Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Απόλυτα πετυχημένη η αντιφασιστική εκδήλωση στις 20/4 στην Πτολεμαΐδα!

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Πτολεμαΐδας το Σάββατο στις 20/4. Σε μια από τις μαζικότερες εκδηλώσεις του αντιφασιστικού κινήματος στην πόλη, σε ένα κατάμεστο Εργατικό κέντρο (χώρος που αποδείχθηκε μικρός), πάνω από 120 άτομα έδωσαν το παρών και ταυτόχρονα την απάντηση στην ακροδεξιά υστερία που εκδηλώθηκε τους προηγούμενους μήνες στην πόλη, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι ομιλητές, ο Καθηγητής Παιδαγωγικής Γιώργος Τσιάκαλος και ο Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στην δίκη της Χρυσής Αυγής Κώστας Παπαδάκης, ικανοποίησαν τους συμμετέχοντες με τις γνώσεις και την επιχειρηματολογία τους για τη Χρυσή Αυγή και το φασιστικό φαινόμενο, καθώς και την σκανδαλωδώς ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση υπέρ της εγκληματικής συμμορίας (η δίκη, συμπτωματικά, ολοκλήρωσε στις 20/4 τα 4 χρόνια). Ο κ.Παπαδάκης ανέλυσε διεξοδικά τις αλλαγές που επίκεινται στον Ποινικό Κώδικα που ευνοούν την ηγεσία της ΧΑ, ενώ τόνισε πως ο νόμος 187Α (γνωστός ως τρομονόμος) εφαρμόζεται μόνο στο αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος και καθόλου στην περίπτωση των ναζιστών, παρόλο που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία αυτοί αποτελούν τον ορισμό εγκληματικής οργάνωσης. Ο κ.Τσιάκαλος συνέχισε αναλύοντας τον φασισμό και τον ναζισμό και κάνοντας μια ιστορική αναδρομή για το  Μακεδονικό ζήτημα. Επιπλέον ανέφερε τον –πολύ λίγο γνωστό- μηχανισμό που έχουν στήσει κρατικές και παρακρατικές υπηρεσίες στον Έβρο, οι οποίες δολοφονούν συνειδητά πρόσφυγες στα σύνορα με την κυβέρνηση να κλείνει τα μάτια. Τέτοια φαινόμενα νομομιμοποιούν τους φασίστες, την ατζέντα και τις πρακτικές τους. Από την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, με 20 συνολικά ερωτήσεις και τοποθετήσεις, αναδείχθηκαν οι ευθύνες αυτής της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων, οι εκλεκτικές συγγένειες της Νέας Δημοκρατίας με τους Ναζί που οδηγούν στην ανασύνθεση Δεξιάς-Ακροδεξιάς (κάτι που εκφράστηκε πρόσφατα και στην Πτολεμαΐδα),  οι πλάτες συνολικά που απολαμβάνουν οι φασίστες από κράτος και σύστημα (αστυνομία, δικαστήρια, κεφάλαιο κλπ, με τον κ.Παπαδάκη να αναφέρει πως χωρίς αυτές τις πλάτες οι φασίστες λειτουργούν ως «χελώνες έξω από το καβούκι τους»), η άνοδος της «κυριλέ» Ακροδεξιάς στην Ευρώπη που λειτουργεί ενισχυτικά στα τάγματα εφόδου κλπ. Αλλά από τα συμπεράσματα της συζήτησης προέκυψε και η δυνατότητά μας να ανατρέψουμε το σκηνικό με μαζική ενωτική αντιφασιστική, αντιεθνικιστική, αντιρατσιστική πάλη, σε συνδυασμό με τον αγώνα ενάντια στην εξαθλίωση, για καλύτερη ζωή για όλους, ενάντια στο σύστημα που γεννάει την εξαθλίωση όπως και τον φασισμό.
Ευχαριστούμε πολύ τους φίλους και τις φίλες για τη συμμετοχή, οι περισσότεροι από τους οποίους άντεξαν και τις 3 ώρες που κράτησε η εκδήλωση. Είναι σημαντικό ότι η νεολαία αποτελούσε σχετικά μεγάλο ποσοστό των παρευρισκομένων και ότι γνωριστήκαμε με νέο κόσμο που δήλωσε συμμετοχή στην αντιφασιστική πρωτοβουλία. Τέλος, τα σημαντικά έξοδα της διοργάνωσης καλύφθηκαν με το παραπάνω από την εθελοντική συνεισφορά των συμμετεχόντων, που στήριξαν ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητές του/της.
 Σε ό,τι αφορά την τοπική μάχη ενάντια στον φασισμό, η εκδήλωση στο κέντρο της πόλης ήταν ταυτόχρονα και μια δυναμική απάντηση στους νεοναζί, που την ίδια ώρα κάνανε εκδήλωση κρυμμένοι σε γειτονικό χωριό της Εορδαίας με την προστασία της αστυνομίας, με πολύ μικρότερη συμμετοχή, παρόλο που γι’ άλλη μια φορά ξόδεψαν αρκετό χρήμα για να κάνουν πανελλαδική κινητοποίηση. Με τις επόμενες δράσεις μας φιλοδοξούμε να μην διανοηθούν καν οι φασίστες να οργανώσουν άλλη εκδήλωση στην περιοχή μας. Ποτέ ξανά! Στην Εορδαία δεν χωράει ο φασισμός!
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας