Η μελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2017.Μέσα στο διάστημα των τελευταίων επτά μηνών (ενώ σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις έργων στην περιοχή μας χρειάστηκαν χρόνια) ολοκληρώθηκε ο φάκελος του έργου χάρις στις επίπονες προσπάθειες των στελεχών του Δήμο και των μελετητών, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε:
· Την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη που από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε από το Δήμαρχο Βοΐου Χρήστο Ζευκλή, στήριξε την προσπάθεια μας, αρχικά επισκεπτόμενη η ίδια το μνημείο και έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την αποκατάσταση του, υπερτονίζοντας την αρχιτεκτονική και την ιστορική του αξία, και στην συνέχεια με την έμπρακτη βοήθεια της ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια.
· Τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και ιδιαιτέρως την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.
· Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης) που θα αναλάβει την επίβλεψη του έργου της αποκατάστασης του δομήματος του αρχοντικού, αφού δεν υπάρχει η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βοΐου.
· Τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου πολιτικό μηχανικό Δρ Κώτσικα Λάζαρο για το συντονισμό του όλου εγχειρήματος
Το Αρχοντικό Μανούση – Δούκα Τζάτζα είναι κτισμένο το 1763 από τους αδερφούς Γεώργιο και Θεόδωρο Μανούση. Τα δύο αδέρφια δημιούργησαν εμπορικό οίκο στην Βιέννη και ήταν δραστήρια μέλη της εκεί Ελληνικής Κοινότητας. Από την αυτοκρατορική αυλή της Αυστροουγγαρίας τους απονεμήθηκε το 1826 τίτλος ευγενείας (Manoussi von Ohabizha). Απόγονοι της οικογενείας, ήταν ο Εθνικός Ευεργέτης και πανεπιστημιακός Θεόδωρος Μανούσης, ο λόγιος Αθανάσιος Μανούσης, η Ιρένα Μανούση von Ohabitza σύζυγος του Έλληνα Πρωθυπουργού Δημητρίου Μάξιμου στην οποία χρωστά την ύπαρξη του το Μέγαρο Μαξίμου, o γιατρός Alessandro Manoussi von Ohabitza (1836-1914) που διατέλεσε διευθυντής του Δημοτικού Νοσοκομείου της Τεργέστης, έγραψε πλήθος επιστημονικών εργασιών και υπήρξε Ευεργέτης της εκεί Ελληνικής Κοινότητας, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας θεατρικών έργων JeanManoussi (1868-1919), η Μαρία Μανούση που νυμφεύτηκε τον ιστορικό, πολιτικό και λογοτέχνη Παύλο Καλλιγά.
Το Αρχοντικό Μανούση είναι ένα μνημείο με εντυπωσιακό ζωγραφικό και ξυλόγλυπτο διάκοσμο, που επέλεξε μάλιστα ο Φώτης Κόντογλου να αντιγράψει ζωγραφικές του παραστάσεις, και με πλούσια ιστορία.
Το Αρχοντικό Μανούση κατοικήθηκε από την οικογένεια Δούκα Τζάτζα έως το 1937 οπότε απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και κηρύχτηκε προστατευόμενο μνημείο. Από τα τέλη του 2017 ανήκει στο Δήμο Βοΐου. Εφόσον εγκριθεί η πρόταση του Δήμου Βοΐου και ολοκληρωθεί το έργο, το Αρχοντικό Μανούση θα λειτουργήσει ως επισκέψιμο μνημείο όπως συμβαίνει από το 2017 με το Αρχοντικό της Πούλκως που έχει δεχθεί ως τώρα περισσότερους από 10.000 επισκέπτες.
Ελπίζουμε πως η λειτουργία του Αρχοντικού Μανούση ως επισκέψιμο μνημείο, μαζί με το Αρχοντικό Πούλκως, με το Αρχοντικό Μαλιόγκα (Αργυριάδη), το Αρχοντικό Νεραντζόπουλου (Χατζηγιάννη – Σαχίνη) και το Αρχοντικο Τζώνου που θα αποκατασταθούν από το ΥΠΠΟΑ, σε συνέργια με τις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος Βοΐου, θα δώσουν μια νέα δυναμική στην τουριστική ανάπτυξη του Βοΐου και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου