Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Κεραυνός Αυγουστιάτικος χτύπησε το εξωκλήσι του Αγ. Αθανασίου στην Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη)

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Κεραυνός, κατά τις ημέρες των μεγάλων και δυνατών καταιγίδων πριν το Δεκαπενταύγουστο, ‘’χτύπησε’’ το κάτασπρο και όμορφο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου (υψόμετρο 1.200 μ.) πάνω από την Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη) ευτυχώς με μικρές (και ελάχιστες) ζημιές που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του Ναού.


Τα πλήγματα του κεραυνού πάνω στο κτίσμα του εξωκλησιού εντόπισαν οι κάτοικοι και η εκκλησιαστική επιτροπή του χωριού, όταν ανέβηκαν στο εξωκλήσι για ‘’να ανάψουν τα καντήλια’’ και να το φροντίσουν εν όψει της μεγάλης γιορτής της Παναγίας που πλησίαζε.

Τα κεραυνοβόλα πλήγματα αποτυπώθηκαν στους δύο τοίχους (βόρειο και νότιο) εξωτερικά και εσωτερικά, στο ύψος του τέμπλου, με την αποκοπή κομματιών από σοφάδες (φαίνονται οι τρύπες) χωρίς να προξενήσουν καμιά βλάβη στη σκεπή και στα κεραμίδια που παρέμειναν απείραχτα.

Η φοβερή λάμψη του κεραυνού φαίνεται πως διαπέρασε τους τοίχους, χτύπησε την ξύλινη-φορητή εικόνα του Αγίου Αθανασίου στην είσοδο της βόρειας πύλης του Αγίου Βήματος, μαύρισε το τμήμα πάνω από το φωτοστέφανο του Αγίου και γύρω από το σώμα του, την ξεκάρφωσε και την έριξε κάτω στο δάπεδο του εξωκλησιού, όπου τη βρήκαν και την περιμάζεψαν με στοργή και με συγκίνηση (σαν πληγωμένο άνθρωπο) οι κάτοικοι του χωριού.   





Επισκεφτήκαμε (21-8-2014) το εξωκλήσι, τελέσαμε Θεία Λειτουργία, διαρκούσης της θεομητορικής γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, ψάλαμε το Απολυτίκιό της και αυτό του Αγίου Αθανασίου, και μεταφέραμε σε όλους την ευχή και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου. Περισσότεροι από εξήντα (60) χριστιανοί (παραθεριστές, ομογενείς από τη Γερμανία, από το Βελβεντό, από τη Βέροια, μικροί και μεγάλοι) ανέβηκαν το χωμάτινο και κακοτράχαλο δρόμο (οι αυγουστιάτικες καταιγίδες τον έκαναν δύσβατο) και προσήλθαν στο πληγωμένο από τον κεραυνό εξωκλήσι τους, στον αγαπημένο τους Αη-Θανάση.





Στο Αναλόγιο έψαλε ο Αριστείδης Σταμάτης. Στο εκκλησίασμα παρόντες και οι νεοκλεγέντες: ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Κυριακής Δημοσθένης Κακούλης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Σερβίων-Βελβεντού Μιλτιάδης Ζορμπάς.



Συγχαρητήρια στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο: Δημήτριο Τσέγκο, Αστέριο Γκέκα, Μαρία Δ. Τέτου και Γραμματή Στάμκου, για την όλη φροντίδα.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
21-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας