήμοι στη Δυτική Μακεδονία!

από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Τη δημιουργία τεσσάρων νέων, μεγάλων Δήμων στο Νομό Κοζάνης φαίνεται πως προκρίνει το επικρατέστερο σενάριο του περίφημου «Χωροταξικού» του σχεδίου «Καλλικράτης» για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου», το Υπουργείο Εσωτερικών δύσκολα θα αλλάξει κάτι τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς την άλλη εβδομάδα, ίσως και την ερχόμενη Τρίτη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοινωθεί το τελικό προσχέδιο! Μάλιστα, χθες το μεσημέρι υπήρχε συνάντηση των βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας με τον ίδιο το υπουργό Γιάννη Ραγκούση, για το θέμα των νέων ΟΤΑ, στα πλαίσια των επαφών του πρώτου με όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές, ώστε να έχει μια άποψη για την εικόνα και τις όποιες αντιδράσεις υφίστανται σε κάθε περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κύριοι Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιάννης Βλατής και Αλέκος Αθανασιάδης ζήτησαν να τηρηθούν αυστηρά ενιαία κριτήρια για ολόκληρη τη χώρα (για ομοειδείς περιπτώσεις), χωρίς επιλεκτικές εξαιρέσεις για άλλους Νομούς ενώ μετέφεραν (ως εικόνα) τις αντιδράσεις που υπάρχουν και στο Νομό Κοζάνης, ειδικά από τους Δήμους Βελβεντού και Αιανής, αλλά και τις Κοινότητες Πενταλόφου, Βλάστης και Λιβαδερού. 
Όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η τελική εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών δεν θα παρεκκλίνει από τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, συνεπώς, το πλέον πιθανό σενάριο θέλει τη δημιουργία των τεσσάρων Δήμων: Κοζάνης (Κοζάνης, Ελλησπόντου, Αιανής, Ελίμειας, Υψηλάντη), Εορδαίας (Πτολεμαϊδα, Βέρμιο, Μουρίκι, Αγία Παρασκευή, Βλάστης), Σερβίων (Σερβίων, Βελβεντού, Καμβουνίων, Λιβαδερού) και Βοίου (Σιάτιστας, Ασκίου, Νεάπολης, Τσοτυλίου, Πενταλόφου). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτιμάται πως μέχρι την ερχόμενη Τρίτη είναι δύσκολο να μεταβληθεί η σημερινή εικόνα, με τα σενάρια για τη δημιουργία πέντε (σενάριο που είχε συζητηθεί προ μηνός για Άνω και Κάτω Βόιο, ή αυτόνομος Δήμος Αιανής ή Βελβεντού) ή τριών (Κοζάνης, Εορδαίας, Βοΐου) να συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης.

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η σύνθεση που προκύπτει με βάση το προσχέδιο της διαβούλευσης που δόθηκε στη δημοσιότητα για το 25μελές δημ. συμβούλιο είναι:
14 σύμβουλοι από το δήμο Σερβίων
5 σύμβουλοι από το δήμο Βελβεντού
3 σύμβουλοι από το δήμο Καμβουνίων
3 σύμβουλοι από την κοινότητα Λιβαδερού,
σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
Την άλλη εβδομάδα μετά την επίσημη ανακοίνωση θα αρχίσει και επίσημα η παρέλαση των ονομάτων.

Ανώνυμος είπε...

Και τι αυτονομία ζητούσε το Βελβεντό με 5 συμβούλους στο κεντρικό όργανο του Νέου Δήμου Σερβίων. Είναι αυτό που λέμε κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και ο Στεργίου που,,

Ανώνυμος είπε...

Απο οτι μπορω να καταλαβω συνδιασμος που θα εκλεγη θα εχει 8 συμβουλους απο το Δημο Σερβιων 3 συμβουλους απο το Δημο Βελβενδου και απο 2 στο Δημο Καμβουνιων και Κοινοτητα Λιβαδερου και η αντιπολιτευση 10 συμβουλους τι πολεμος θα γινη για το σταυρο .Συνδιασμος που θα εκλεγη ο πρωτος συμβουλος θα πρεπει να εχει 1600 σταυρους και ο τελευταιος 750 ερε γλεντια

Ανώνυμος είπε...

Έγινε τώρα η μοιρασιά έφτασε και η ώρα του σταυρού. Αν δεν κατεβει κανένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος απο τους άλλους δήμους οι εκλογές μπλοκάρονται. Δεν μπορεί να κατεβεί συνδυασμός.Το καταλάβατε ανόητοι εκλογομάγειροι ή να το ξαναγράψω. Κυρίως εσείς που θέλετε να κομματικοποιήσετε τις κοινωνίες με τις επιλογές σας. Ας έρθει ο Ραγκούσης ο Κουκουλόπουλος ο Βλατής και ο Αθανασιάδης να βρούν υποψηφίους. Α και ο Κασαπίδης και ο Κασαπίδης γιατί αυτός έλεγε ότι πρέπει να γίνει ένας μεγαλος δήμος. Αντε να βρείτε υποψηφίους και να κάνετε εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

Sosta katalaves 11.32 H pleiopsifia tha exei 7-10 symvoulous apo Servia, 2-4 apo Belbento kai 1-2 apo Kamvounia kai Livathero, me pithanotero senario olwn ayto poy aneferes.Oso gia thn antipoliteysh einai arketa mperdememh h katanomh kai eksartate kyriws apo posoi syndyasmoi tha einai me edres sto symvoulio.Pantos ana 7,7% exei sigourh edra o syndyasmos.

Ανώνυμος είπε...

3:16 μ.μ. pragmati exeis dikio trwme megalo doulema thymamai pou o nearos kasapidhs sto pneymatiko velventou eipe na synenwthoyme me ta servia gia na doyn kai oi dhmotes serviwn pws prepei na dioikhtai swsta enas dhmos .Alitheia pws mia koinonia mporei na mathei na aytodioikhtai otan gia dyo tetraeties dinei pliopshfia panw apo 50% se ena kako syndiasmo kai epimenei sthn epaneklogh tou eite me komatika xrismata eite me dilhmata toy typoy na exoume dhmarxo servioth ki oxi apo ta gyrw xwria???????????????????

Ανώνυμος είπε...

1. Ο Κασαπίδης στο πνευματικό κέντρο Βελβεντού να αγορεύει
2. Ο Κοκολιός υποψήφιος δήμαρχος στον νέο διευρυμένο δήμο Σερβίων
Δυο εικόνες ενδεικτικές της παρακμής που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Δυο εικόνες που πολύ απλά αποτελούν προανάκρουσμα της νέας εποχής που επιχειρούν ορισμένα πολιτικά ερπετά να επιβάλλουν στους πολίτες. Δυο εικόνες ντροπή για τη δημοκρατία μας.
Συνεχίστε να τους νομιμοποιείται με την εκλογική σας συμπεριφορά. ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΚΟΘΩΝΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Με το βλακωδες μυαλο σου και τον Κουκολοπουλο και τους αλλους θα τους κανης σκυψιμο εκτος εαν σε τακτοποιησαν σε καμια θεση που δουλευουν πολυ 3.16 και συνδιασμοι θα γινουν και εκλογες θα γινουν και θα εισαι μονος σου πανιβλακα καταλαβες μονο για βρισιμο εισαι και κατα τα αλλα τενεκες ξεγανοτος

Ανώνυμος είπε...

Ο Συνδιασμος του Κοκολιου ποσους συμβουλους θα εκλεξει

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 11.32 πρεπει να εισαι μεγαλος εκλογομεγειρας περιμενουμε και αλλα τετοια εκλομαγειρικα στοιχεια για να μαθουμε πως θα πορευτουμε απο εδω και μεχρι της εκλογες του Νοεμβριου

Ανώνυμος είπε...

Τα κοκολακια μιλησαν.Απο τορα μιλανε πόσους συμβούλους θα πάρει.θα πάρει 1000.Κότες.Μιλάτε για Κοκολιο.Μεγαλος Κυβερνητης.Ακου λεει,ποσους συμβουλους θα παρει.Γιατι ειπε κανεις οτι θα είναι υποψήφιος.

Ανώνυμος είπε...

XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA
AS GINOYN KAI 15 DIMOI.
O VELVENTOS PAEI KOZANI
XAXAXAXAXAXAXAXA
THA GINOYN IPTAMENOI OI VELVENTINOI.
THA PANE ME ELIKOPTERO KOZANI
XAXAXAXAXAXA

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 10.05 γιατι χαχανιζεις με τους κατοικους του Βελβενδου οι ανθρωποι κανουν ενα δικαιο και αξιοπρεπη αγωνα προασπιζοντας τα δικαιωματα τους τωρα εαν πετυχουν ειναι αλλουνου παπα ευαγγελιο και οχι κανενος αλλου εαν δεν πετυχουν τοτε αλλαζουν τα πραγματα και θα πορευτουν μεσα απο δημοκρατικο διαλογο για ενα μεγαλο Δημο των Σερβιων παντος στα Σερβια θα ερχοντε οπως ερχοντε και τωρα οπως κανουν και οι Σερβιωτες οταν πανε στο Βελβενδο με αυτοκινητο και οχι με ελικοπτερο τα χαχανισματα κρατατα για τον εαυτον σου

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 10.02 μπορεί ο Δήμος να είναι μεγάλος, δεν θα είναι όμως "των Σερβίων" να είσαι σίγουρος. Όσο για το πως πάνε στα Σέρβια φαλινεται κάθε Δευτέρα χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε καταλαβες τι ειπα Ε Α Ν τωρα κατα ποσο θα ειναι ο Δημος Σερβιων μεγαλος αυτο αστο να το διαπραγματευτουν αλλοι και οχι εσυ και εγω υποθεσεις κανουμε

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥΣ...
ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ. Ο ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ.
ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?
ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΛΑΜΕ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ.
Ο ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗ...ΒΕΡΟΙΑ! ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΠΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ...ΣΕΡΒΙΑ.
ΦΙΛΕ 10.02 ΕΓΩ ΓΕΛΩ ΜΕ ΤΙΣ ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ.
ΓΙΑ ΠΕΣ ΕΣΥ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ Ο ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ, ΟΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΑΘΥΛΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΕΡΒΙΑ?
Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕ ΒΕΛΒΕΝΤΟ-ΚΟΜΒΟΥΝΙΑ-ΛΙΒΑΔΕΡΟ.
ΤΕΛΙΩΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ.
ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΕΙ Ο ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ.
ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ.
ΥΠΟΜΟΝΗ 2 ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ...

Ανώνυμος είπε...

ego akousa oti o neos dimos tha onomasthi "dimos aliakmona". den paei loipon o velventos sta servia alla ta servia ston aliakmona.... ..gia pniksimo...

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ. ΚΑΙ Ο ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΡΒΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ. ΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΥ 30 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΥΤΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, ΟΥΤΕ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ. ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΧΑΙΡΕΥΤΟΥΣ? ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ. ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΑΤΗΣΟΥΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΑΣ ΧΑΙΔΕΨΑΜΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ. ΤΕΛΟΣ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΔΩ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ... ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ? ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ? Η ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ?

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ. ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΣΕΙ ΕΡΓΑ ΣΕ ΠΡΟΓΡΆΜΜΤΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΦΥΣΙΚΑ. ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ (ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ). ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΡΒΙΩΤΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ (ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ)ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

GIATI NA MHN PROTIMHSOYN THN KOZANH? EKEI TOYLAXISTON EINAI OLA STROMENA. YPARXOYN OLES OI YPHRESIES KAI OI YPODOMES. ENO STA SERBIA DEN YPARXEI TIPOTA AYTH TH STIGMH. MHPOS EINAI PSEMATA?

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ, NA PAEI O BELBENTOS STIN KOZANI!!!
XAXAXAXAXAXAXAXA
KALYTERA NA PAEI STO...BOIO!!!
EKEI HOROYN ANETA, INE KAI MEGALI I PERIOHI!
XAXAXAXAXAXAXAXA
XERETE, STO BOIO OLA INE OREA.
AN DEN TOYS ARESEI STO BOIO, NA TOYS STEILOYME STIN...KALAMATA!!!!
XAXAXAXAXAXAXAXAXA
TI GINETE STON KOSMO... KAI TI KANEI ENAS KALLIKRATIS...
XAXAXAXAXXAXAXAXAXAXAXA!!!!

Ανώνυμος είπε...

Eixame tin kyria "protevousiana" apo ta servia kozanis.Tora exoume kai ton kyrio "xaxaniza". Ton 7.28. E re kati talenta pou ksefytronoun sta servia kozanis!!

Ανώνυμος είπε...

XAXAXAXA!!!
10.11 TO GELIO DINEI ZOI KAI INE ELEYTHERO.
EDO GELAME ME TIS APOPSEIS ORISMENON, POY GRAFOYN OTI TOYS KATEVEI. OPOS:
O VELVENTOS NA PAEI STIN KOZANI!
TI LES 10.11, INE APOPSI AYTI-LOGIKI;
ME AYTA GELAO KAI OXI NA EIRONEYTO KANENA.
PISTEYO OTI ADIKEIS TIN PRAGMATIKOTITA KAI KALO INE NA KRINEIS SOSTA TA PRAGMATA.
ESTO KAI ME..GELIO.
YG:10.11 POIA INE I PROTEYOUSIANA;

Ανώνυμος είπε...

O XAXANIZAS KAI I KATHAREVOUSIANA APO TA SERVIA KOZANIS. TI LETE RE PAIDIA? TOUS PANTREVOUME? ME TON KOKOVIO KOUMPARO.ELATE TORA.. TI KOKOVIO TI KOKOLIO?....

Ανώνυμος είπε...

ΤΙΠΟΤΑ ΜΑΛ.... ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

#

480 π.Χ.: Ο Ξέρξης επιχείρησε να περάσει τη δίοδο των Σερβίων χωρίς να κατορθώσει, λόγω καλής οχύρωσης.
#

335 π.Χ.: Ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποίησε τη διάβαση των Σερβίων πορευόμενος από την Αχρίδα για τη Θήβα.
#

160 π.Χ.: Οι Ρωμαίοι στρατηγοί Μάρκος Αυρήλιος και Παύλος Αιμίλιος περνούν από τα Σέρβια.
#

5-64: Περνά και διδάσκει στα Σέρβια ο Απόστολος Παύλος.
#

460: Ο αρχηγός της στρατιάς των Γότθων Θευδέμιρος περνά από τα Σέρβια καθώς βάδιζε από τη Λάρισα για τη Θεσ/νίκη.
#

479: Ο αρχηγός των Οστρογότθων Θευδέριχος ο Νεώτερος περνά από τα Σέρβια.
#

560-630: Κτίστηκε το Φρούριο των Σερβίων, στα χρόνια του Ιουστινιανού ή του Ηρακλείου.
#

Τον 7ο αιώνα ο Πορφυρογέννητος αναφέρει την ίδρυση των Σερβίων σε οχυρωμένη πόλη εξαιτίας σλαβικών επιδρομών.
#

Τον 8ο αιώνα φαίνεται και η ύπαρξη Επισκοπής Σερβίων που μεταφέρθηκε στα Σέρβια από την Καισαρεία.
#

Το 10ο αιώνα ξεκινά η ιστορία των Σερβίων με γραπτά στοιχεία, καθώς συνδέεται στενά με το Βυζαντινό Κράτος.
#

Μεταξύ 978 και 986 τα Σέρβια καταλαμβάνονται από τους Βούλγαρους με αρχηγό τον Σαμουήλ, ο οποίος εγκαθιστά σ' αυτά Φρούραρχο τον Νικολιτζά.
#

1001: Ο Βασίλειος Β΄ Βουλγαροκτόνος καταλαμβάνει μετά από πολιορκία τα Σέρβια.
#

1018: Ο Νικηφόρος Ξιφίας καταστρέφει τα τείχη των Σερβίων.
#

1204: Τα Σέρβια καταλαμβάνονται από τους Φράγκους της Δ΄ Σταυροφορίας.
#

1216: Τα Σέρβια περιέρχονται στην κατοχή του Δεσπότη της Ηπείρου Θεοδώρου Δούκα.
#

1237: Ο Μιχαήλ Β΄ Δούκας ανηψιός του Δεσπότη της Ηπείρου Θεοδώρου, νυμφεύεται την Θεοδώρα, κόρη του στρατιωτικού διοικητή Ιωάννη Πετραλίφα, στο Βυζαντινό Κάστρο των Σερβίων.
#

1257: Η Σερβιώτισσα Θεοδώρα, σύζυγος του Μιχαήλ Β΄ Δούκα, μετά από διαπραγματεύσεις με τον βασιλέα της Νίκαιας Θεόδωρο Β΄ Λάσκαρη για τον γάμο της θυγατέρας του Μαρίας με τον γιό της Νικηφόρο Δούκα, αναγκάζεται να υποσχεθεί την παραχώρηση των Σερβίων.
#

1341: Ο Κράλης των Σερβίων Στέφανος Δουσάν καταλαμβάνει τα Σέρβια.
#

1350: Ο Βασιλεύς Ιωάννης Καντακουζηνός πολιορκεί τα Σέρβια χωρίς αποτελέσματα.
#

1393: Τα Σέρβια καταλαμβάνονται από τα στρατεύματα του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Α΄.
#

1430: Ερημώνεται η Βυζαντινή πόλη των Σερβίων και μεταφέρεται στη σημερινή της θέση.
#

1745: Μεταφέρεται η έδρα της επισκοπής από τα Σέρβια στην Κοζάνη, με διαταγή του Πατριάρχη.
#

1882: Ιδρύεται στα Σέρβια από τους Τούρκους αυτόνομο Σαντζάκιο (περιφέρεια) στο οποίο υπαγόταν οι Καζάδες (Νομαρχίες) Ελασσόνας, Σερβίων, Κοζάνης, Καιλαρίων (Πτολεμαίδος), Ανασελίτσης (Σιάτιστας), Γρεβενών, Κατερίνης, και Δεσκάτης.
#

1882: Ιδρύεται από την Ελλάδα προξενείο με έδρα τα Σέρβια και αναβαθμίζεται η επισκοπή Σερβίων και Κοζάνης, σε Μητρόπολη.
#

1912: Ο Ελληνικός στρατός στις 10 Οκτωβρίου μετά την νικηφόρα μάχη στα στενά "πόρτες" απελευθερώνει τα Σέρβια. Την ίδια μέρα οι Τούρκοι σκοτώνουν στις φυλακές των Σερβίων 117 ιερείς, δασκάλους και πρόκριτους από την περιοχή Σερβίων.
#

1915: Από 1η Ιανουαρίου μεταφέρεται η έδρα της Νομαρχίας από τα Σέρβια στην Κοζάνη.
#

19-12-1918: Τα Σέρβια και τα 25 χωριά υπάγονται πλέον στην επαρχία Κοζάνης.
#

1919-23: Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, φεύγουν οι Τούρκοι και έρχονται 250 οικογένειες προσφύγων.
#

6-3-1943: Οι Ιταλοί καίνε ολοκληρωτικά τα Σέρβια που ανακηρύσσονται νεκρή ζώνη.
#

1974: Μεταφέρεται στα Σέρβια το χωριό Λάβα.
#

1-1-1995: Μεταφέρεται στα Σέρβια το χωριό Καστανιά (Συνένωση της Κοινότητας Καστανιάς με τον Δήμο Σερβίων).
#

1-1-1999: Τα Σέρβια είναι έδρα του νέου διευρυμένου Δήμου Σερβίων και υπάγονται σ' αυτών τα χωριά, Πλατανόρρευμα, Καστανιά, Λάβα, Κρανίδια, Αυλές, Γούλες, Τριγωνικό, Μεταξά, Πολύραχο, Προσήλιο, Νεράιδα, Ίμερα, Λεύκαρα, Ροδίτης, Μεσσιανή, και Βαθύλακ

Ανώνυμος είπε...

pssssssss!!!!! m'arese!!

Ανώνυμος είπε...

TWRA TI EGINE KAI SAS EPIASE TO ISTORIKO , GIATI MEXRI SHMERA MAS EIXATE STO SKOTADI ? TI KANATE TOSA XRONIA ME TA KASTRA ? GIATI DEN GNWRIZEI H PERIOXH MAS , OTI EKEI EPANW YPARXOYN KASTRA ? GIATI OLOS O KOSMOS KSEREI TO SKEPASMENO KAI DEN KSEREI TIPOTE GIA TA KASTRA ?
ME TO 8AROS THS GNWMHS
XENOFWNTAS VAIZOGLOY

Το Προφίλ μας