Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Πανηγύρισε με χαρά και λειτουργική πανδαισία το Ιερό Εξωκλήσι του Αγίου Αποστόλου Θωμά Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Πανηγύρισε (Πέμπτη μετά την του Θωμά, 27-4-2023) με τη συμμετοχή πολλού λαού, με χαρά, ιεροπρεπώς και λειτουργική ψαλτική πανδαισία το Ιερό Εξωκλήσι του Αγίου Αποστόλου Θωμά (του εκ των 12) Βελβεντού.

 

Το πρωί τελέστηκε ο Μικρός Αγιασμός, ακολούθησε ο Όρθρος της ημέρας (με Κανόνες από το Πεντηκοστάριο και από το Μηναίο) και η Θεία Λειτουργία με την αναστάσιμη προσθήκη του ύμνου ‘’Χριστός Ανέστη’’, ‘’Εν Εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν… ο αναστάς εκ νεκρών..’’ και ό,τι άλλο ορίζει το Τυπικό.

 

Από την Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παύλου για το Πάσχα 2023: ‘’Πάσχα! Η λέξη ‘’Πάσχα’’ δεν είναι λέξη ελληνική αλλά είναι λέξη εβραϊκή και σημαίνει πέρασμα, διάβασις. … Εύχομαι και προσεύχομαι έτσι να ζούμε το Πάσχα. Ως το πέρασμα από τον θάνατο στην Ζωή, από την ασυδοσία στην ελευθερία, από ανυπαρξία στη θέωση, από τη φθορά στον αγιασμό. Για να περάσουμε χρειάζεται πρώτα να σταυρωθούμε. … Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος, αδελφοί μου! Μετά πασχαλίων ευχών. Ο Επίσκοπος και Μητροπολίτης σας. Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος’’.

 

Συλλειτούργησαν οι πατέρες: Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β., ο οποίος μετέφερε στο λαό την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και κήρυξε με θέμα το γεγονός της εορτής: Η ψηλάφηση και η σωτήριος ομολογία Θωμά, Οικον. Αθανάσιος Παπαϊωάννου Εφημέριος Ίμερας και Αύρας, Οικον. Νικόλαος Κανταρτζής Εφημέριος Μεσιανής, Κουβουκλίων και του Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου του Αγίου Βαραδάτου, Οικον. Λάζαρος Βασδέκης Εφημέριος Λευκάρων και Νεράιδας και υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως με έδρα τα Σέρβια.

 

Έψαλαν εν χορώ και καλλίφωνα (με ισοκράτημα) οι ψάλτες: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ, Αριστείδης Σταμάτης, Δήμητρα Κίστη-Βαλωμά.

 

Στο τέλος η Επιτροπή του Ι. Εξωκλησιού μοίρασε σε όλους τους πιστούς εορταστικά εδέσματα – προσφορές οικογενειών από το Βελβεντό και από την Κοζάνη.

 

Την αγιογράφηση του Εξωκλησιού επιμελείται η αγιογράφος Αναστασία Παπαγόρα. Εισφορές – δωρεές (από ιδιώτες ή από συλλόγους στην Ελλάδα ή από την ομογένεια) για την εξόφληση του ξυλόγλυπτου τέμπλου-κόσμημα, να παραδίδονται επί αποδείξει στον ταμία του Εξωκλησιού Ζήνωνα Ι. Τσιουρτιούρη. 

 

Συγχαρητήρια στην Επιτροπή του Εξωκλησιού για την όλη φροντίδα της ιεράς πανηγύρεως. Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος. 30-4-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας