Τα δεδομένα σήμερα είναι ακόμα πιο δυσμενή καθώς κάθε μήνα απολύονται εκατοντάδες εργαζόμενοι που δούλευαν είτε στην κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V, είτε στους εργολάβους της ΔΕΗ, το αντικείμενο των οποίων συρρικνώθηκε δραματικά μετά την απόφαση της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Στους πίνακες του ΟΑΕΔ θα έχουν προστεθεί κοντά 4.000 άνεργοι μέχρι τα τέλη του 2021 και κάποιες εκατοντάδες, οι πιο εξειδικευμένοι, αναζητούν ήδη εργασία σε άλλες περιοχές της χώρας ενισχύοντας τον φαύλο κύκλο ανεργίας-πληθυσμιακής αφαίμαξης.
Από την αρχή της κρίσης, το 2010, ο κόσμος της αγοράς ζει σιωπηλά το δικό του δράμα καθώς έμποροι, επαγγελματίες και επιστήμονες δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα για να κρατήσουν όρθια την επιχείρηση ή τη δραστηριότητα τους με όρους που δεν έχουν όμοιο τους πουθενά στη χώρα. Παλεύουν σε μια περιοχή όπου ουσιαστικά επιβλήθηκε ένα 4ο μνημόνιο το 2015 και ένα 5ο το 2019. Μαζί τους παλεύουν και αγωνιούν χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.
Το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα ντόμινο λουκέτων στις τοπικές επιχειρήσεις είναι πολύ κοντά, όπως έδειξε η πρώτη φάση της πανδημίας και ισοδυναμεί με τον αργό θάνατο της περιοχής.
Σε αυτή την πραγματικότητα επιβλήθηκε στην Π.Ε. Κοζάνης το δεύτερο lockdown και μάλιστα με τη μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια πανελλαδικά. Κατά συνέπεια ανάλογης σοβαρότητας χρειάζεται να είναι τα μέτρα οικονομικής στήριξης, με στοχευμένες παρεμβάσεις και ιεραρχημένες προτεραιότητες:
▪ τη διατήρηση των θέσεων εργασίας
▪ την ενίσχυση των ανέργων
▪ την ενίσχυση των Αγροτών
▪ την ανακούφιση επιχειρήσεων, επαγγελματιών, επιστημόνων και
▪ την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας
Με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τα υφιστάμενα εργαλεία και τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους προτείνονται τα πιο κάτω μέτρα.
1.Το κράτος καλύπτει για το 2021 το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Στο μέτρο περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις που παρότι δεν έκλεισαν, παρουσιάζουν μείωση τζίρου. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι καμία απόλυση για 12 μήνες και καμία δυσμενής μετατροπή των συμβάσεων εργασίας στο ίδιο διάστημα. (Κόστος 40 εκ ευρώ - πρόγραμμα SURE).
2. Έκτακτο επίδομα 500 ευρώ στους 15.000 μακροχρόνια ανέργους για την τόνωση της αγοράς (κόστος 7,5 εκ ευρώ-εθνικοί πόροι) τον Ιανουάριο.
3. Έκτακτο επίδομα (2η δόση) στην ίδια κατηγορία το Πάσχα με εισοδηματικά κριτήρια από 500-1500 ευρώ (κόστος 15,0 εκ ευρώ-εθνικοί πόροι).
4. Άμεση καταβολή τηςειδικής ενίσχυσης επαγγελματιών για τις 22 μέρες από 16/10-6/11 (μέτρα ενίσχυσης-επίπεδο 4) και ομοίως για όλους τους επιστήμονες.
5.Έκτακτο επίδομα θέρμανσης οικογενειών ΑΜΕΑ μέχρι 1.000 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια.
6.Μη καταβολή τέλους επιτηδεύματος το 2021 για όλους ανεξαίρετα τους υπόχρεους.
7.Στην 5η επιστρεπτέα προκαταβολή που αφορά το 4μηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου όλοι ανεξαίρετα οι επαγγελματίες λαμβάνουν τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Το μέτρο αναφέρεται στους επαγγελματίες για τους οποίους ο αλγόριθμος που εφαρμόζεται καταλήγει σε ποσά μικρότερα των 2.000 μέχρι μηδενικά (Ταμείο Ανεργίας επαγγελματιών).
8.Ειδικά για τον κλάδο της εστίασης προτείνεται επιχορήγηση στο 30% του τζίρου που είχε δηλώσει κάθε επιχείρηση το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019 και αναλογική εφαρμογή για τις νέες επιχειρήσεις.
9.Συμμετοχή των αγροτών της περιοχής στην 5η επιστρεπτέα προκαταβολή με ενιαία δήλωση τζίρου του 2020 και υπολογισμό των ποσών σε σύγκριση με το τζίρο του 2019 και ανάλογη εφαρμογή στους αγρότες ειδικού καθεστώτος. Ποσά που τυχόν έχουν εισπραχθεί σε προηγούμενες δόσεις συμψηφίζονται.
10.Αύξηση στα 100 εκ. ευρώ του προγράμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων της Περιφέρειας και ειδικό υποπρόγραμμα αποκλειστικά για τις νέες αλλά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 10.000 ευρώ (ΕΣΠΑ).
11.Η αναστολή των πάσης φύσεως υποχρεώσεων που αποφασίστηκε είτε πρόκειται να αποφασιστεί για όλη τη χώρα να παραταθεί για 6 επιπλέον μήνες στην ΠΕ Κοζάνης . Ειδική μέριμνα επιβάλλεται να υπάρξει για τις εισφορές ΕΦΚΑ των επαγγελματιών αντίστοιχη με αυτή της άνοιξης όπως και με την παράταση του μέτρου μείωσης ενοικίου για 3 επιπλέον μήνες.
12.Μείωση 30% στα τέλη κυκλοφορίας των ΦΔΧ και 20% στα Ε.I.Χ με έδρα την Π.Ε. Κοζάνης και δυνατότητα τμηματικής καταβολής (4 δόσεις) για όλα τα οχήματα της Π.Ε Κοζάνης συμπεριλαμβανομένων και των Ι.Χ.
13.Αύξηση προϋπολογισμού στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ από τα 90 στα 300 εκ ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία. Είναι το πλέον αποτελεσματικό μέτρο ενίσχυσης της απασχόλησης και επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας και το μοναδικό που μέχρι σήμερα έχει προταθεί συγκεκριμένα (ΕΣΠΑ).
Τέλος, τονίζουμε τη θέση μας για την προτεραιότητα εμβολιασμού ειδικών ομάδων αλλά και περιοχών που έχουν τη μεγαλύτερη διασπορά του ιού με την Π.Ε.Κοζάνης στην πρώτη γραμμή.
Ν.Ε. Κοζάνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου