Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Ο Κορωνοϊός και ο Σταυρός - του Παναγιώτη Καραγιάννη

Έτος
 2020. Αρχές της 3ης χιλιετηρίδας μ.Χ.  Η επιστήμη και η τεχνολογία στο ζενίθ. Διεισδύουν στα μυστικά του σύμπαντος και στον μικρόκοσμο των κυττάρων. Αναλύουν το DNA, κάνουν μεταμοσχεύσεις, ρομποτικές επεμβάσεις, δίνουν τη δυνατότητα ταχύτατης και άμεσης επικοινωνίας στους ανθρώπους από τη μια άκρη του πλανήτη μέχρι την άλλη, ελέγχουν, δια των δορυφόρων, τον καθένα μας πού ταξιδεύει, τι επισκέπτεται, πού δραστηριοποιείται, τι κάνει κάθε στιγμή. Όμως, μέσα σ’ αυτή την εξέλιξη, σ’ αυτή την πρόοδο, παρουσιάζεται, προερχόμενος από την Ασία, το Φεβρουάριο στην Ιταλία και τη Γαλλία, την άνοιξη στην πατρίδα μας και στη συνέχεια σ΄ ολόκληρο τον πλανήτη, ένας ιός, Κορωνοϊό COVID-19 τον ονόμασαν, που μεταδίδεται ταχύτατα από άνθρωπο σε άνθρωπο και που, με συμπτώματα γρίπης- πονοκέφαλο, πυρετό, βήχα, βραχνάδα, δυσκολία στο αναπνευστικό, ανορεξία- οδηγεί χιλιάδες συνανθρώπους μας, σ’ όλο τον πλανήτη, στο θάνατο. Μια πανδημία που μας τρομάζει, καθώς διαπιστώνουμε την αδυναμία μας την επιστημονική, χωρίς φάρμακα και εμβόλιο για την αντιμετώπισή της. Μια πανδημία που αλλάζει την πορεία της ζωής μας.

      Οι ειδικοί, επιδημιολόγοι γιατροί και κυβερνώντες, αναστέλλουν τη λειτουργία των σχολείων, κλείνουν τα καταστήματα, απαγορεύουν την έξοδο και την κυκλοφορία των κατοίκων όλης της χώρας, για να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού. Το έγγραφο μετακίνησης ή το SMS απαραίτητο για την έξοδο από το σπίτι. Οι παραβάτες ελέγχονται από τα όργανα της τάξης και βεβαιώνονται πρόστιμα. Στο τέλος της άνοιξης, με λίγες δεκάδες θύματα στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες όμως παγκοσμίως, τα μέτρα χαλαρώνουν με την ελπίδα όλων πως οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες θα αναστείλουν τη δράση του ιού. Το Σεπτέμβριο όμως ένα νέο κύμα κρουσμάτων παρατηρείται, με αυξητική τάση μάλιστα . Τα νοσοκομεία γεμίζουν ασθενείς και τα θύματα ξεπερνούν τα 600 τέλος Οκτωβρίου. Νέα μέτρα τοπικού και γενικού χαρακτήρα τώρα για να αποσοβηθεί το κακό, μάσκες παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, lockdown σε περιφέρειες που παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων. Ενόψει του χειμώνα και χωρίς ελπίδα σύντομης κυκλοφορίας του εμβολίου ο Θεός να μας φυλάει.

       Ο Κορωνοϊός λοιπόν αποδεικνύεται ένας μεγάλος Σταυρός.

     --Σταυρός για τους ανθρώπους που ασθενείς στο κρεβάτι του πόνου στις ΜΕΘ υποφέρουν διασωληνωμένοι, ελπίζοντας βέβαια στο θαύμα. Στις δύσκολες αυτές ώρες και μέρες είναι μόνοι τους  χωρίς την παρουσία συγγενικού τους προσώπου να τους κρατά το χέρι, να τους λέει ένα λόγο παρηγοριάς, μόνοι τους με τα μάτια στραμμένα ικετευτικά στους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

     --Σταυρός για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές  που αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες πάνω από τους ασθενείς ενώ κινδυνεύουν και οι ίδιοι να μολυνθούν. Σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να επιλέξουν ποιος ασθενής θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος θα αφεθεί να πεθάνει.

      --Σταυρός για τους συγγενείς των ασθενών που δε μπορούν να πλησιάσουν στο Νοσοκομείο κοντά στον άνθρωπό τους για στήριξη και παρηγοριά. Μεγαλύτερος Σταυρός γι’ αυτούς, όταν ο άνθρωπός τους αφήσει την τελευταία του πνοή και δεν μπορούν να του δώσουν τον «τελευταίον ασπασμόν», πριν την ταφή. Ούτε να τον δουν δε μπορούν, το φέρετρο είναι κλειστό. Σταυρός μεγάλος για τους συγγενείς αφού σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές του πένθους δε μπορούν να έχουν κοντά τους φίλους, συγγενείς, συμπατριώτες.

      --Σταυρός η πανδημία για τους Αρχιερείς και τους Ιερείς που έχουν, με απόφαση των ειδικών, τους ναούς μας κλειστούς ή που λειτουργούν με συγκεκριμένο αριθμό πιστών.

       --Σταυρός και για τον ορθόδοξο λαό που στερείται  τον εκκλησιασμό και την Θεία Κοινωνία των Αχράντων Μυστηρίων, ιδιαίτερα την περίοδο της μεγάλης γιορτής της Αναστάσεως του Χριστού μας.

       --Σταυρός λοιπόν η πανδημία, που έχει ακόμα πολλές παραμέτρους «ων ουκ έστιν αριθμός» (Οικονομικές, Κοινωνικές, εκπαιδευτικές, εργασιακές , Ψυχολογικές, …..)

      Πώς όμως θα αντιμετωπίσουμε αυτόν τον μεγάλο Σταυρό, αυτή τη δοκιμασία; Πρώτα εφαρμόζοντας τις συστάσεις των ειδικών, κάνοντας υπομονή, με την ευχή και την ελπίδα οι επιστήμονες να βρουν σύντομα το κατάλληλο φάρμακο και το εμβόλιο. Παράλληλα όμως  με έντονη προσευχή στο φιλάνθρωπο Θεό και με βεβαία και ασφαλή την ελπίδα μας σ΄ αυτόν που είναι πάντα παρών σε κάθε δυσκολία και δίνει λύσεις. Ας μην ξεχνάμε ποτέ πως «μετά τη δύση υπάρχει η ανατολή, μετά το σκοτάδι το γλυκοχάραμα και το φως, μετά από κάθε σταύρωση, μία ΑΝΑΣΤΑΣΗ», όπως γράφει ένας Αγιορείτης μοναχός.

                                                      Κοζάνη 29-10-2020
                                                   Καραγιάννης Παναγιώτης - Θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας