Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Λήψη Μέτρων Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) ζητά άμεσα από τον Υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση το Επιμελητήριο Κοζάνης

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. με την οποία ζητά την άμεση  λήψη μέτρων στήριξης των ΜμΕ για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά,  εξαιτίας  των περιορισμών στο Τραπεζικό σύστημα.
Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου προς τον Υπουργό Οικονομικών, που κοινοποιήθηκαν και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και όλους τους αρμοδίους Υπουργούς της Κυβέρνησης, αλλά και στους Βουλευτές Κοζάνης, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης, την ΚΕΕΕ και όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, διαμορφώθηκαν  μετά την ανοιχτή συνάντηση που πραγματοποίησε η διοίκησή του  με τα μέλη του την Τρίτη 28/7/2015, παρουσία και του Βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργου Κασαπίδη. Η επιστολή που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Κώστα Κυριακίδη έχει ως εξής:

 «  Με αφορμή τη δυσμενέστατη κατάσταση που επέφερε στην αγορά η τραπεζική αργία των τριών εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας η συνήθης λειτουργία των επιχειρηματικών συναλλαγών κυριολεκτικά ανετράπη, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» κάθε οικονομικής δραστηριότητας και την επικράτηση μιας άνευ προηγουμένου  επιχειρηματικής δυσλειτουργίας, το Επιμελητήριό μας αφουγκραζόμενο τις φωνές «απελπισίας» πλέον  των μελών του, μικρομεσαίων και πολύ μικρών στην πλειοψηφία τους επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης, – με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την ύπαρξη των επιχειρήσεων και το απασχολούμενο προσωπικό τους-, σας απευθύνει έκκληση για επείγουσα  νομοθετική μέριμνα  λήψης άμεσων μέτρων στήριξης των ΜμΕ.

Συγκεκριμένα, μετά από πραγματοποίηση την Τρίτη 28 Ιουλίου 2015 κοινής ανοιχτής σύσκεψης της διοίκησης του Επιμελητηρίου μας με σημαντικό αριθμό αντιπροσωπευτικών  επιχειρήσεων –μελών του από όλους τους κλάδους της οικονομίας,   που προσήλθαν για να καταθέσουν στο Επιμελητήριο τις προτάσεις τους, καταγράφθηκαν και ιεραρχήθηκαν τα παρακάτω μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν εκ μέρους σας με σκοπό την γρηγορότερη κατά το δυνατό ομαλοποίηση της κατάστασης για την αποφυγή δυσάρεστων «λουκέτων» και απολύσεων προσωπικού.

Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είναι:

  1. ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙΡΕΣΙΑ
Με το υπάρχον καθεστώς οι επιταγές που έχουν εκδοθεί και  έχουν λήξει από 30/6 έως 20/7, οι οποίες έχουν οπισθογραφηθεί από πολλές επιχειρήσεις και αναφέρονται σε τζίρο τουλάχιστον 6 δις ευρώ πανελλαδικά, θα πρέπει να εξοφληθούν εντός 8 ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών. Με δεδομένη, ωστόσο, τη μαζική συσσώρευση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά, αυτό είναι αδύνατον πρακτικά και κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί και άλλος χρόνος, τουλάχιστον μέχρι τέλος του επόμενου μήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ισορροπήσει η αγορά. Ως εκ τούτου, πρέπει να διευθετηθεί άμεσα το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις, με το να βρεθούν στη «μαύρη» λίστα του Τειρεσία, χωρίς να ευθύνονται, λόγω «λήξης» των επιταγών, που έχουν εκδώσει.

  1. ΜΕΡΙΜΝΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΟΥΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θα πρέπει να προωθηθούν άμεσες ενέργειες για να μην χαθούν οι ρυθμίσεις για οφειλές στο δημόσιο, στις οποίες έχουν ενταχθεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μείωση των εσόδων οδηγεί σε αντικειμενική δυσκολία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις, δεδομένου ότι εντός του 2015 έρχεται και νέα αύξηση των φόρων. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών (οι οποίες θα πρέπει να ρυθμίζονται με πάγια ρύθμιση τουλάχιστον 24 δόσεων) να μην αποτελεί λόγο απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων.

  1. ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

 Η κατάσταση με τις εισφορές στον ΟΑΕΕ θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί . Αντικειμενικά οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της μείωσης του τζίρου της αγοράς σε επίπεδο ακόμη και 80%, δεν μπορούν να καταβληθούν εμπροθέσμως με επιπρόσθετο κίνδυνο να χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους έχουν υπαχθεί σ’ αυτή.  Θα πρέπει να δοθεί παράταση ενός ή και δύο μηνών για την είσπραξή τους, καθώς   από τα στοιχεία των κατά τόπους γραφείων του ΟΑΕΕ, ήδη το 50% αυτών που έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες εισφορές και την χάνουν.
Αν μη τι άλλο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το πάγωμα των παλιών οφειλών στον
ΟΑΕΕ είναι μονόδρομος, σε συνδυασμό με την θέσπιση ασφαλιστικής κατηγορίας
ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα του ασφαλισμένου.

  1. ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ Φ.Π.Α.

Είναι προφανές για όλους τους παραπάνω λόγους ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές Φ.Π.Α. για όλες τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις συνεργαζόμενες με το Δημόσιο,  για τις οποίες  υπάρχει εδώ και μήνες «παύση πληρωμών».

  1. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ  ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Προς αποφυγή των «λουκέτων» με τα οποία απειλούνται κυριολεκτικά στο σύνολό τους όλες οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν το Δημόσιο και εκτελούν έργα υπέρ αυτού και έκρηξη εξ αυτού του γεγονότος της ανεργίας θα πρέπει με άμεση ρύθμιση το κράτος να  αποπληρώσει κατά προτεραιότητα όλες τις οφειλές του στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται. Επίσης, σημαντικό είναι να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι πληρωμές των έργων του ΕΣΠΑ θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν,
ενισχύοντας την ρευστότητα των επιχειρήσεων.

  1. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Κρίνεται ιδιαίτερα σκόπιμο, επειδή ξεκίνησαν, από 20/07/15 να πιστώνονται εμβάσματα από το εξωτερικό σε λογαριασμούς ελληνικών επιχειρήσεων και επίσης δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καταθέτουν μετρητά, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα αυτά τα επιπλέον ποσά και για εμβάσματα πληρωμής των προμηθευτών στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο και με τη δημιουργία ενός εξω-λογιστικού λογαριασμού, θα αυξηθεί η ρευστότητα των τραπεζών, ενώ παράλληλα, θα υπάρξει διευθέτηση για τα χιλιάδες φορτία, που παραμένουν στα λιμάνια της Χώρας, χωρίς δυνατότητα παραλαβής.

Τα ζητήματα που προαναφέρθηκαν και που σας επισημαίνονται από τα περισσότερα Επιμελητήρια της χώρας  είναι αυτά που θεωρείται από το Επιμελητήριο μας και τα  μέλη του ότι είναι τα σημαντικότερα.  
Γνωρίζοντας ότι έχετε πλήρη γνώση της κρισιμότητας, για την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης και κατ' επέκταση της πραγματικής οικονομίας σας ζητούμε να προβείτε  άμεσα στις ενέργειες που θα δώσουν λύσεις και προοπτική στις ΜμΕ, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι, για την επιτυχία των όποιων προγραμμάτων ή μέτρων θα προωθήσει η Κυβέρνηση της χώρας το προσεχές διάστημα με στόχο την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.  και τη σταδιακή είσοδο της χώρας σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, θα πρέπει οι παραγωγικές τάξεις να κρατηθούν όρθιες. Αν καταρρεύσουν, φοβόμαστε θα συμπαρασύρουν κάθε ελπίδα ανάκαμψης και προόδου της χώρας.
Πρέπει συνεπώς άμεσα να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τα προαναφερόμενα.
Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας.»



ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας