Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Εορδαίας: Για την τηλεθέρμανση

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Εορδαίας στην συνεδρίασή στις 23-4-2019 συζήτησε στο πρώτο θέμα «Την παροχή σύμφωνης γνώμης για την ανάθεση από τη ΔΕΗ προς την ΤΕΡΝΑ της εκτέλεσης μετασκευών στην μονάδα V για την σύνδεση με την τηλεθέρμανση». Η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χόλμπα Αντωνία ψήφισε λευκό και εξήγησε:
Διαφωνούμε με την χρηματοδότηση του έργου από τη ΔΕΤΗΠ και την μετακύλιση
του κόστους στους καταναλωτές. Ήδη αγοράζει τη μεγαβατώρα προς 5,5 ευρώ και την πουλάει προς 42 ευρώ.
Από τον σχεδιασμό της η μονάδα V  θα είναι ηλεκτρικής ισχύος 660 MW, αλλά και 140 MW θερμικής ισχύος για τη διασφάλιση της τηλεθέρμανσης. Είναι απορίας άξιο γιατί χρειάζεται να πληρωθούν επί πλέον ποσά για μετασκευές.
Ο λαός της Εορδαίας δεν θα ανεχτεί να του φορτώσουν νέα βάρη
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι θα κληθούν να πληρώσουν για το 2019 1 δισεκατομμύριο επί πλέον φόρους. Πληρώνουν το 94% των άμεσων φόρων (με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ). Αντίθετα τα νομικά πρόσωπα πληρώνουν το 6% των κερδών τους.
Το ΚΚΕ, ήδη από τη δεκαετία του ’90 είχε αποκαλύψει και προειδοποιήσει ότι η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σημαίνει πανάκριβα τιμολόγια και ενεργειακή φτώχεια για το λαό, βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων του κλάδου, ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας για να εξασφαλίζονται υψηλά κέρδη και φθηνό ρεύμα για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Στόχος της απελευθέρωσης δεν ήταν η ευημερία του λαού, αλλά η δημιουργία κερδοφόρων πεδίων τοποθέτησης των υπερσυσσωρευμένων ιδιωτικών κεφαλαίων των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις παραπάνω προειδοποιήσεις. Λίγες μέρες λειτουργίας απομένουν στις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς καθώς είναι προγραμματισμένη η σταδιακή τους απόσυρση.
Μπροστά σ’αυτό το ενδεχόμενο αναδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, αλλά και της τοπικής διοίκησης (περιφέρειας, δήμου) που αφήνουν «ανοχύρωτα» τα λαϊκά νοικοκυριά μπροστά σε έναν τέτοιο κίνδυνο. Όλοι τους συμφώνησαν και συμφωνούν με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την Ε.Ε. και τις κατευθύνσεις της, την στρατηγική της ανταγωνιστικότητας. Συνέβαλαν στο να προωθηθεί αυτή η πολιτική με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις. Η όποια αντίθεσή τους είχε να κάνει με τη μορφή της ιδιωτικοποίησης, ανάλογα με ποια επιχειρηματικά συμφέροντα στήριζε ο καθένας.
Διαχρονικά προσπαθούσαν να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της ΔΕΗ A.E. και των υπόλοιπων μονοπωλιακών ομίλων. Αυτά τα συμφέροντα είναι που οδήγησαν το 2018 στο να ξοδευτούν αρκετές από τις υπολειπόμενες ώρες λειτουργίας των ΑΗΣ την καλοκαιρινή περίοδο, γιατί αυτό εξυπηρετούσε την κερδοφορία του ομίλου της ΔΕΗ A.E. και γενικότερα τα συμφέροντα των ομίλων για φθηνό ρεύμα.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση αν διακοπεί η λειτουργία της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας. Ο κίνδυνος διακοπής της τηλεθέρμανσης επιβεβαιώνει ότι μπροστά στα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων οι λαϊκές ανάγκες «πάνε περίπατο»
Είναι άμεση προτεραιότητα για τα λαϊκά νοικοκυριά να μην μείνουν ούτε μια μέρα χωρίς τηλεθέρμανση.
Να παλέψουν και να το επιβάλλουν κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου – τοπικής διοίκησης.
Να μην διανοηθεί η κυβέρνηση να αφήσει τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στον «αέρα».

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής να μην αποδεχτεί μοιρολατρικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να μην παγιδευτεί στα ψευτοδιλήμματα που του ετοιμάζουν. Να γίνει υπόθεση όλων των μαζικών φορέων της περιοχής (Σωματείων, Συλλόγων κλπ.) η οργάνωση και πάλη για:
·         Η Ενέργεια – θέρμανση να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Να αξιοποιηθεί υπέρ μιας φιλολαϊκής ανάπτυξης, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.
·         Ούτε μία μέρα χωρίς τηλεθέρμανση στο δήμο Εορδαίας. Να συνδεθούν άμεσα με το δίκτυο τηλεθέρμανσης οι Εργατικές Κατοικίες, η Καρδιά και τα χωριά (Αγ. Χριστόφορος, Καρυοχώρι κλπ)
·         Δραστική μείωση των τιμολογίων της λαϊκής κατανάλωσης, να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα και τα πράσινα τέλη υπέρ των επενδυτών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
·         Να αντικατασταθούν οι παλιές θερμικές μονάδες με σύγχρονους λιγνιτικούς σταθμούς, με αυξημένο βαθμό απόδοσης.
·         Να μην παραδοθούν τα λιγνιτωρυχεία και τα λιγνιτικά αποθέματα σε ιδιωτικούς ομίλους.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Χόλμπα Αντωνία
25/4/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας