Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Ανοιχτή επιστολή του Δημήτρη Καραθανάση με θέμα: Ο Ψηφιακός Μεσαίωνας της ευρύτερης περιοχή της Κοζάνης.

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ να ΠΑΡΕΜΒΕΙ για ΛΥΣΗ ;

Ανοιχτή επιστολή

κ.κ. Βουλευτές Ν. Κοζάνης,

κ. Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας

κ. Δήμαρχε Κοζάνης,

κ.κ. λοιποί εμπλεκόμενοι, που με οποιοδήποτε τρόπο μπορείτε να παρέμβετε.

Εδώ κι ένα χρόνο που οι ανάγκες ψηφιακών επικοινωνιών έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω πανδημίας, στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης αλλά και σε συνοικίες εντός της πόλης, η ποιότητα συνδεσιμότητας από τις εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αντί να βελτιώνεται, υπολείπεται κατά πολύ των αναμενόμενων προσδοκιών των πελατών τους.

Τα πράγματα φαίνεται να είναι όχι απλά στάσιμα αλλά σε διαρκή επιδείνωση μήνα με το μήνα.

-      Αυτή τη στιγμή σε Δημοτικές Ενότητες πέριξ της Κοζάνης οι οποίες βρίσκονται σε ακτίνα 3 έως 10 χιλιομέτρων, όπως Καρυδίτσα, Χαραυγή, Δρέπανο, Βατερό, Λευκόβρυση κ.α., εν έτει 2021, όπως και σε πολλές συνοικίες της πόλης της Κοζάνης, Σκ΄ρκα, Ξενία και αλλού, η παροχή ασύρματου ΙΝΤΕΡΝΕΤ 3G – 4G χαρακτηρίζεται ανεπαρκέστατη σε σημείο που στην ουσία δεν υφίσταται κανονική (ή και καθόλου) πρόσβαση στο διαδίκτυο.

-      Σ αυτές τις περιοχές (και όχι μόνο) επίσης, ΔΕΝ έχει ανάπτυχθεί και εγκατάσταθεί δικτύο οπτικής ίνας το οποίο θα παρέχει ΙΝΤΕΡΝΕΤ αξιοπρεπών επιδόσεων. Και είναι αβέβαιο το ΠΟΤΕ αυτό θα δρομολογηθεί – και αν η μέριμνα έχει ληφθεί, έχει κολλήσει ίσως σε γραφειοκρατικά γρανάζια Ελλάδας και Βρυξελλών και για έργα που προφανώς θα κάνουν πολλά χρόνια να ωριμάσουν να δημοπρατηθούν και να ολοκληρωθούν. Ακούμε διαρκώς για το πρόγραμμα UltraFast BroadBand (UFBB) το οποίο υποτίθεται πως θα λύσει το πρόβλημα των προαναφερόμενων οικισμών και Δημοτικών Ενοτήτων για παροχή υψηλών ταχυτήτων πρόσβασης αλλά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για πιθανό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εξέλιξης και φυσικά ΚΑΜΙΑ δέσμευση.

-      Τραγελαφική περίπτωση η Δημοτική ενότητα Άνω Κώμης όπου έχουν αντικατασταθεί οι 2 κόμβοι με καμπίνες (δλδ ταχύτητες 50Mbps και άνω) ενώ έχει παραμείνει παλαιού τύπου ο τρίτος κόμβος παρέχοντας ταχύτητες από 2 έως 8 MBps (στην καλύτερη περίπτωση) διχοτομώντας έτσι τον οικισμό σε 2 κομμάτια κυριολεκτικά.

-      Ταυτόχρονα, στις ίδιες περιοχές είναι εγκατεστημένες και προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον ψηφιακό 21ο αιώνα δεκάδες μικρές αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες η επικοινωνία πραγματοποιείται πολλές φορές μόνο μέσω τηλεφώνου.

-      Ειδικά από την χρονική στιγμή που ολοκληρώθηκε η μετάβαση των δικτύων DIGEA σε νέες συχνότητες και ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη η τηλεκπαίδευση των μαθητών και η εξ αποστάσεως εργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η χρήση ασύρματου ΙΝΤΕΡΝΕΤ 3G – 4G παρέμενε και παραμένει πρακτικά και ουσιαστικά ανέφικτη.

-      Πέρα από όλα αυτά, οι προβλέψεις στον εργασιακό και εκπαιδευτικό χώρο για τους τελευταίους μήνες του 2021 προμηνύουν την επάνοδο της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας τουλάχιστον σε ένα σημαντικό ποσοστό.  Τα παιδιά, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις των περιοχών αυτών θα κληθούν ξανά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις με την χρήση ΙΝΤΕΡΝΕΤ της περασμένης εικοσαετίας, μέχρι 3-4 Μbps, την ίδια στιγμή που στην Αθήνα ακόμα και στα απλά νοικοκυριά προσφέρονται ταχύτητες 200 ή και 1000 Μbps. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα Σέρβια Κοζάνης π.χ. το ασύρματο ΙΝΤΕΡΝΕΤ 4G αγγίζει τα 70Mbps (και ΜΠΡΑΒΟ) ενώ στην πόλη της Κοζάνη στις ώρες αιχμής καταγράφονται ταχύτητες μόλις 1Mbps καθιστώντας αδύνατη την εργασία.

-      Επίσης τρομερό φαινόμενο απαξίωσης, είναι οι περιπτώσεις Δημοτικών Μητροπολιτικών Δικτύων (ΜΑΝ) ιδιοκτησίας των Δημοτικών Ενοτήτων, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους από την κατασκευή τους. Ως συνέπεια αρκετές νευραλγικές δημοτικές και περιφερειακές υπηρεσίες (όπως Νοσοκομεία, δημοτικά καταστήματα, πολεοδομίες, κ.ά) να ταλαιπωρούνται από βλάβες οι οποίες θα είχαν αποφευχθεί με μια ανανέωση του δικτύου που δεν έγινε ποτέ εδώ και χρόνια.

κ.κ. Βουλευτές, κ. Δήμαρχε Κοζάνης και λοιποί εμπλεκόμενοι που με οποιοδήποτε τρόπο μπορείτε να παρέμβετε στην επιτροπή τηλεπικοινωνιών, στον ΟΤΕ, σε VODAFONE, WIND, COSMOTE και οπουδήποτε αλλού χρειάζεται, προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία που αποτελεί τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία και υποστήριξη μαθητών, σχολείων, υπηρεσιών, εργαζομένων, επιχειρήσεων αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη της περιοχής μας, κρατώντας μας εγκλωβισμένους σε Ψηφιακό Μεσαίωνα.

Ζούμε σε μια περιοχή που προφανώς έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της KAI στο θέμα των ψηφιακών υποδομών, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας οι οποίες απολαμβάνουν εδώ και χρόνια τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υψηλότερων προδιαγραφών και μπορούν να προοδεύουν ως κοινωνίες μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

Άμεσα λοιπόν :

1.   Να απαιτηθεί να γίνει ενίσχυση αλλά και να πληθύνουν οι σταθμοί βάσης κινητής 4G για την καλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη της περιοχής πόλης Κοζάνης και πέριξ Δημοτικών Ενοτήτων. Είναι σύντομη διαδικασία και εντός 1-2 μηνών θα έχουμε αποτελέσματα.

2.   Να απαιτηθεί συνδεθούν με οπτική ίνα όλες οι Δημοτικές Ενότητες άμεσα, καθώς και να δοθεί από Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΣΑΦΕΣ χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του project UltraFast BroadBand (UFBB), αλλά κυρίως και ποιους οικισμούς και περιοχές πόλεων του νομού μας αυτό περιλαμβάνει, και ποιους αφήνει εκτός (ακόμα δε δόθηκαν ούτε προσφορές για το έργο αυτό)..

3.   Μπροστά στην επικείμενη κατάργηση του 3G δικτύου θα πρέπει να ενταθεί η κάλυψη και οι ταχύτητες του 4G δικτύου. Έχοντας στο μυαλό μας την έλευση του 5G Να απαιτηθεί η Δέσμευση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων να υποχρεούνται στην πληθυσμιακή κάλυψη ανά Νομό (95%-98%) και όχι πληθυσμιακή κάλυψη όλης της χώρας 95%-98% που είναι τώρα αφήνοντας το Νομό μας και τη Δυτική Μακεδονία στα ¨ψηφιακά αζήτητα¨..

4.   Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολλαπλότητα παρόχων σε καμπίνες πρόσβασης εντός πόλης και οικισμών Π.χ. στην πόλη της Κοζάνης οι καμπίνες είναι ιδιοκτησίας Vodafone ενώ στις πέριξ ενότητες οι καμπίνες είναι άλλου παρόχου. Πρέπει Να απαιτηθεί να θεσμοθετηθεί μια διαδικασία όπου όλοι οι τελικοί πελάτες να έχουν την ίδια αντιμετώπιση και δικαιώματα σε παροχή αλλά και διαχείριση βλαβών. Και όχι να χωρίζονται σε γειτονιές ανάλογα με το σε ποιον πάροχο ανήκει η τηλεπικοινωνιακή καμπίνα της γειτονιάς.

5.   ΝΑ απαιτηθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο εκσυγχρονισμός του ενεργού εξοπλισμού μητροπολιτικών δικτύων ΜΑΝ πόλεως Κοζάνης κλπ καθώς κα να συναφθεί σύμβαση συντήρησης και διαχείρισης βλαβών με τους αναδόχους.

 

Η ΑΜΕΣΗ και ΕΠΙΜΟΝΗ παρέμβασή σας είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ.

Το Χειμώνα θα είναι αργά…

 

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Δημήτρης Στέργιου Καραθανάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας