Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Διεκδικούμε όλα αυτά που σήμερα έχουμε ανάγκη και μπορεί η πρόοδος της επιστήμης να μας εξασφαλίσει

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η λειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας, αλλά και τα μορφωτικά τους

δικαιώματα. Στοιβάζει τα παιδιά μας σε ακατάλληλα σχολικά κτήρια, σε πολυπληθή τμήματα. Δεν προσλαμβάνει το αναγκαίο μόνιμο και βοηθητικό προσωπικό και μας υποχρεώνει να χρυσοπληρώνουμε εμείς οι γονείς τα test για τον covid-19 για να μπορούν τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία στην περίπτωση που αρρωστήσουν.

Η εφαρμογή του νέου lockdown στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και όπου αλλού εφαρμοστεί δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Κυβέρνηση, υπουργείου παιδείας, υγείας αλλά και οι τοπικές αρχές όλο το προηγούμενο διάστημα αντί να εκμεταλλευτούν την «πίστωση χρόνου» που τους έδωσε ο λαός για να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, εντείνουν την επίθεση στο μυαλό της νεολαίας και των εργαζομένων ότι αυτοί φταίνε για τη διασπορά του κορονοϊού.

Όταν ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του είπε ότι το δίλημμα είναι «αυτοπροστασία ή καραντίνα», στην ουσία ομολογεί ότι το κράτος δεν πρόκειται να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας. Το δεύτερο σκέλος του εκβιασμού είναι ότι αν αυτό δεν λειτουργήσει έρχεται πάλι εγκλεισμός και στη συνέχεια και στη συνέχεια ο λογαριασμός για τα «σπασμένα της οικονομίας». Τα ειδικά περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «σε περιοχές με μικρότερες αντοχές και δυνατότητες του συστήματος υγείας».

Στο Μαμάτσιο Νοσοκομείο η παθολογική κλινική έχει μετατραπεί για να δέχεται περιστατικά covid-19, ενώ τα παθολογικά περιστατικά έχουν διασκορπιστεί σε άλλα τμήματα, ακόμα και στη μαιευτική με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών όσο και των εργαζομένων.

Στο Μποδοσάκειο της Πτολεμαΐδας που είναι και νοσοκομείο αναφοράς covid οι ελλείψεις καλύπτονται με μετακινήσεις γιατρών αλλά και νοσοκόμων.

Η κυβέρνηση επιχειρεί όλο και πιο προκλητικά να συσκοτίσει και να μεταθέσει τις δικές της τεράστιες ευθύνες στο λαό για τη νέα πανδημική έξαρση, τις ευθύνες της για την πολιτική που βάζει πάνω από την υγεία των εργαζομένων και του λαού τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Για άλλη μια φορά επιστρατεύεται η περιβόητη “ατομική ευθύνη” και η προβολή μιας εικονικής πραγματικότητας για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την αντιλαϊκή πολιτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων σε όλους τους κρίσιμους τομείς για την υγεία και τη ζωή των εργατικών λαϊκών οικογενειών.

Εξίσου προκλητική είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μας πείσει ότι τα σχολεία είναι ασφαλή, παρότι δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την λειτουργία τους σε περίοδο πανδημίας. Σε αίθουσες κλουβιά στοιβάζονται πάνω από 25 μαθητές ενώ στα ολοήμερα τμήματα υπάρχουν μαθητές δύο και τριών τάξεων.

Βασική προϋπόθεση για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών είναι να εξασφαλιστεί η καθαριότητα των σχολείων. Είναι αδύνατον να εξασφαλιστεί όταν οι καθαρίστριες στο Δήμο Εορδαίας υπολείπονται κατά τρεις από πέρυσι και μάλιστα καθαρίστριες που είχαν μόνιμη και σταθερή δουλειά ενώ οι 45 καθαρίστριες με μίσθωση έργου αντικαταστάθηκαν με αντίστοιχες μερικής και πλήρης απασχόλησης.

Η εξέλιξη της πανδημίας στη περιοχή μας και η αύξηση των κρουσμάτων αποδεικνύουν περίτρανα την επικαιρότητα των αιτημάτων και ων διεκδικήσεων των υγειονομικών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας.

Το σύνθημα «Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Καμία αναμονή. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η διεκδίκηση και ο αγώνας για:

Ø  Στελέχωση τώρα του  δημοσίου συστήματος υγείας με μόνιμο και σταθερό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Άμεση λειτουργία της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κοζάνης , με πλήρη στελέχωση, ενίσχυση της ΜΕΘ στο Μποδοσάκειο. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα για τη πραγματοποίηση διαγνωστικών test και την ενίσχυση όλων των κλινικών σε μέσα και προσωπικό. (πχ Παθολογική)

Ø  Τώρα αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Έκτακτο κονδύλι για μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Μαζικές προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας των σχολείων. Μαζικά δωρεάν test στους μαθητές και όλο το προσωπικό. Συχνές προληπτικές απολυμάνσεις.

Ø  Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα για την υγεία και την ασφάλειά τους. Μαζικά, επαναλαμβανόμενα test με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Καμία απόλυση. Διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος για όλους. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού για τις ευπαθής ομάδες και για γονείς και κηδεμόνες σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολείων λόγω κρουσμάτων.

Ø  Μέτρα προστασίας για το εισόδημα των μικρών αυτοαπασχολούμενων. Απαλλαγή όλων των πληττόμενων αυτοαπασχολούμενων από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές σε ΔΕΚΟ. Αφορολόγητο στα 12.000€. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος του ΕΝΦΙΑ και της προκαταβολής φόρου.

Καλούμε τις γυναίκες, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους να αγωνιστούν για την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων. Επικαλούνται ότι δεν υπάρχουν λεφτά ενώ την ίδια στιγμή χαρίζουν στους επιχειρηματικούς ομίλους (πχ ΜΜΕ). Ξοδεύουν 4,2 δις. Ευρώ σε εξοπλιστικές δαπάνες για Νατοϊκές ανάγκες και όχι για την άμυνα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας