Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Αγρότες Βελβεντού: Ζητούν αποζημίωση τύπου… Ιανού

του Ζήση Πιτσιάβα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Για δύο μέτρα και δύο σταθμά κάνουν λόγο μιλώντας στον «Π», μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού, μετά τη ψήφιση τροπολογίας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τις αποζημιώσεις παραγωγών που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα την περίοδο 17-19 Σεπτεμβρίου.

Οι αποζημιώσεις αφορούν τις καταστροφές από τον περίφημο «Ιανό»

που έπληξε αρκετές περιοχές της χώρας όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς και η ΠΕ Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου, Λευκάδας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Η τροπολογία που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας προβλέπει αύξηση του ορίου αποζημίωσης στο 100% από το 80% στο ασφαλιζόμενο κεφάλαιο, απαλλαγή τελών εκτίμησης για τους αγρότες, επιχορήγηση του ΕΛΓΑ για τα έτη 2018 και 2019, καθώς και τη δυνατότητα προκαταβολής έναντι της αποζημίωσης.

Όπως τονίζουν αγρότες της περιοχής, οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ορθώς πάρθηκαν για τις συγκεκριμένες περιοχής, θα έπρεπε όμως να καλύψουν και παραγωγούς που επλήγησαν σε άλλα σημεία της χώρας, με το Βελβεντό να αναμένει πως θα αποζημιωθούν οι καλλιέργειες ροδάκινων που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και το χαλάζι Ιουλίου και Αυγούστου.

Στην περίπτωση των περιοχών που επλήγησαν από τον «Ιανό» η εξόφληση των αποζημιώσεων εκτιμάται πως θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις η προκαταβολή θα μπει τον ερχόμενο Απρίλιο, με την εξόφληση να ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.

Το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες έχει διευκρινίσει, πως η συγκεκριμένη τροπολογία είναι «ειδικού σκοπού» και δεν αφορά απλώς μια γεωργική καταστροφή, αλλά μια γενικότερη η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί κατ’ εξαίρεση.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας