Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Άρχισαν να κελαηδούν

Του Γ. Πετράκη 
Τελικά ίσως να μη χρειασθεί να περιμένουμε πολύ καιρό για να μάθουμε την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους έξι μήνες. Το πώς έληξε το πρόγραμμα χωρίς συμφωνία, το πώς η Ελλάδα βρέθηκε σε καθεστώς ληξιπρόθεσμου οφειλέτη στο ΔΝΤ, πώς έκλεισαν οι τράπεζες, πώς δέχθηκε η οικονομία το καθοριστικό πλήγμα. Οι εσωτερικές συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και το βάρος των ευθυνών που δεν είναι μόνο πολιτικές κάνουν τα στόματα να ανοίγουν.

Ο κ. Βαρουφάκης, κελαηδώντας διαρκώς, έχει αρχίσει να στήνει τον καμβά αυτής της τραγικής ιστορίας. Από κοντά βοήθησε και ο Π. Λαφαζάνης με τα δικά του «εναλλακτικά» σενάρια. Δείχνοντας έτσι πώς πορεύθηκε αυτή η κυβέρνηση, πού στηρίχθηκε για να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών υποσχόμενη λύσεις που δεν υπήρχαν και παραδείσους που αποδείχτηκαν κόλαση.
Ομως έτσι ανοίγουν κι άλλα στόματα. Η κυβέρνηση, που κατήγγελλε όποιον μέχρι το
δημοψήφισμα αναφερόταν στον κίνδυνο του Grexit, έρχεται τώρα με τον κορυφαίο υπουργό της Ν. Βούτση να αποκαλύψει ότι όχι μόνο υπήρχε θέμα Grexit, άλλα από τις 24 Απριλίου στο Eurogroup στη Ρίγα ο Σόιμπλε πρότεινε στον Βαρουφάκη να εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη με αντάλλαγμα μάλιστα μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. Ηταν εκείνη τη μέρα που η κυβέρνηση κατήγγειλε τα διεθνή ΜΜΕ, που περιέγραφαν τη δεινή θέση στην οποία είχε βρεθεί ο κ. Βαρουφάκης, λοιδορούμενος και απομονωμένος, που δεν κλήθηκε καν στο κοινό δείπνο με τους άλλους υπουργούς.
Ενώ λοιπόν γνώριζε τουλάχιστον από τότε ότι το Grexit είναι στο τραπέζι, εγκληματικά άφησε τον χρόνο να περνά μέχρι να λήξει το πρόγραμμα και η χώρα να βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας. Ο κ. Ησυχος χθες, λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση από την υπουργική καρέκλα, θυμήθηκε ότι δεν είχαμε σχέδιο και έτσι οι δανειστές μάς πάτησαν. Οσο για τον κ. Πανούση, δεν είπε μόνο ότι η αστυνομία είχε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τα όσα θα ακολουθούσαν το Grexit.
Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση γνώριζε για το ενδεχόμενο η προκήρυξη του δημοψηφίσματος να οδηγήσει σε κλείσιμο των τραπεζών. Κι όμως το έκαναν. Διότι επέλεξαν να θυσιασθεί η ελληνική οικονομία προκειμένου να εξασφαλισθεί η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης για μερικές εβδομάδες. Είναι μια δήλωση που, αν δεν περάσει στην Ιστορία, κερδίζει σίγουρα περίοπτη θέση στην πρώτη σελίδα της εισηγητικής έκθεσης για την επόμενη Προανακριτική. Και φαντασθείτε ότι μόλις τώρα άρχισαν να κελαηδούν...
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας