Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

«Μου ζήτησε 30.000 δολ. για να σκοτώσει τον Ανδρέα»

από το ΕΘΝΟΣ
Ο πρωτεργάτης της απριλιανής δικτατορίας ομολογεί ότι «εις εκ των συνεπαναστατών μού έκανε πρόταση να τον εφοδιάσουμε με αυτό το ποσό για να πάει να τον σκοτώσει καθώς προξενούσε ζημιά στην πατρίδα και την επανάσταση»
Συνωμοσίες, δολοπλοκίες, ίντριγκες. Στις 21 Απριλίου του 1967, η Ελλάδα μπήκε σε μια 7χρονη περίοδο βίας και φοβίας. Αποφασισμένοι να εξουσιάσουν τη χώρα «αποκαθιστώντας» τον ρόλο των Eνόπλων Δυνάμεων στην πολιτική πραγματικότητα, οι συνταγματάρχες επέβαλαν μαζί με τον στρατιωτικό νόμο και ένα γενικευμένο κλίμα εκφοβισμού και καχυποψίας. Την ώρα που η χώρα έμπαινε «σε γύψο», το παρασκήνιο οργίαζε...
Παρά το γεγονός ότι συμπληρώνονται 43 ολόκληρα χρόνια από το πραξικόπημα του ‘67, πολλές πτυχές και γεγονότα από την περίοδο της χούντας παραμένουν άγνωστες. Το «Εθνος της Κυριακής» φέρνει σήμερα στο φως ντοκουμέντα που φωτίζουν ανεξερεύνητα κομμάτια της περιόδου που στιγμάτισαν την σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. 
Σχέδιο δολοφονίας του Ανδρέα Παπανδρέου με την αμοιβή μάλιστα του δολοφόνου να έχει καθοριστεί, οργάνωση δολοφονίας των πρωτεργατών της απριλιανής δικτατορίας από τον τέως βασιλιά κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 1967 στη Θεσσαλονίκη και μπαράζ παρακολουθήσεων ακόμη και των πρωτοκλασάτων στελεχών του καθεστώτος. Ολα αυτά προκύπτουν σήμερα, τέσσερις και πλέον δεκαετίες μετά, από ιστορικά ντοκουμέντα αλλά και αυθεντικές χειρόγραφες «καταθέσεις» πρωταιτίων της δικτατορίας, που έχει καταφέρει να συλλέξει, ύστερα από επίπονη προσπάθεια χρόνων, ο συγγραφέας Δήμος Λεβιθόπουλος. Εχοντας θέσει ως «στόχο ζωής» την ανάδειξη της ιστορίας της 7ετίας στις πιο... σκοτεινές λεπτομέρειές της, ο ερευνητής έχει «βουτήξει» στα βαθιά της χούντας για να συλλέξει στοιχεία και προφορικές μαρτυρίες. 
Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Δ. Λεβιθόπουλος αντάλλαξε σειρά επιστολών με τον Στυλιανό Παττακό, από τις οποίες προκύπτουν σημαντικές και άγνωστες πληροφορίες για τη στρατιωτική δικτατορία στη χώρα μας. «Η ιστορία της δικτατορίας πρέπει να γραφεί ξανά από την αρχή. Οσα είδαν το φως όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία είναι πολλά και σπουδαία, δεν είναι ούτε το 1/10 της Ιστο­ρίας, που όπως κάθε Ιστορία γράφεται με αίμα αθώων και μελάνη ενόχων» δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο ερευνητής Δ Λεβιθόπουλος. 
Από τις 12 ανέκδοτες επιστολές του ίδιου του δικτάτορα Παττακού που μας έδωσε ενδεικτικά ο παραλήπτης τους, επιλέγουμε -τι να πρωτοβάλει κανείς;- ορισμένες αλήθειες που σοκάρουν. 
Ο επίδοξος εκτελεστής 
«Αληθεύει ότι υπήρξε σχέδιο δολοφονίας του Ανδρέα Παπανδρέου λίγους μήνες αφότου εγκαταστάθηκε στην Αμερική με επίδοξο εκτελεστή συνταγματάρχη εκ των πρωτεργατών της 21ης Απριλίου και μετέπειτα υπουργό του καθεστώτος; Ναι ή όχι; Κι ακόμα, είναι αλήθεια ότι το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε γιατί ο Παπαδόπουλος κατάλαβε ότι η δολοφονία του Ανδρέα θα ξεσήκωνε τον κόσμο μέσα και έξω από την Ελλάδα;». Είναι μία από τις ερωτήσεις που μέσα από αδιάσειστα στοιχεία θέτει ο Δ Λεβιθόπουλος στον Στ Παττακό. «Δεν υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του Ανδρέα, μία σκέψις ήτο μόνον, εγένετο μία πρότασις... Εις εκ των συνεπαναστατών μου έκανε πρότασιν να τον εφοδιάσωμεν με ένα χρηματικόν ποσόν, νομίζω τριάντα χιλιάδες δολάρια και να πάει να σκοτώσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος (κατά τη γνώμη του), επροξένει ζημίαν εις την επανάστασιν και την Πατρίδα... Του απήντησα ότι δεν εκάμαμεν την επανάσταση διά να σκοτώσωμεν, αλλά διά να σώσωμεν. Εξάλλου, δεν βλέπω να κινδυνεύωμεν από τον Ανδρέαν, ούτε από άλλους! Φοβούμαι ότι αν υπάρχη κίνδυνος, αυτός υφίσταται εις τας ψυχάς ημών των ιδίων. (...) Αυτά γνωρίζω, μόνο αυτά, φίλτατέ μου Δήμο, όχι λοιπόν σχέδια. Σκέψεις έκαναν, οι φρουροί, οι φύλακες της επαναστάσεως, οι βασιλικότεροι του βασιλέως. Προεκαλούντο συναισθηματικώς από τα αντεθνικά έργα των εις το σκότος εργαζομένων εναντίον των συμφερόντων του ελληνικού λαού, κυρίως εκείνων οι οποίοι ευρίσκοντο εις τας αυλάς του Μίδα...», απαντά διπλωματικά ο δικτάτορας.
Παρακολουθήσεις 
Η καχυποψία και η επιφύλαξη δεν αφορούσε μόνο στα πολιτικά φρονήματα των Ελλήνων πολιτών της περιόδου. Στις «καταθέσεις» του προς τον Δ. Λεβιθόπουλο, ο Παττακός παραδέχεται πως τον ίδιο και την οικογένειά του παρακολουθούσε η ΚΥΠ υπό τον συνταγματάρχη Μιχ Ρουφογάλλη, αλλά και η ΕΣΑ υπό τον αρχηγό της Δημ Ιωαννίδη. «Ναι, ναι, με παρηκολούθουν και Υπηρεσίαι -ΚΥΠ, ΕΣΑ, ...- και όχι μόνον εμέ, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς μου. Ουδείς ψόγος. Το ήθελον. Διατί; Διότι έτσι, επρόσεχα να μην υποπέσω εις σφάλμα. (...) Με παρηκολούθουν «λυτοί και δεμένοι» και όχι μόνον εμέ αλλά και τους εαυτούς των -αλλήλοι, αλλήλους- ακόμη και τον Πρωθυπουργόν, τον Βασιλέα και τον Αντιβασιλέα. Είναι το σύστημα των κυβερνώντων. Οχι μόνο των δικτατορικών, όλων ανεξαιρέτως...». 
Ο ίδιος ο Παττακός φυσικά δεν έμεινε... «άπραγος». Εχοντας υπό τον έλεγχό του τη Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας (ΓΔΕΑ) παρακολουθούσε τους υπολοίπους. ΚΥΠ και ΓΔΕΑ μάλιστα είχαν πολύ έντονη μεταξύ τους κόντρα. «Ακόμη και σήμερα, βλέπω ότι κάποια εξέχοντα στελέχη της χούντας πληροφορούνται σημαντικά πράγματα για το καθεστώς που τότε δεν τα ήξεραν», λέει ο Δ. Λεβιθόπουλος. Μεταπολιτευτικά, όταν βρέθηκαν όλοι στον Κορυδαλλό και πληροφορούνταν τις αποκαλύψεις απ’ έξω, πληροφορίες λένε ότι έκοβαν την καλημέρα κι ότι έφταναν μέχρι και στα χέρια! «Αν οι Ελληνες ήξεραν όλο το παρασκήνιο δεν θα διαδήλωναν μόνο έξω από την αμερικανική πρεσβεία, αλλά και λίγο παρακάτω...», λέει ο Λεβιθόπουλος με νόημα. 
Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 1967 στη Θεσσαλονίκη 
Ο τέως βασιλιάς σχεδίαζε τη δολοφονία των πραξικοπηματιών Ο τέως δεν έβλεπε με καλό μάτι τη χούντα, αφού «πρόλαβε» την εκτροπή που και ο ίδιος προετοίμαζε με «δικούς του» στρατηγούς. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως μέχρι το γνωστό σε όλους μας βασιλικό αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967, ο τέως έκανε κι άλλες συνωμοσίες εναντίον του σκληρού πυρήνα της χούντας. «Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος έκαμεν ο,τι μπορούσε διά να απαλλαγή από ημάς τους επαναστατήσαντας... Υπήρχαν λοιπόν και άλλα κινήματα μεταξύ της 21ης Απριλίου 1967 και 28ης Οκτωβρίου 1967 εκ μέρους του βασιλέως. Τοιαύτα ήσαν αι αυθαίρετοι επισκέψεις του εις Μονάδας των Ε.Δ. (Ενόπλων Δυνάμεων), εις τους Αξιωματικούς των οποίων έθετεν ερωτήματα χρήσιμα διά σχεδιαζόμενην ενέργειαν ανατροπής μας. Ητο η επίσκεψίς του εις ξένας χώρας αιτούμενος υποστήριξίν των διά σχεδιαζόμενην ενέργειαν ανατροπής μας...», σημειώνει ο ίδιος ο δικτάτορας. Η πιο καλά οργανωμένη συνωμοσία για σύλληψη ή δολοφονία των συνταγματαρχών θα λάμβανε χώρα κατά τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 1967 στη Θεσσαλονίκη. 
«Ολίγας ημέρας προ της 28ης Οκτωβρίου 1967 επληροφορήθημεν από τον Δημήτριον Ιωαννίδην και από την ΚΥΠ ότι ο Βασιλεύς, εν συνεργασία με ισχυράς μετ’ αυτού φιλίας ανωτάτους Αξιωματικούς, εσχεδίαζε την σύλληψιν ημών των τριών πρωτεργατών της Επαναστάσεως κατά την παρέλασιν της 28ης Οκτωβρίου 1967, ή ακόμη και την δολοφονίαν μας. Ως πρόσωπον της εμπιστοσύνης του διά την επιτυχή εκτέλεσιν του σχεδίου του είχε επιλέξει τον Διοικητήν της Σχολής Πολέμου, εδρευούσης εις την Γεωργικήν Σχολήν Θεσσαλονίκης Ταξίαρχον Λιαράκον Σωτήριον, εκλεκτόν Αξιωματικόν και γενναίον πολεμιστήν. 
Ημείς οι τρεις, πληροφορηθέντες εγκαίρως το σχέδιον ενηργήσαμε ως εξής: Α. Μελετήσαμεν το σχέδιον της παρελάσεως. Β. Ενημερώθημεν επί των φρονημάτων των επικεφαλής των τμημάτων της παρελάσεως Αξιωματικών. Γ. Απεφασίσαμεν την αντικατάστασιν των υπόπτων διά απολύτου εμπιστοσύνης μας Αξιωματικών.Ιδιαιτέρως διά τας τεθωρακισμένας μονάδας το έργον ανέλαβον υπό την προσωπικήν μου ευθύνην. Δ. Συνεκροτήσαμεν ομάδα προσωπικής μας ασφάλειας εξ Αξιωματικών απολύτου εμπιστοσύνης μας, η οποία μας ηκολούθη καθ’ όλην την διάρκεια του τριήμερου εορτασμού... 
Οι Αξιωματικοί αυτοί μας ηκολούθουν επιδεικτικώς και ένοπλοι. Μάλιστα, εις ένα κοινόν δείπνον συμμετέχοντος και του βασιλέως, προσκεκλημένου μας, εις παραλιακόν εξωχικόν κέντρον της Καλαμαριάς, τη εγκρίσει ημών έρριξαν «μπαλοτιές» -κρητικός όρος των ασκόπων πυροβολισμών... Αντελήφθησαν οι αντίπαλοι, μεθ’ ων και ο διευθυντής της Σχολής Πολέμου, ο επικεφαλής του σχεδίου συλλήψεως ή εκτελέσεώς μας και οι συν αυτώ...». 
Παρά το γεγονός ότι άλλες πηγές μνημονεύουν το περιστατικό διαφορετικά, αυτό που έχει σημασία είναι ότι αποτέλεσε «σταθμό» στην οργάνωση του βασιλικού αντικινήματος του Δεκεμβρίου, το οποίο οι δικτάτορες άφησαν να εκδηλωθεί για να εξουθενώσουν τελικά τους βασιλικούς. 
Παττακός προς Κωνσταντίνο Ο επαναστάτης είναι ανώτερος και όχι ο βασιλιάς  
Ο Στ Παττακός ήταν ακραιφνής βασιλικός και στρατιωτικός εκπαιδευτής του τέως στην ιππασία... Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου σήμανε το τέλος στην αγαστή σχέση τους. Τις πρώτες ημέρες μάλιστα, σε συνάντηση του τέως με τους πραξικοπηματίες, ο τέως αποκάλεσε ευθέως τον Παττακό ηλίθιο, ενώ ζήτησε από τους συνταγματάρχες να «πάρουν πίσω την επανάστασή τους». Για να λάβει την απάντηση του Παττακού πως «στην επανάσταση ανώτερος είναι ο επαναστάτης και όχι ο βασιλιάς. Δεν λαμβάνω εντολές από εσάς»... Δ Λεβιθόπουλος 
Η χούντα πέθανε, αλλά κάποια φουγάρα της επιμένουν να καπνίζουν ακόμα 
Στις 21 Απριλίου του 1967, ο Δήμος Λεβιθόπουλος ήταν μόλις 8 χρονών. «Στην Πάτρα όπου ζούσα με την οικογένειά μου, πήραμε τα βιβλία, τα φύλλα της ‘Αυγής’ και το αρχείο του πατέρα μου Γιώργου, ο οποίος ήταν συντάκτης στην ‘Ελεύθερη Αχαΐα’ και την ‘Ελεύθερη Ελλάδα’. Τα κάναμε πολτό στη σκάφη και τα πετάξαμε», θυμάται. «Μετά, απλώς περιμέναμε τη σύλληψή του...». Οι μνήμες της δικτατορίας καθόρισαν τη ζωή του Δ Λεβιθόπουλου. Δούλεψε ως δημοσιογράφος σε γνωστές εφημερίδες της Πάτρας και των Αθηνών. Από όταν ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ιστορική έρευνά του, μεταξύ άλλων, είχε και μία άνευ προηγουμένου καυτή αλληλογραφία με τον Στυλ Παττακό, στην οποία με στοιχεία τον ρωτούσε λεπτομέρειες σχετικά με τα έργα και τις ημέρες των συνταγματαρχών. «Στην πρώτη επίσκεψή μου στο σπίτι του Παττακού πήγα με ένα καδράκι χαρακτικής που έκαναν οι εξόριστοι στη Γυάρο για να ενισχύσουν τις οικογένειές τους. Το πήρε, χαμογέλασε και μου χάρισε ένα ποτήρι με το έμβλημα της 21ης Απριλίου, το πουλί», λέει ο Δ. Λεβιθόπουλος και συμπληρώνει: «Βρίσκομαι εδώ και χρόνια σε επαφή με τους ίδιους πρωτεργάτες του στρατιωτικού καθεστώτος για να συλλέξω συγκλονιστικά στοιχεία της Ιστορίας, που τελικά είναι τόσο πολλά, που προς το παρόν δεν τολμώ να τη γράψω. Δεν μου έλειψε η τόλμη, αλλά είναι αυτοκτονία να μπεις στο κλουβί της τίγρης για να αποδείξεις στην ίδια ότι είναι άγρια. Η χούντα μπορεί να πέθανε, αλλά πολλά φουγάρα και τσιμινιέρες που χτίστηκαν τότε καπνίζουν ακόμη...». Στο αρχείο του, στο οποίο έχει δώσει το όνομα του πατέρα του «Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων Γεώργιος Λεβιθόπουλος», ο Δ. Λεβιθόπουλος έχει συλλέξει εκατοντάδες συγκλονιστικά ντοκουμέντα που μας άφησαν άφωνους, ικανά να ανατρέψουν πολλά γνωστά κεφάλαια της σύγχρονης Ιστορίας από το κίνημα του 1935 έως το ερμαφρόδιτο 1974.

21 σχόλια:

Unknown είπε...

Σχετικα με το σχεδιο της 28 Οκτωβριου,εχει αναφερθει και ο συγγραφεας Κ.Διακογιαννης στο βιβλιο του "Αντιστασιακα κειμενα"...Αν ηταν ο βασιλιας πισω και πανω απ τη σχεδιαζομενη πραξη,ειχε πολλους εγκριτους αντιστασιακους στο πλευρο του..Φωτογραφιζει μαλιστα εκει και καποιον,ισως τον κ.Λεβιθοπουλο(σχετικα με το σχεδιο ).Ειχαν μαλιστα οπως λεει ο παραπανω "πλησιασει" αρκετους πολιτικους που βρισκονταν ηδη εξω για υποστηριξη...Που δεν τη ειχαν απο κανεναν...(Ανδρεας,Καραμανλης,κλπ)...Μπορει να ηταν παραλληλο σχεδιο μπορει ομως και οχι...

Ανώνυμος είπε...

δολοφονίας του Ανδρέα Παπανδρέου

Δεν το πραγματοποιούσε "ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ" ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ!!

ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΔΕΙΝΑ!!!!

ai-vreS είπε...

Και θα είχαμε περιπέσει σε χειρότερα δεινά...

Ανώνυμος είπε...

Και που το ξέρεις aivreS?????.....
Αν θα είχαμε περιπέσει σε χειρότερα δεινά.....

Απο την χούντα του ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ .....και την χούντα τουν ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ....

ΠΟΙΑ ήταν.....Χειρότερα απο....
ΑΥΤΑ που ζήσαμε?????
ή
Χειρότερα απο αυτά που θα ζήσουμε με το ΔΝΤ?????

ai-vreS είπε...

Φίλε μου όταν συγκρίνεις τον Παπαδόπουλο με τον δημοκρατικά εκλεγμένο Παπανδρέου, δεν έχουμε να πούμε τίποτα πλέον...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΟΥΝΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ. ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΑΠΑΛΛΑΧΤΗΚΑΜΕ. ΑΠΟ ΤΑ ΧΟΥΝΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ;

ai-vreS είπε...

Άσχετο...

Ανώνυμος είπε...

aivreS
δημοκρατικά εκλεγμένο Παπανδρέου....
ΣΥΜΦΩΝΩ.....
αλλά ΓΙΑ τα ΕΡΓΑ ΤΟΥ??????

ΕΚΕΙ ΔΙΑΦΩΝΩ

ΕΣΥ

τα ΕΠΙΚΡΟΤΕΙΣ?????

και εγώ άλλο σου ανέφερα.....
το ξέρω ότι ήταν δημοκρατικά εκλεγμένος.

Σου υπενθυμίζω τι σου ανέφερα....
Απο την χούντα του ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ .....
και
την χούντα του ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ....

ΠΟΙΑ ήταν.....Χειρότερα απο....
ΑΥΤΑ που ζήσαμε?????
ή
Χειρότερα απο αυτά που θα ζήσουμε με το ΔΝΤ?????


Οσο για τον 11:23 π.μ.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ και ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΣ
απο τους ΠΟΛΛΟΥΣ
που ΔΙΟΡΙΣΕ
και
εδωσε ΕΞΟΥΣΙΑ,
Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ του Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,
θα είναι.....

ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ή ΜΑΖΙ ΤΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ιστορικά έμεινε η φωνή, που το πρωι της 21ης Απριλίου 1967 και ωρα 7, απο το ραδιόφωνο της ΕΙΡΤ στα Μεσαία κύματα, έλεγε...
''....Λόγω της δημιουργηθείσης εκρύθμου καταστάσεως, ο Στρατός απο του Μεσονυχτίου, ανέλαβεν την διακυβέρνησιν της χώρας...''

Ανώνυμος είπε...

Πώς ορίζεις δηλαδή το δημοκρατικά εκλεγμένος; Η δημοκρατία αγαπητό αι-vres είναι απο τα πιό δύσκολα πολιτεύματα. Απαιτεί υψηλού επιπέδου πολιτική παιδεία, μόρφωση και πολιτικό αισθητήριο. Οι χιλιάδες των Ελλήνων που ψήφισαν τον Αντρέα τότε καμμία σχέση δεν είχαν με το πρότυπο αυτό πολίτη. Λιμάρια, πειναλέοι, λαμόγια ρομαντικοί και αδικημένοι απο το προηγούμενο δεξιό καθεστώς ήταν που τους έταξαν δουλειά στο Δημόσιο και πίστεψαν τα μεγάλα τα λόγια τα ψεύτικα του Αντρέα. Οπότε άσε τις δημοκρατικές νομιμοποιήσεις και τα συναφή για άλλα κράτη και άλλες κουλτούρες....

ai-vreS είπε...

Δε διαφωνούμε. Η δημοκρατία είναι όμως το καλύτερο από τα γνωστά έως τώρα πολιτεύματα.
Σκέψου μόνο ότι η δική σου ψήφος μετράει όσο η ψήφος της γιαγιάς που της δίνουν το ψηφοδέλτιο τα παιδιά της από το σπίτι.
Και μη μας πεις φίλε μας ότι σήμερα οι ψηφοφόροι έχουν πολιτική παιδεία-μόρφωση-πολιτικό αισθητήριο...

Ανώνυμος είπε...

Kαι κάτι τελευταίο. Ενας λαός δίνει την νομιμοποίηση του σε ένα καθεστώς είτε με τις εκλογές είτε με την σιωπή και την ανοχή του. Αρα και ο Παπαδόπουλος μια υποτυπώδη νομιμοποίηση την είχε. Ασε που μετά την πτώση της Χούντας μας βγήκαν όλοι οι Ελληνες αντιστασιακοί. Και μην ακούσω πάλι τις λακαμίες για φοβισμένο λαό και βασανιστήρια που απέτρεπαν τον περήφανο ελληνικό λαό απο το να εναντιωθεί στη Χούντα. ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΔΡΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΕΣ. ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΡΧΙΑΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΓΟΝΟΙ. ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΕΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ...

ai-vreS είπε...

Καλά τώρα... το επιχείρημα του "όλα είναι σχετικά" το χρησιμοποιούν όσοι δεν έχουν πραγματικά επιχειρήματα.
Η ΕΑΤ-ΕΣΑ, το Πολυτεχνείο, η Νομική, ο Παναγούλης, οι δίκες και άλλα πολλά δεν είναι μύθοι...

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται οτι και οι σημερινοί πολίτες δεν έχουν στοιχειώδη πολιτική παιδεία. Αλλά αν κάποιος σε αυτόν τον τόπο θέσει τον προβληματισμό οτι θα πρέπει επιτέλους να ξαναδούμε το ζήτημα της καθολικής και ισότιμης ψήφου θα κατηγορηθεί αμέσως ως φασίστας και συντηρητικός. Ενώ είναι ακρως προοδευτικό και αριστερό να ψηφίζει κάποιος με τα ελεεινά κριτήρια που ψηφίζει σήμερα και να εκλέγει τα λαμόγια που μας εκπροσωπούν σε όλα τα επιπεδα της διοίκησης... Αλλά είπαμε. Μην μου τον προοδευτικό χώρο τάρατε....

Ανώνυμος είπε...

Οπως δεν είναι μύθος και οτι το Πολυτεχνείο έγινε ακριβώς την στιγμή που το καθεστώς προσανατολιζόταν προς την συνταγματική ομαλοποίηση με την προώθηση του Μαρκεζίνη στην πρωθυπουργία. Και οτι μετά το Πολυτεχνείο το καθεστώς έγινε ακόμη πιό σκληρό με την απομάκρυνση του Παπαδόπουλου και την επικράτηση της γραμμής Ιωαννίδη. .. Αλλά ειπαμε μύθος και αυτός. Σαν τον μύθο των παιδιών του Πολυτεχνείου που έφτασαν τη χώρα στο χείλος του ΔΝΤ....

ai-vreS είπε...

1. Είπαμε από τα μέχρι τώρα γνωστά πολιτεύματα....
2. Το timing όντως έφερε στην εξουσία τη γενιά του Πολυτεχνείου. Μένει να αποδειχθεί τι θα γίνει...

Ανώνυμος είπε...

Kαι για να τελειώνουμε. Μπράβο στη γενιά του Πολυτεχνείου για όσα κατάφερε. Για όλα τα άλλα θα λογοδοτήσει στον ιστορικό του μέλλοντος. Οσον αφορά τώρα τη δική μου γένια ένα είναι σίγουρο. Δεν χρειαζόμαστε νέα Πολυτεχνεία και νέα κούφια συνθήματα. Χρειαζόμαστε νεα ΜΙΤ ΚΑΙ ΝΕΑ ΧΑΡΒΑΡΝΤ. Αυτά χρειαζόμαστε και ασε την Αριστερά στο περιθώριο της ιστορίας να ονειρεύεται Μάηδες και Πολυτεχνεια...

ai-vreS είπε...

:-)
Αν η αριστερά είχε σοβαρή πρόταση δε θα ήταν καθηλωμένη στο 7%...
Κατά τα άλλα, ευχάριστη η κουβέντα μας.

Ανώνυμος είπε...

enw sovari protasi einai na meiwneis tn forologia twn epixeirisewn apo 25% se 20% enw parallila koveis 13o k 14o mis8o, meiwneis sunta3eis k etoimazeis to ligotero akomi mia 10etia ftwxias k litotitas gia to lao...

Ανώνυμος είπε...

Ενώ προοδευτική πρόταση είναι να παίρνεις λεφτά μέσω της φορολογίας απο τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και να τα δίνεις μέσω της μέγιστης αριστερής μπαρούφας της αναδιανομής του πλούτου στις χιλιάδες αργομισθίες του ελληνικού δημοσίου. Ξύπνα ρε λίγο. Τελείωσαν οι εποχές που μπορούσες με λίγο Κευνς, λίγο Χάγιεκ και λίγη δημαγωγία να αρθρώνεις οικονομικό λόγο. Τελείωσαν τα ευχολόγια και οι αριστερές μακακίες. Το κατάλαβες αγγλάκι;

Ανώνυμος είπε...

Σημερα η Ελλαδα δεν θελει Συνταγματαρχες ΛΟΧΙΑ να μην εχει πολυ μυαλο και να τους κρεμαση ολους τους πολιτικους στην πλατεια Συνταγματος μονο ετσι θα ξαναφτιαξουμε την Ελλαδα για να καταλαβουν τα λαμογια που πλουτισαν στο ονομα της Δημοκρατιας

Το Προφίλ μας