Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Π. Κουκουλόπουλος - Καλαμιά. Το δικαίωμα Ζωής στον τόπο μας.

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Καλαμιάς του Δήμου Κοζάνης από την επικείμενη εγκατάσταση δυο φωτοβολταϊκών πάρκων σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό.

 

Πρόκειται, ως γνωστό, για δυο ΦΒ πάρκα ισχύος 19,9843 MW το καθένα που καταλαμβάνουν έκταση συνολικά 635,9 στρεμμάτων που εγκρίθηκαν με δυο αποφάσεις του τεως συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

 

Όπως φαίνεται πολύ καθαρά στο συνημμένο απόσπασμα του γεωπληροφοριακού χάρτη Καλαμιάς τα δυο πάρκα κυριολεκτικά στραγγαλίζουν την Καλαμιά τόσο με την έκταση τους που υπερβαίνει κατά πολύ αυτή του οικισμού, όσο και με τη γειτνίαση τους καθώς εφάπτονται σε οικίες. Είναι επίσης δεδομένη η αποστέρηση παραγωγικού περιβάλλοντος για τους κατοίκους που ασκούν γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες.

 

Η συγκεκριμένη χωροθέτηση υποβαθμίζει κατάφωρα την ποιότητα ζωής των κατοίκων, προσβάλλει βάναυσα το περιβάλλον, καθίσταται πρόδηλα αντιπαραγωγική και παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου. Είναι κυριολεκτικά απαράδεκτη και επιπρόσθετα αποτελεί συκοφαντική δυσφήμηση των ΑΠΕ που τόσο έχουμε ανάγκη, αλλά και υποχρέωση να προωθήσουμε ως χώρα.

 

Στην περίπτωση της Καλαμιάς αξίζει να προστεθεί ότι αναδεικνύονται όλες οι παθογένειες που πηγάζουν από τη θεσμοθετημένη παράκαμψη της τοπικής αυτοδιοίκησης και την αγνόηση των τοπικών κοινωνιών στη χωροθέτηση και εγκατάσταση των ΑΠΕ. Ταχεία και αποτελεσματική διείσδυση των καθαρών μορφών ενέργειας χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης δε γίνεται.

 

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στην Καλαμιά και έφυγα πιο αισιόδοξος καθώς διαπίστωσα από κοντά την απόφαση των κατοίκων της να υπερασπιστούν το δικαίωμα ζωής στον τόπο τους. Μαζί τους ως το τέλος.

 

 

Ρήγα Φεραίου 8, Κοζάνη

Τηλ. 2461049462

Email: koukoulopoulos@gmail.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας