Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Δημιουργία δικτύου Τυροκόμων Δυτικής Μακεδονίας.

Την αξία και τα οφέλη της συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων του κλάδου αλλά και την αξιοποίηση της προοπτικής των ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας στις αγορές του εσωτερικού και της Ευρώπης, συζήτησαν διεξοδικά οι τυροκόμοι της Δυτικής Μακεδονίας με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη.
            Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών με πρωτοβουλία του κ. Κασαπίδη και συμμετείχαν τυροκόμοι της Δυτικής Μακεδονίας, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα συνεργασίας σε θέματα κοινών ανησυχιών και προβλημάτων. Ο κ. Κασαπίδης πρότεινε τη δημιουργία ενός συλλογικού οργάνου [συνεργατικός σχηματισμός - δίκτυο τυροκόμων (cluster) ή αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία] με διακριτή ταυτότητα και έδρα στη Δυτική Μακεδονία.

            Όπως επεσήμανε ο κ. Κασαπίδης, με την ιστορική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη ΦΕΤΑ, διαμορφώνονται πολύ ευνοϊκές συνθήκες για τη ναυαρχίδα της ελληνικής τυροκομίας και για ολόκληρο τον κλάδο, όπου η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, εφόσον το θέλουν και οι ίδιοι οι τυροκόμοι.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, με την σύσταση και τη λειτουργία του συλλογικού αυτού οργάνου των τυροκόμων της Δυτικής Μακεδονίας θα επιδιωχθούν:

 

1ον) Η συλλογική αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων και αδυναμιών του κλάδου.

2ον) Η συνολική και ολοκληρωμένη προβολή και διαφήμιση των πιστοποιημένων τυροκομικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας με κοινό σήμα ως προς την προέλευση της πρώτης ύλης και των επιχειρήσεων.

3ον) Ο έλεγχος και η πάταξη φαινομένων νοθείας.

4ον) Η υποστήριξη των τυροκόμων, των γεωργών και των κτηνοτρόφων της Δυτικής Μακεδονίας σε θέματα έρευνας και παραγωγής νέων προϊόντων.

5ον) Συστηματική ενημέρωση και εκπαίδευση στο αντικείμενο της εργασίας τους. Ομοίως και των καταναλωτών σε θέματα ποιότητας και γνησιότητας των προϊόντων.

6ον) Η αξιοποίηση διαφόρων προγραμμάτων που αφορούν επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων του κλάδου, σύμφωνα και με τις νεότερες κατευθύνσεις για πρασίνισμα και βιολογική παραγωγή της Ε.Ε. αλλά και της παγκόσμιας αγοράς.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια σημαντικά έργα βασικής υποδομής ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που κρίνονται αναγκαία για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, με ιδιαίτερη έμφαση στην κτηνοτροφία, σε όλη την Περιφέρεια. Ταυτόχρονα, ο κλάδος της τυροκομίας για τη νέα Περιφερειακή Αρχή αποτελεί μία από τις ισχυρότερες προκλήσεις για ισόρροπη ανάπτυξη και παραγωγής πλούτου και προστιθέμενης αξίας στη Δυτική Μακεδονία. Άλλωστε, είναι τεράστια τα περιθώρια αύξησης του μεριδίου μεταποίησης της αρχικής πρώτης ύλης (αιγοπρόβειο γάλα) που παράγεται στη Δυτική Μακεδονία από τις μεταποιητικές μονάδες της Περιφέρειάς μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντική θα είναι η συμβολή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας, καθώς επίσης και για την αξιοποίηση σημαντικών κονδυλίων που ήδη έχουν προβλεφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη συλλογικών παραγωγικών δράσεων. Αντίστοιχες δράσεις υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, θα προβλεφθούν για χρηματοδότηση και από Περιφερειακά αναπτυξιακά προγράμματα που βρίσκονται υπό εξειδίκευση την περίοδο αυτή. 

Οι προαναφερόμενες επιδιώξεις αποτελούν μέρος συνολικού και ολοκληρωμένου σχεδίου για τον αγροτικό τομέα που ενσωματώνονται στο όραμα της Περιφερειακής Αρχής, για την ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας ως Κέντρου Παραγωγής και Εμπορίας ΦΕΤΑΣ και άλλων Π.Ο.Π τυροκομικών προϊόντων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, κατά τον κ. Κασαπίδη, την καθιέρωση της Δυτικής Μακεδονίας ως τόπου και χώρου αναφοράς στον κλάδο της τυροκομίας για ολόκληρη την Ελλάδα. Ειδικότερα για τη ΦΕΤΑ και άλλα Π.Ο.Π. ελληνικά τυριά η απήχηση θα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και χώρες της υφηλίου με μεγάλη κατανάλωση σε τυριά απομιμήσεις φέτας, με τεράστια οφέλη για την τοπική οικονομία.            

Καταθέτοντας τις δικές τους απόψεις, οι τυροκόμοι που συμμετείχαν επικρότησαν την πρόταση του Περιφερειάρχη και εκδήλωσαν  ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο συλλογικό αυτό όργανο.

Καταλήγοντας στη συνάντηση που συμμετείχαν και οι Αντ/ρχες Επιχειρηματικότητας κ. Γ. Βαβλιάρας και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Ν. Λυσσαρίδης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λ. Χατζηζήσης, συγκροτήθηκε επιτροπή για να επεξεργαστεί και να  προετοιμάσει τις επόμενες ενέργειες, ενόψει της ιδρυτικής συνάντησης του συλλογικού οργάνου, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου που θα γίνει ως τα τέλη Νοεμβρίου σε χώρο που θα αποφασισθεί.       

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας