Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Απεβίωσε Ο "Συνταγματολόγος της Δημοκρατίας"

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και πολιτικός Δημήτρης Τσάτσος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα τα ξημερώματα, σε ηλικία 77 ετών, στο Αττικό Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με καρδιολογικά προβλήματα. Γόνος πολιτικής οικογένειας, γιος του βουλευτή των Φιλελευθέρων και υπουργού Θεμιστοκλή Τσάτσου και ανιψιός του διατελέσαντος Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου, ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στη Χαϊδελβέργη και το 1960 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ από το 1965 ως το 1968 εργάστηκε ως ερευνητής στο Max Planck Institute. Το 1968 εξελέγη υφηγητής του γερμανικού και αλλοδαπού Δημοσίου Δικαίου και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης, ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το δικτατορικό καθεστώς όμως δεν του επέτρεψε να διδάξει. Το 1969 εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά δεν διορίστηκε από τη δικτατορία. Εναν χρόνο μετά επέστρεψε ως μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.
Στις εκλογές του 1974 εξελέγη βουλευτής στην Α' Περιφέρεια της Αθήνας με την Ενωση Κέντρου Νέες Δυνάμεις και στην προετοιμασία του Συντάγματος του 1975 υπήρξε γενικός εισηγητής εκ μέρους όλης της αντιπολίτευσης. Διεγράφη, λόγω διαφωνιών με την ηγεσία του κόμματος, ενάμιση χρόνο αργότερα, συνεχίζοντας την πολιτική του δράση στον νέο σχηματισμό Πρωτοβουλία για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό που στις εκλογές του 1977 συναποτέλεσε τη Συμμαχία. Ακολούθως συμπορεύθηκε με το ΠαΣοΚ και επί δύο συνεχείς θητείες (1994-1999 και 1999-2004) υπήρξε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος. Στη δεκαετή παρουσία του στα ευρωέδρανα διακρίθηκε για τις καίριες παρεμβάσεις του σε πολιτικά και θεσμικά ζητήματα και πήρε ενεργά μέρος στην προετοιμασία του Ευρωσυντάγματος.
Το 1973 φυλακίστηκε από τη δικτατορία, μετά την κατάρρευση της οποίας, το καλοκαίρι του 1974, συμμετείχε ως υφυπουργός της Ανώτατης Παιδείας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Kατά τη θητεία του θέσπισε τα μέτρα κάθαρσης στα πανεπιστήμια κατά των συνεργατών της δικτατορίας, «αποχουντοποίηση», και πρότεινε τον πρώτο δημοκρατικό νόμο-πλαίσιο για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Από το 1980 και ως τη συνταξιοδότησή του ήταν καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάγκεν, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων από το 1988 ως το 1990. 
Από το fimotro.blogspot.com

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ήταν δεξιός.

Ανώνυμος είπε...

Τον κακό σου τον καιρό.

Ανώνυμος είπε...

ΗΤΑΝ Ο ΙΘΥΝΩΝ ΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ. ΤΟΝ ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΤΟΣΑ ΠΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ. ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

O κλασικός Eλληνάρας.Απο πότε ρε Ελληνάρα έχεις τις γνώσεις και το ειδικό βάρος για να διαμορφώνεις αυτοδιοικητικούς χάρτες; Εδώ μια επιλογή της προκοπής δεν μπορείς να κάνεις κάθε 4 χρόνια όταν καλείσαι να ψηφίσεις βουλευτή. Μου θές και καλλικράτηδες τρομάρα σου

Το Προφίλ μας