Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Η ιερή πανήγυρη της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Βαθύλακκο.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από το Βαθύλακκο και τα γύρω από αυτόν χωριά της περιοχής πραγματοποιήθηκαν (27 και 28-7-2015) οι λειτουργικές εκδηλώσεις προς τιμήν της ‘’Οσίας μητρός ημών Ειρήνης της εκ Καππαδοκίας, ασκησάσης εν τη Μονή του Χρυσοβαλάντου’’ (Μηναίον Ιουλίου, έκδοση της Αποστολικής Διακονίας) στο ομώνυμο εξωκλήσι της στο Βαθύλακκο, Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.  
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της παραμονής της εορτής (27 Ιουλ.) με την ιερή πομπή-μεταφορά της εικόνας της Αγίας από τον Ενοριακό Ναό των Ταξιαρχών στο πανηγυρίζον εξωκλήσι της Αγίας, όπου τελέστηκε Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία με τους πατέρες, π. Νικόλαο Κανταρτζή (Μεσιανή), π. Λάζαρο Βασδέκη (Λεύκαρα) και π. Νεκτάριο Μπίσκα (Κοζάνη) και το βράδυ έγινε ι. Αγρυπνία (Όρθρος και Θεία Λειτουργία) την οποία τέλεσε ο π. Κήρυκος Γεωργόπουλος (Σκήτη).    

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο εκπροσώπησε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Τριανταφυλλίδης (Αρχιερατικός Επίτροπος Δρεπάνου) ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο και συλλειτούργησαν οι πατέρες: ο π. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Βατερό) και ο π. Νικόλαος Τσιπλακάκης (Βαθύλακκος). Συμπροσευχήθηκε στο Ιερό ο π. Νικόλαος Παπανικολάου (Καρυδίτσα).  

Στο κήρυγμά του ο π. Νικόδημος μίλησε για το βίο της Αγίας Ειρήνης και έκανε αναφορά στους σημαντικότερους σταθμούς του ασκητικού βίου της. Υπογράμμισε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της την αγάπη στο Θεό και στους ανθρώπους, που την ενεργοποιούσε παράλληλα σε όλη τη διάρκεια του βίου της. Μίλησε και για τα χαρίσματα του κάθε ανθρώπου και είπε ότι ‘’ο κάθε άνθρωπος είναι προικισμένος με τα δικά του χαρίσματα, που καλείται να τα αξιοποιήσει για τη δόξα του Θεού και για το καλό των ανθρώπων. Το κάθε χάρισμα, είπε, είναι δώρο του Θεού και δεν πρέπει να το ιδιοποιείται κανείς για ίδιον όφελος, αλλά να το αξιοποιεί υπέρ των άλλων και να το αντιπροσφέρει στο δωρεοδότη Θεό. Τότε νιώθουμε εσωτερική πληρότητα και αποχτούμε νόημα ζωής. Τα χαρίσματα, είπε, που δεν αξιοποιούνται και δεν αναζωπυρώνονται, νεκρώνονται’’. Μετέφερε στο εκκλησίασμα τις ευχές του Σεβασμιωτάτου και ευχήθηκε η Αγία Ειρήνη να σκέπει όλους.

Τους ύμνους της ημέρας έψαλαν οι ψάλτες: Γεώργιος Κωνσταντινίδης, Ιορδάνης Μιχαηλίδης, Νικόλαος Σταμάτογλου, Αχιλλέας Καγιόγλου και Ηλίας Αβραμίδης. Μελωδικότατη ήταν η εκτέλεση του ‘’Άξιον εστί’’ του Ιάκωβου Ναυπλιώτη σε ήχο πρώτο.

Η πανήγυρη ολοκληρώνεται το απόγευμα της 28ης Ιουλίου με την τέλεση του Ευχελαίου και της Παράκλησης και τη επανα-μεταφορά της εικόνας της Αγίας Ειρήνης από εξωκλήσι της στον Ενοριακό Ναό των Ταξιαρχών. 

Την τοπική Αυτοδιοίκηση εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βαθυλάκκου Στυλιανός Ελευθεριάδης και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μεσιανής Γεώργιος Κωνσταντινίδης. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν και εκπρόσωποι του Ανώτατου Διοικητή Φρουράς Κοζάνης (ΑΔΦΚ).

Το νεόχτιστο εξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Βαθυλάκκου σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα και δωρητή Νικόλαο Κυριαζίδη, ο οποίος ήταν παρών στην ιερή πανήγυρη.  

Ο αγιασμός θεμελίωσης του εξωκλησιού έγινε από το Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παύλο το έτος 2002, αποπερατώθηκε σχεδόν σύντομα με τη φροντίδα του οικείου Εφημερίου και των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, με τις συνδρομές όλων, και λειτουργεί πλέον κανονικά. 

Το νυν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Ταξιαρχών Βαθυλάκκου το αποτελούν: ο π. Νικόλαος Τσιπλακάκης Πρόεδρος και Μέλη η Αναστασία Χατζηλαζάρου, η Ευγενία Τσιπλακίδη, ο Βασίλειος Ασλανίδης και ο Κυριάκος Γεωργιάδης. 

Απολυτίκιον. Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Βασιλείας γηίνου πάλαι ουκ έτυχες, αλλ’  αφθάρτων στεφάνων νυν σε ηξίωσεν, ο Νυμφίος σου Χριστός ο ωραιότατος, ω καθιέρωσας σαυτήν, όλη καρδία και ψυχή, Ειρήνη οσία μήτερ, Χρυσοβαλάντου η δόξα, ημών δε προσφυγή και βοήθεια. 
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
28-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας